De eerste schooldag: tips om je kind voor te bereiden

door Eva

Nog héél even en dan is het zover: de allereerste schooldag van jouw kind. Een grote stap voor je (bijna-)kleuter én een grote stap voor jou. Misschien kijkt jouw kleintje er al maanden naar uit, maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat hij het allemaal vooral erg spannend vindt. Hoe bereid je je kind nou voor op de basisschool en hoe ga je er zelf mee om? In dit artikel geven we tips & tricks om jou en jouw peuter voor te bereiden op de eerste schooldag. Want… een goed begin is het halve werk, toch?

Voorbereiden op DE DAG

 • Vertel je kind niet te snel van tevoren over het feit dat hij voor het eerst naar school gaat. Een maand van te voren is lang genoeg. Te ver van te voren informeren over het feit dat er een GROTE DAG aankomt, kan averechts werken en alleen maar spanning veroorzaken. Blijf er vooral zelf ook luchtig over. Té enthousiast zijn, kan ook druk leggen op je kleuter.
 • Duidelijkheid is belangrijk. Maak een aftelkalender! Zo weet jouw kindje precies wanneer het zover is. Vertel vooraf duidelijk wat je kind kan verwachten als hij naar school gaat: hij kan nu misschien al tot 10 tellen, maar op school leer je wel tot 20 tellen! Zo’n nieuw ritme is best even wennen, hang daarom een planbord op. Jouw kind weet zo precies wat er iedere dag gaat gebeuren.
 • Wat je kunt doen, is op den duur samen een boekje lezen ter voorbereiding op het naar school gaan. Een leuk voorbeeld is ‘Lisa en Jimmy – Hoi, naar school!’ van Vivian den Hollander.
 • De voordelen op een rijtje… Vertel je kind vooral waarom het zó leuk is om naar school te gaan: hij zal veel nieuwe dingen gaan leren, nieuwe vriendjes maken en wordt nu écht groot en stoer
 • De meeste basisscholen hebben zogenaamde ‘wendagen’ voor kinderen, dit zijn er maximaal vijf. De basisschool is echter niet verplicht deze te geven en jij bent ook niet verplicht je kind op ‘wendag’ te sturen. Natuurlijk is het wel fijn om te doen met je kind, want zo kan hij/zij een beetje wennen aan de juf of meester en de kindjes in de klas. Is dit echt te spannend? Loop dan eens langs de school om je kind al een beetje kennis te laten maken op afstand.
 • Voordat je kind voor het eerst naar de basissschool gaat, leg je hem of haar uit wat er precies op een schooldag gebeurt, zodat je kind weet wat hij kan verwachten.
 • Wat is er nu leuker dan samen de mooiste spulletjes shoppen voor de eerste schooldag? Een broodtrommel, een beker en niet te vergeten een flitsende nieuwe schooltas waar jouw peuter goed mee voor de dag kan komen. Laat hem de spullen zelf uitzoeken en maak er echt een feestje van, dit is allemaal onderdeel van de voorpret. Houdt jouw peuter (of jijzelf) niet van slenteren door de stad? Of zie je het vanwege de huidige omstandigheden niet zo zitten om naar de stad te gaan? Dan bestel je die spullen toch gewoon online?! Zo kunnen jullie samen in alle rust de mooiste spulletjes bij elkaar zoeken.
 • En… zodra die spullen eenmaal in huis zijn, vergeet dan niet om zijn of haar naam overal op te zetten. Het kan anders nog wel eens een grote verrassing zijn wat er aan het einde van de dag uit die nieuwe schooltas komt. 😉
 • Steek je kind in een nieuw jasje! Niet alleen schoolspullen zijn belangrijk, ook de outfit is van groot belang voor de eerste schooldag. Shop samen een stoere outfit bij elkaar, waar jouw kindje zich fijn in voelt. Zo wandelt hij of zij vól zelfvertrouwen het schoolgebouw binnen.

Checklist: wat kan je kind al zelf?

Er zijn een paar dingen die je voor jezelf (ruim) van te voren moet nagaan.

 • Heeft je kind een knuffel waaraan hij erg verknocht is? Het verschilt per school of een kind een knuffel mee mag nemen. Mag het niet? Leer je kind dan van te voren om steeds vaker de knuffel thuis te laten.
 • Is je kind al zindelijk? In principe ben je als ouder verplicht om je kind zindelijk af te leveren op school. Echter is het op veel scholen geen probleem als je kind is een keertje een ongelukje heeft. Er zijn ook juffen en meesters die het niet erg vinden om eens de billen af te vegen, maar met zoveel kleuters om zich heen kan een leerkracht niet te pas en te onpas de klas uit om je kind te helpen.
 • Kan je kind zichzelf aankleden? Na een gymlesje moet je kind in staat zijn om zelf zijn kleren weer aan te trekken. Veters strikken en knoopjes dichtmaken is vanzelfsprekend geen vereiste.
 • Kan je kind al zonder middagslaapje? Als je kind nog een dutje tussen de middag doet, is het verstandig om dat in de periode voordat hij naar school gaat te verminderen tot een minimum. Lukt het echt niet? Dan kun je je kind altijd een middagje thuis laten blijven, zodat hij wel een keer een dag heeft om een middagslaapje te doen. Vanaf 5 jaar zijn kinderen pas echt leerplichtig en kun je ze niet meer zomaar thuis houden.

Zeg maar dag tegen je moedertranen

 • Zorg dat de dag dat je kind voor het eerst naar school gaat, zo rustig mogelijk verloopt. Ga niet met de hele familie, maar kies welke ouder er mee gaat.
 • Het kan zijn dat je kind het op de dag zelf helemáál niet ziet zitten en het afscheid tussen jou en je kind escaleert in een hysterische huilbui. Heel moeilijk voor jou als ouder, maar je moet rustig blijven; ga vooral niet meehuilen.
 • Blijf positief en neem vooral op tijd en vastberaden afscheid van je kind. In de klas blijven hangen, maakt het niet beter. Bovendien is er een juf of meester die hier heel veel ervaring mee heeft en jouw kind opvangt.
 • In de middag zorg je natuurlijk dat je op tijd bent om je kleuter op te halen.
 • En tot slot: maak je niet te druk! Natuurlijk is het spannend, maar geef je kind ook even rustig de tijd om te wennen. Misschien zegt hij al die tijd geen boe of bah, en praat hij daarna iedereen opeens de oren van het hoofd. Heb vooral geduld en stel je verwachtingen bij. Uiteindelijk zal hij z’n draai echt vinden! Don’t worry!

Tot slot

Je kleuter zal moeten wennen aan het nieuwe ritme. Opeens vijf dagen naar school moeten, is voor een kind hartstikke vermoeiend. Het kan zijn dat hij omvalt van de slaap en de eerste tijd een beetje uit zijn of haar humeur is. Lekker laten en vooral heel lief zijn voor je grote-kleine vent of meid.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.