De D van denim

door Nienke

For the love of denim… In het mode-ABC mag een kleine ode aan denim niet ontbreken, zeker niet omdat in ons koude kikkerlandje de jeans (dus denim) waarschijnlijk het meest gedragen en veelvoorkomende item in de garderobe is. Want: praktisch (vies woord), fashionable en tegenwoordig in alle soorten, maten en kleuren te krijgen. Stonewashed, indigoblauw, stretch, skinny, met bootcut pijpen, flare pijpen, voor bolle billen, platte billen, brede heupen, magere heupjes en onlangs is dan ook nog de jeans verschenen waar je in kunt yoga-en. Dat we dát niet eerder hebben bedacht, dit wilde ik al járen….

Denim: het ontstaan van..

Levi Strauss – je raadt het al, dit is dus de Levi van de Levi’s! – maakte in de negentiende eeuw broeken voor goudzoekers in Californië. Hij gebruikte zeildoek, waardoor de broeken extra stevig waren en daardoor weer heel populair. Toen het zeildoek op was, stapte Levi over een een sterke katoensoort dat ‘Serge de Nìmes’ heette. Deze naam verbasterde in de loop der jaren tot ‘denim’. Klein probleempje: de broeken scheurden nogal eens uit. Al snel kwam de oplossing hiervoor in de vorm van klinknagels die o.a. werden gebruikt om de broekzakken te verstevigen. De broeken die op deze manier werden gemaakt, werden ‘taille overalls’ genoemd. De stof van deze broeken werd geweven met een schering die indigo gekleurd was, terwijl de draden van inslag wit waren. De verfsoort die hiervoor gebruikt werd heette ‘bleu de Gênes’ (Genuees blauw). Deze naam verbasterde naar ‘bluejeans’ en uiteindelijk naar ‘jeans’. Voilá!

Hoe denim populair werd

Amerikaanse soldaten droegen in de Tweede Wereldoorlog een aangepast model van de taille overall. Zo kwam de broek in Europa terecht en werden in 1959 de eerste exemplaren geëxporteerd. De jeans hadden in die tijd een wild imago en waren zelfs lange tijd verboden om te dragen op universiteiten en scholen. (Daarom werd in die tijd veel de chino gedragen!) Natuurlijk raakte de jeans in de jaren daarna steeds meer ingeburgerd en kunnen we ons inmiddels geen wereld zonder spijkerbroeken meer voorstellen.

Trends voor kids

Op het gebied van jeans is de mode voor kinderen wat minder extreem dan voor volwassenen. Dus: iets minder scheuren en extreme wassingen. We zien veel skinny’s of slim fit broekjes en mateloos populair is de jog jeans. Deze broek is gemaakt van joggingstof, maar heeft de looks van een jeans. Zit dus super comfy, maar heeft wel de flair van een jeans! Naast jeans zien we natuurlijk ook coole overhemden en blouses van denim, rokjes en jurkjes, en niet te missen: het spijkerjasje, een eeuwige klassieker.

 

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.