De eerste verliefdheid van je kind

door Maroucha

Voor de eerste keer verliefd zijn… iedere ouder kent het nog wel van vroeger! Kriebels in je buik, handjes vasthouden, de eerste kus én (soms) heel veel later… je schoonouders ontmoeten. Het hoort er allemaal bij! Maar hoe zit dat nou eigenlijk? Voor ouders kan het namelijk best gek zijn om te zien dat je kind verliefd is. Maar hoe herken je verliefdheid bij jouw kind? En nóg belangrijker… hoe ga je er zo goed mogelijk mee om? Wij leggen het je uit!

Tot over mijn oren verliefd… ❤ 

Verliefd zijn, hoe werkt dat nou eigenlijk? Als je verliefd bent dan maken je hersenen bepaalde stofjes (hormonen) aan, namelijk dopamine en adrenaline. Deze stofjes zorgen ervoor dat je je erg gelukkig gaat voelen. Dit gevoel is zo fijn dat je er steeds meer van wilt. Je kan dus wel zeggen dat het verslavend werkt! Het stofje moet namelijk continue opnieuw aangemaakt worden om je ‘gelukkig’ te voelen. Als je verliefd bent wil je graag zo vaak mogelijk bij die persoon zijn, dat komt omdat het stofje dan keer op keer weer wordt aangemaakt.

Kleuterliefde

Vanaf het moment dat jouw mini vijf of zes jaar is, kan jouw kleintje al verliefd raken. Dit uiten kids door heel ‘blij’ te zijn en ze kunnen er soms zelfs een beetje nerveus of onzeker door raken. Ze willen dichtbij elkaar zijn en samen spelen, heel schattig. Maar eigenlijk krijgt hij gewoon een speciaal gevoel bij iemand, want ze krijgen op deze leeftijd meer oog voor elkaar.  Jouw mini kan daardoor ook gemakkelijk verliefd raken op iemand van het eigen geslacht (vriendje, vriendinnetje, papa, mama of de juf), dit zegt op deze leeftijd nog niks over de seksuele aantrekkingskracht of geaardheid van jouw mini.

Eerste vriendje of vriendinnetje

De meeste kids krijgen voor het eerst ‘echt’ verkering wanneer ze een jaar of 8 á 9 zijn. Maar no worries, sommige kinderen krijgen pas op latere leeftijd hun eerste vriendje of vriendinnetje en dat maakt helemaal niets uit! 😉 Vaak houdt deze ‘verkering’ niet meer in dan alleen samen spelen, handjes vasthouden, een knuffel geven en zeggen dat je verkering met elkaar hebt. Zo spannend!

Puberliefde

Wanneer je kinderen ouder worden en in de puberteit komen, worden ze extra gevoelig voor hormonen. Verliefd zijn voelt ineens een stuk intenser dan voorheen! Gaat de verkering uit? Dan ervaart jouw puber het liefdesverdriet als iets hartverscheurends… Het is nooit leuk om je kind verdrietig te zien, maar helaas hoort het bij verliefd zijn. Geef jouw tiener de knuffels die hij nodig heeft en zorg voor positieve afleiding, terwijl je ook luistert naar zijn verhaal. Al valt hij in herhaling, ook dát is verwerking.

Op deze leeftijd komt er soms ook al wat meer bij kijken, dan alleen handjes vasthouden en elkaar een knuffel geven. Het kan zijn dat jouw dochter of zoon voor de eerste keer zoent of zelfs verder gaat. Het is dan dus ook erg belangrijk om met jouw kind over seksualiteit te praten en hier voorlichting over te geven. Praat hier open over, zodat jouw kind weet wat de mogelijkheden zijn, wat zijn grenzen zijn en natuurlijk weet dat hij altijd bij pa en ma terecht kan met vragen.

Hoe ga ik ermee om?

Kortom, als ouder is het soms best lastig om te zien dat jouw kleine meid of zoon nu écht groot begint te worden. Verliefd zijn kan toch wel een ding zijn voor veel ouders. Aan de andere kant is het ook wel weer heel leuk om je kind zo blij en gelukkig te zien. Houd daarom de volgende tips in je achterhoofd en geniet lekker mee van deze puppy love fase!

  1. Neem de gevoelens van je kind serieus en accepteer ze. Als kids nog klein zijn kan het soms als grappig worden ervaren, maar let erop dat deze gevoelens vaak wel echt zijn!
  2. Praat met elkaar! Praat niet alleen over de gevoelens die je kind ervaart, maar geef jouw kind ook seksuele voorlichting als het moment daar is.
  3. Probeer zoveel mogelijk het goede voorbeeld af te geven van een liefdevolle relatie. Kinderen nemen namelijk vaak over wat ouders doen. Geef dus – indien mogelijk – het goede voorbeeld en wees lief in elkaars bijzijn, sla eens een arm om elkaar heen of geef elkaar een kus. Toon affectie aan elkaar, hierdoor zorg je ervoor dat je kind dit meeneemt voor later in de toekomst! 😉

Is jouw lieveling al eens verliefd geweest en hoe ging jij daarmee om? Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen en tips! Laat je het ons weten?

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.