Gebroken nacht? Zo kom jij de dag erna door!

door Lian

Of je nou een baby hebt die nog niet doorslaapt, een peuter met een nachtmerrie of een ziek kind: als ouder slaap je praktisch altijd dan je zou willen. De gebroken nacht ken je inmiddels niet alleen van naam. Hoe je een dag doorkomt na zo’n nacht? Wij zochten naar dingen die jou de dag door krijgen…

Gebroken nacht? Sta ‘gewoon’ op

Hoe graag je ook wilt blijven liggen en eindeloos doorslapen, dat kan niet. Plus: het is niet goed voor je. Ze zeggen niet voor niets ‘When you snooze, you lose‘. Door wel op te staan, blijft je bioritme intact en zul je de komende nacht slapen als een baby – mits die dan ook lekker slaapt 😉 Morgen wat later opstaan? Misschien heb je hier wat aan: 10 tips om jouw kind uit te laten slapen.

Water doet wonderen

Voldoende water doet wonderen! Als je weinig geslapen hebt, is genoeg drinken extra belangrijk om je lijf extra te ondersteunen. Water geeft je lijf weer nieuwe energie en die kun je vandaag extra goed gebruiken. Tip: probeer dit ook eens als je na een goede nacht je nog steeds moe voelt.

Vitamine Daglicht

Na een nacht met weinig slaap is daglicht jouw beste vriend. Probeer er vanaf het moment dat je dag begint zoveel mogelijk van mee te pakken. En dan het liefst in combinatie met frisse buitenlucht. Is de zon ver te zoeken? Doe dan wat extra lampen aan. Tipperdetip: je kunt gewone lampen vervangen door daglichtlampen, dit is een soort lichttherapie!

Zo kom je de dag NA een gebroken nacht door.

Ontbijten is belangrijk

Ze zeggen: het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. En toch vergeet je het (voor jezelf) nog weleens. Helemaal na een beroerde nacht kun je de energie uit je ontbijt goed gebruiken. Eet na het opstaan een gezond ontbijt met veel vezels. Win-win-situatie, want een goed ontbijt helpt bij het voorkomen van sugar cravings.

Middagdutjes zijn niet alleen voor kinderen

Niet voor iedereen weggelegd, maar als het kan: doe een powernap. Hiermee kun je de schade van je gebroken nacht een beetje inhalen. Zorg ervoor dat je niet te lang slaapt, max een half uurtje. Belangrijk: Houd je aan die 30 minuten, anders werkt het averechts.

Wandelen tegen de middagdip

Frisse lucht verzamelen en de benen strekken doet wonderen. Ook als je een goede nacht geslapen hebt, herken je waarschijnlijk de dip aan het einde van de middag. Nu is chocolade of soep een snelle optie, maar een korte wandeling doet meer voor je.

Zo kom je de dag NA een gebroken nacht door.

Drink koffie met mate

Het liefst neem je op zo’n dag een bad van koffie en ontbijt, lunch en diner je met het zwarte goud. Toch zijn twee koppen koffie genoeg. Alle cafeïne die je extra inneemt, zorgt niet voor meer energie. Lifehack: uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je koffie het beste effect heeft wanneer je deze drinkt tussen 10.00 uur en 12.00 uur en/of tussen 14.00 uur en 17.00 uur.

Voorkom de after dinner dip

Als je een gebroken nacht hebt gehad, is veel en vet eten niet zo’n goed idee. Zwaar tafelen zorgt ervoor dat je last krijgt van een after dinner dip. Eet een lichte maaltijd zodat je genoeg energie krijgt voor de avond en je lichaam optimaal kan herstellen in plaats van je avondmaaltijd te verteren.

Naar bed, naar bed, zei Duimelot

Ga iets eerder, bijvoorbeeld een half uurtje eerder naar bed. Zo wijk je niet teveel af van je bioritme en krijg je wel wat extra nachtrust. Voor een goede nachtrust is het belangrijk van tevoren te ontspannen. Mediteer, lees een boek en vermijd (TV-)schermen en late night snacks.

Hopelijk helpen deze tips bij de dagen na jullie gebroken nachten. Hebben jullie nog gouden tips om zulke dagen door te komen? Die horen wij natuurlijk graag!

Zo kom je de dag NA een gebroken nacht door.

 

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.