De fantasie prikkelen met open einde speelgoed

door Eva

Open einde speelgoed is een echte hit! Maar wat is het precies, wat zijn de voordelen en hoe kun je jouw kind stimuleren om met open einde speelgoed aan de slag te gaan? Wij vertellen je er alles over!

Open einde speelgoed, wat is dat?

Open einde speelgoed, is speelgoed zonder een vooraf vastgesteld doel en zonder opgelegd speelpatroon. Met dit speelgoed ontdekken kinderen hun eigen spel en wordt de fantasie gestimuleerd, omdat ze zelf bepalen wat ze ermee doen. Het leuke van dit speelgoed is dat je er heel veel kanten mee op kunt en je zult zien: in iedere fase wordt het speelgoed op een andere manier gebruikt. Wat jouw kind met het speelgoed doet, maakt niet uit. Er zijn geen ‘regels’, alles is goed!

De voordelen op een rijtje

Het tegenovergestelde van open einde speelgoed is – verrassend genoeg – gesloten einde speelgoed, waarbij als het ware al voor jouw kind bedacht is hoe hij er mee kan spelen. Denk bijvoorbeeld aan poppen, auto’s of een speelkeukentje.

Hier is natuurlijk helemaal niets mis mee, maar door te spelen zonder ‘regels’ en beperkingen kan jouw kind spelen zoals hij zelf wil. Dit prikkelt de fantasie, stimuleert de creativiteit én is goed voor de cognitieve ontwikkeling (functies die te maken hebben met het verwerken van informatie). Je zult versteld staan van alle mooie ideeën waar jouw kind mee komt.

Tot slot: open einde speelgoed is tijdloos en daardoor duurzamer. Je kind kan er voor een langere periode mee spelen, maar zal er zelf steeds een nieuwe invulling aan geven.

Voorbeelden

Waar kun je aan denken bij open einde speelgoed? Dit kan bijvoorbeeld een balansbord zijn, zoals een Wobbel, waar jouw kind verschillende kanten mee op kan. Hij kan er op schommelen, eroverheen klimmen en nog veel meer. Je kunt ook denken aan blokken, houten regenbogen of magnetische bouwtegels, waarmee jouw kind zelf de mooiste creaties maakt.

Wat momenteel ook een grote hit is onder kids: kinetisch zand en speelrijst. Uren speelplezier zijn hiermee gegarandeerd én het heeft voor veel kids een kalmerende werking.

Een groot budget is niet nodig, want je kunt jouw kind ook met huishoudelijke spullen, zoals een garde of een pollepel, laten spelen. Of wat dacht je van wc-rollen en dozen?

Tips

Vind jij het nog maar ingewikkeld klinken, dat open einde speelgoed? Het tegenovergesteld is waar! Wij hebben nog wat tips voor je, om jouw kind te stimuleren:

  1. Zet het speelgoed op een plek in het zicht, daar waar jouw kind veel speelt. Dit nodigt uit om ermee te spelen.
  2. Geef geen aanwijzingen, zo wordt jouw kleintje gedwongen zijn eigen fantasie te gebruiken.
  3. Biedt niet alles tegelijk aan, dan bestaat de kans dat jouw kind niet meer weet wat hij moet kiezen.
  4. Combineer open einde speelgoed met het speelgoed dat je al in huis hebt. Zo kan jouw kind een huis bouwen voor zijn speelfiguren met magnetische bouwtegels of kunnen de regenbogen dienen als brug voor de speelgoedauto’s.

Tot slot: geef je kind open einde speelgoed, geef geen instructies en geniet van wat er gebeurt.

Maken jullie al gebruik van open einde speelgoed? We zijn benieuwd naar jullie ervaringen! Laat het ons weten in de comments.

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.