De 10 geboden van een peuter

door Tessa

Ze kunnen zo lief en schattig zijn, die kinderen. Vooral als ze precies doen wat je wilt, maar daar gaan we al: dat doen ze niet altijd… Zodra ze twee jaar worden, en zich ontpoppen tot een ware peuter, beginnen ze toch meer in hun eigen verzonnen regeltjes te geloven. ‘Twee-is-nee’ en ‘Ik-ben-drie-dat-wil-ik-nie’ zijn dan ook heel herkenbaar voor de meeste ouders. Want vooral het leven leuker maken, dat denken ze te bereiken met hun eigen leefregels. Lees: hoe ze het hun ouders moeilijker en lastiger kunnen maken. Anders zou het leven wel heel saai zijn, toch? Het lijkt wel alsof peuters onderling die geboden met elkaar delen, van wat zullen we vandaag weer eens doen? Want het is echt niet dat jij de enige bent die zo’n eigenwijze, maar toch schattige peuter heeft rondlopen… Om je toch een beetje voor te bereiden, of eigenlijk voor herkenning te zorgen, lees je hier dé 10 geboden van een peuter!

Eerste gebod

Slapen? Nee, daar doen wij peuters echt niet aan. Dat wist je inmiddels toch wel? We beginnen met het stellen van één vraag, dan hebben we opeens nog tien vragen, daarna willen we graag een glaasje water en een knuffel die we kwijt zijn. En een verhaaltje voorlezen, doe dat ook nog maar…

Tweede gebod

In manipulatie zijn wij het beste. Mag het niet van mama? Geen probleem, dan gaan we toch naar papa. Mag het niet van papa, dan gaan wij gewoon terug naar mama en zeggen we dat het mocht van papa. Wedden dat het ons lukt?

Derde gebod

Limonade is lekker, maar vooral iets waarmee je niet moet knoeien. Alles plakt, wordt vies en die vlekken in je kleding gaan er lastig uit. Maar toch bedenkt alles in het brein van jouw peuter dat ze het zelf kunnen. ‘Ikke zelluf doen’… En doe je het dan toch als ouder, dan word ik boos en ga ik huilen. Dan hoef ik geen drinken meer.

Vierde gebod

In bad gaan is stom… Maar als we er in zitten vinden we het ge-wel-dig. Alles nat maken en spetteren is toch alleen maar grappig? En in protest dat we gaan als we er weer uit moeten.

Vijfde gebod

Wij weigeren groenten te eten! Als ouders het zo aanprijzen, zal er wel iets mis mee zijn. Ook als jullie groenten door het eten heen verstoppen komen we erachter…

Zesde gebod

Zoals we net al zeiden: nee is nee en al helemaal voor de jongere peuters. Echt op élke vraag krijg je als antwoord nee. ‘Ga je mee? Nee!’, ‘Wil je naar huis? Nee!’… Behalve als je vraagt ‘Wil je wat lekkers?’ dan zullen ze opeens heel goed naar je luisteren…

Zevende gebod

Tekenen vinden wij leuk en dat doen wij overal. Op de muren, meubels, vloer… Papa en mama zullen het vast mooi vinden.

Achtste gebod

Verwacht vooral niet dat ik elk eten lekker blijf vinden als ik het een keer heb gegeten. Als ik de ene dag een bord met spinazie eet, betekent het niet dat ik het volgende week nog steeds zo lekker vindt. Als ouder moet je hier gewoon mee dealen. Dat snap je toch wel?

Negende gebod

Je zult nooit, maar dan ook nooit, onder welke omstandigheden dan ook, je jas aan willen trekken wanneer dit gevraagd wordt. En haal anders even elke dag dezelfde grap uit met de capuchon over je hoofd of dat je de jas achterstevoren aantrekt. Die blijven we namelijk ook zo leuk vinden…

Tiende gebod

En als we dan buiten zijn, dan stampen we in elke plas die we zien liggen. Kleding vies en natte voeten. Dat lossen onze ouders wel weer op, toch?

Herkennen jullie deze tien geboden in het gedrag van jouw peuter? Laat het ons weten in de comments!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Beeld:

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.