De eerste keer dat de oppas komt…

door Wendy

Je kind voor het eerst achterlaten bij een oppas is een ding. Of eigenlijk best wel zenuwslopend. Want hebben je kinderen het naar hun zin en is er een klik met de oppas? Met deze tips maak je het voor jezelf en je kinderen net wat gemakkelijker!

Vind een oppas die je vertrouwt

Bij het gebruik van het Babysits platform, is het belangrijk om gedetailleerde profielen – die ook een profielfoto bevatten – te vinden en te contacteren. Wat zijn hun kwalificaties? Hoeveel ervaring hebben ze? Passen ze bij de waarden en normen van jullie gezin? Uitgebreide profielen zijn veel betrouwbaarder. Voel je niet bezwaard om de potentiële oppas veel vragen te stellen. Als de oppas het werk serieus neemt, zal hij of zij je graag helpen met het beantwoorden van je vragen. Na het eerste contact via de Babysits-berichten systeem, kan je een keer telefonische of in een openbare gelegenheid met de oppas afspreken. Zo leer je de oppas beter kennen en kan je zien of hij of zij de perfecte match is voor jouw gezin.

Vertel het op tijd

Het is belangrijk je kinderen op tijd op de hoogte te brengen van de geplande oppasafspraak. Het wordt vaak over het hoofd gezien, maar kinderen hebben ook tijd nodig om zich voor te bereiden op een nieuwe oppas! Overweeg daarom ook om de oppas van tevoren een keer aan de kinderen voor te stellen. Op de dag van de oppasafspraak zullen je kinderen de oppas herkennen waardoor ze zich sneller op hun gemak zullen voelen. Maak de kinderen enthousiast over het hebben van een oppas, benadruk hoeveel plezier ze samen zullen hebben!

Iets eerder

Op de dag van de eerste oppasafspraak, is het aan te raden om de oppas een of twee uur eerder te laten beginnen. Dit geeft je kinderen de kans om even te wennen aan de nieuwe oppas, voordat je daadwerkelijk de deur uit gaat. Moedig de oppas en jouw kinderen aan om alvast een spelletje te spelen terwijl jij nog in de buurt bent. Vergeet niet dat het opbouwen van relaties tijd kost, dus forceer het niet te veel! Het spelen van een spelletje met de oppas, is een goede afleiding voor je kinderen. Hierdoor wordt het moment, dat jij daadwerkelijk het huis verlaat, gemakkelijker voor hen.

Wees voorbereid

Noodsituaties zijn meestal een zeer zeldzame gebeurtenis, maar het is absoluut noodzakelijk dat alle oppassen weten wat ze moeten doen in het geval van een noodsituatie. Maak een lijst met contactnummers en leg uit wanneer welk nummer gebruikt moet worden. Zet ook zeker het nummer van de hulpdiensten, jouw telefoonnummer en het telefoonnummer van bijvoorbeeld jouw ouders op de contactlijst.

Huisregels

Elk gezin heeft verschillende regels in hun huis. Zorg ervoor dat je je huisregels en eventuele speciale instructies duidelijk uitlegt aan de oppas. Het is ook verstandig om afspraken te maken over het gebruik van jouw spullen, zodat de oppas weet wat hij of zij mag gebruiken. Laat de oppas zien waar zij alle spullen kan vinden die nodig zijn voor de verzorging van kinderen (bijvoorbeeld luiers, fopspenen, etc.). Geef ook informatie over de dagelijkse routine, het favoriete speelgoed van je kinderen en alle benodigdheden voor eten en drinken.

Zorg daarnaast dat jouw verwachtingen en grenzen duidelijk zijn voor zowel jouw kinderen als de oppas. De kinderen moeten goed begrijpen dat dezelfde regels gelden, zelfs als je niet thuis bent.

Sluip er niet tussenuit

Wanneer je het huis verlaat, is het belangrijk om afscheid te nemen van jouw kinderen. Doe je dat niet, dan kan een kind zich zorgen om je maken. Neem dus rustig afscheid. Geef elk kind een knuffel en kus en leg uit dat je later weer thuiskomt.

Het blijft altijd spannend om jouw kinderen voor het eerst uit handen te geven. Maar met de bovenstaande tips ben je goed voorbereid voor de eerste keer dat een nieuwe oppas komt oppassen.

Hoe pak jij het aan als er een nieuwe oppas bij jullie komt? Laat het ons weten in de comments…

Dit artikel is geschreven in samenwerking met oppassen.nl. Meer leuke blogs van oppassen.nl vind je hier.

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.