Het meisjesbrein: efficiënte alleskunner

door Gastblogger

Jongens en meiden, soms lijkt het wel alsof ze van een totaal andere planeet komen. Wist jij dat het jongensbrein en het meidenbrein ook daadwerkelijk anders werken? Hier duiken we wat dieper in de hersenen van meisjes, want hoe werken die nou eigenlijk?

Het meisjesbrein: een andere machine

Volgens de Amsterdamse hoogleraar neurobiologie Dick Swaab is het meisjesbrein een andere machine met een ander programma. Dit is bij de geboorte al duidelijk. Vanaf dag een zijn babymeisjes gebiologeerd door gezichten. Een jaar later maken meiden meer oogcontact dan jongens en zijn ze met spelen (meer) aangetrokken tot poppen en knuffels. Het vermogen tot taal en het onder woorden brengen van gedachten en emoties is bij meiden sterk ontwikkeld. Vrouwen zijn communicatief sterk en kunnen grote hoeveelheden informatie goed verwerken – daarom kunnen vrouwen beter multitasken. Ook combineren vrouwen (onbewust) verschillende soorten informatie beter, ook wel bekend als vrouwelijke intuïtie.

Hormonen maken het verschil

Tijdens de tweede helft van de zwangerschap, wanneer de geslachtsorganen worden gevormd, worden de hersenen van jongens blootgesteld aan een testosteronpiek. Het meidenbrein heeft geen testosteron- of oestrogeenpiek. De hersenen van meiden zijn hierdoor meer symmetrisch en er zijn meer verbindingen tussen de linker- en de rechterhersenhelft. Sommige meisjes worden tijdens de zwangerschap wel blootgesteld aan testosteron, bijvoorbeeld omdat de bijnier niet goed werkt. Zij vertonen later meer ‘jongensgedrag’. Ze spelen drukker en wilder en hebben een voorkeur voor auto’s.  Hormonen hebben ook invloed op de rijping van de hersenen. Door de afwezigheid van testosteron begint het meidenbrein gemiddeld twee jaar eerder met het opruimen van hersencellen die niet worden gebruikt. Het meidenbrein maakt sneller en efficiënter verbindingen, waardoor meiden vaak sneller volwassen zijn in hun gedrag.

Invloed van hersenen op gedrag

De vrouwelijke grijze massa is ingericht als absolute alleskunner, alsdus Martine Delfos – biopsycholoog. Handig, als je voorkeursgedrag geconcentreerd is op zorg. Meiden verbinden zich met anderen voor een gevoel van veiligheid. Ze verkennen de wereld door uit te zoeken hoe andere mensen in elkaar zitten en hoe ze anderen kunnen helpen. Dit verklaart onder andere waarom (veel) meiden vanaf dag een gefocust zijn op gezichten en graag met poppen spelen. Ook spelen meiden veel psychologische spelletjes.  Voorkeursgedrag betekent overigens niet dat vrouwen niet technisch zijn of alleen maar voor mensen willen zorgen. De hersenen kunnen alleen op een andere manier bij bepaalde technieken. Ook probleemoplossing werkt bij mannen en vrouwen anders. Mannen en vrouwen met dezelfde intelligentie blijken andere hersenpaden in te zetten om vragen op te lossen. Bij vrouwen zijn vooral taalgebieden actief, bij mannen het deel waar informatie uit de zintuigen wordt verwerkt.

En? Heb jij en/of je dochter echter meidenhersenen of hebben jullie misschien ook een testosteronpiek meegekregen? We zijn natuurlijk ook in de grijze massa van het andere geslacht gedoken. Wil je meer weten over het jongensbrein? Dat lees je hier

 

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.