De eindeloze speendiscussie

door Gastblogger

Je kent het wel, de eindeloze discussie over JAWEL ‘de speen’. Is het nou écht zo slecht voor het kindergebitje of valt dat allemaal wel mee? En tot welke leeftijd wordt geadviseerd een speen te gebruiken? Wij zochten het met liefde voor je uit!

Laten we één ding voorop stellen: een baby heeft nou éénmaal erg de behoefte om ergens op te sabbelen. De zuigbehoefte van je kindje is het gereedschap dat hij meekreeg van de natuur om genoeg melk binnen te krijgen en dus te overleven. Tuurlijk heeft de ene baby meer behoefte dan de andere, maar dit mogen wij zeker niet wegnemen. De speen is daarom echt DE uitkomst! Het  geeft een baby rust en hij traint daarmee ook zijn mondspieren (win-win).😉 Daarbij is het beter om op een speen te sabbelen dan op een duim, omdat het ten eerste beter is voor zijn gebitje en je kunt hem makkelijker ‘weghalen’.

Verschillende spenen

Nu zijn er tegenwoordig ook allerlei soorten spenen. De bekendste speen heeft een kersvorm (ronde top om de vorm van de borst te imiteren) en de dentalspeen, welke plat en schuin afloopt. Over het algemeen zegt men dat de dentalspeen beter is voor het gebit van je kindje, maar de meeste misvormingen van het gebitje bestaan toch echt door de zuigbeweging van de baby zelf. En om het nog ingewikkelder te maken heb je ook nog de fopspeen: deze volgen de vorm van de mond van de baby. Welke je ook kiest: zorg in ieder geval dat de maat en vorm passend zijn voor je kindje!

Wel of geen speen?

Om even to the point te komen: een speen is overduidelijk beter dan duimen. Voornamelijk omdat duimen zeker niet bevorderlijk is voor het melkgebitje. Denk aan slissen en scheve tanden, wil je niet. Toch? Maar ook voor spenen gelden regels. Je kunt met het speentje beginnen als het drinken goed gaat, zowel aan de borst of de fles. Overigens hebben kinderen die borstvoeding krijgen wel iets minder behoefte aan een speen, just so you know. Maar het blijft vooral gemakkelijk om je kindje even rustig te krijgen. Het is alleen niet bedoeling om hier een enorme gewoonte van te maken. Doe het alleen met huilbuien en als je kindje gaat slapen. Is hij éénmaal lekker aan het slapen? Haal de speen er dan ook weer uit, op die manier valt het makkelijker af te leren.

Tot slot

Is je kindje zes maanden oud? Dan neemt de natuurlijke zuigbehoefte af. Vanaf dan gaat het over in gewenning en kun je de speen ook beter alleen nog voor het slapen gaan geven. Vanaf een jaar of twee is het beter om de speen echt te beperken; dit is om gebitsproblemen te voorkomen. Dat geldt ook voor het drinken uit een fles. Het drinken uit een gewone beker traint namelijk de mondmottoriek en spraak- en taalontwikkeling van je kleintje.

Tip! Wist je trouwens dat het nodig is om de speen regelmatig schoon te maken met kokend water? In de eerste acht weken wordt zelfs elke dag geadviseerd en het vervangen van de speen kan beter om de twee maanden. Wel zo fris toch? 😉

Tot welke leeftijd heeft jouw kindje een speen gedragen? Laat het ons weten in de comments.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.