De eerste speelafspraak

door Wendy

Als je kind naar de basisschool gaat, is het slikken. Een mini-mensje dat je ’s ochtends op school achterlaat waar het vervolgens de hele dag omringd is door zo’n 25 kindjes en mee moet gaan in het ritme van de rest. Als je hem ophaalt, komt ineens de vraag of hij bij een vriendje mag spelen. Een kind dat je twee keer gezien hebt en je hebt geen idee wie zijn ouders zijn. Aaargh… Hoe doe je dat? Laat je je kind zomaar ergens anders spelen?

Het beste voor je kind

Als ouder wil je altijd het allerbeste voor je kind. Je zoekt een goede opvang, een leuke school. Maar vriendjes? Die heb jij niet voor het uitzoeken, dat doet hij toch echt zelf. Om je kind achter te laten bij iemand die je niet kent, is lastig. Het is loslaten. Ja, de eerste speelafspraak is voor jou misschien wel spannender dan voor je kind. Je draagt de verantwoordelijkheid van je kind over aan een wildvreemde.

Sociale vaardigheden

Natuurlijk moet je altijd je gevoel volgen. Als je kind blij het schoolplein op rent en vraagt of hij bij zijn nieuwe vriendje mag spelen, maar jij hebt er geen goed gevoel bij of je vindt jouw kind nog te klein, zeg dat het niet uitkomt. Toch kan je het ergens anders spelen niet altijd uitstellen. Er komt een dag dat je eraan moet geloven en dat is helemaal zo slecht niet. Problemen oplossen, rekening houden met elkaar, anderen en emoties begrijpen; samen spelen is goed voor z’n sociale vaardigheden. Helemaal als dat in een voor hem vreemde omgeving is.

De eerste keer

Als je het loslaten spannend vindt en de ouders niet kent, laat het vriendje dan eerst een keer bij jullie thuis spelen. Zo leer je hem – en zijn ouders bij het ophalen – wat beter kennen. Als de ouders vriendelijk en oplettend op je overkomen en je een goed gevoel bij ze hebt, is het daarna tijd voor je kind om bij z’n kameraad te spelen.

Mee op playdate

Als het er veilig is, er geen bijtgrage honden loslopen en je kind graag speelt met het kindje, dan is het alleen maar leuk en goed om hem bij zijn maatje te laten spelen. Vind je het nog steeds spannend? Ga dan gewoon mee die eerste keer dat je kind daar speelt. Zo leer je de ouders kennen en zie je of het huis veilig is voor je kind.
Ik heb het zelf nooit gedaan, maar toen een nieuw klasgenootje van mijn dochter (van net vier jaar) voor het eerst bij ons kwam spelen, kwam haar moeder ook mee. Ik wist niet dat ze mee zou komen. Mijn man haalde mijn dochter en haar vriendin op uit school en stond ineens ook met haar moeder voor de deur. Terwijl ik mijn newborn gaf. Awkward wel. Maar ik begreep het uiteraard. Vind je het toch gek om die eerste keer mee te gaan? Leg uit dat je kind het nog een beetje spannend vindt, de eerste keer ergens anders spelen en dat je graag mee komt. Dat snapt iedere ouder.

Vriendelijk formuleren

Blijft het niet goed voelen om jouw kleintje bij zijn vriendje te laten spelen? En heb je er gegronde redenen voor? Cancel de playdate. Laat je kind er niet toch spelen omdat je bang bent de ouders te beledigen. Stel je voor dat er iets misgaat, dat vergeef je jezelf nooit. Je kan keer op keer zeggen dat het niet uitkomt en het andere kind alleen bij jullie laten spelen. Maar je kan ook op een nette manier formuleren dat je jouw kind liever niet aan hen meegeeft. Leg het trouwens ook op een nette manier uit aan je kind. Je wil niet dat hij op het schoolplein roept dat hij niet bij zijn vriend mag spelen, omdat zijn papa zoveel drinkt… Ai!

Volg je intuïtie

Luister altijd naar je intuïtie. Als je je zorgen maakt over de veiligheid of het welzijn van je kind, laat hem dan niet bij het vriendje spelen, maar nodig het vriendje gezellig bij jullie uit. En eh, mocht je merken dat de thuissituatie toch niet helemaal pluis is, stap met je vermoedens.naar de juf of meester.

 

Hoe pakte jij het aan als je kleintje bij een vriendje wilde spelen? We lezen het graag in de comments…

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

 

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.