De ideale kinderbedtijd

door Maroucha

Ken je dat? Je kindje is compleet afgepeigerd en bekaf. Kleine irritaties en rode blosjes op de wangen, want: moe. Maar na het eten komt er opeens een opleving en is slapen wel het laatste wat ze willen. Spelen! Gek doen! En vooral niet naar bed willen. Hoe zorg je er dan voor dat jouw kleintje toch op tijd gaat slapen? Hoeveel slaapuren heeft hij/zij nodig en wat is de ideale kinderbedtijd? Wij hebben deze facts even voor je op een rijtje gezet!

Een goede nachtrust is voor iedereen heel belangrijk. Je zal vast merken dat ook jij beter functioneert na een nacht waarin je voldoende én heerlijk geslapen hebt! Maar voor een kind is dit éxtra belangrijk, omdat;

 • het een grote impact heeft op het immuunsysteem
 • het belangrijk is voor de groei: ’s nachts worden groeihormonen aangemaakt
 • het invloed heeft op het kortetermijngeheugen
 • het beïnvloedt de leerfunctie: als je kind niet goed is uitgerust, heeft hij meer moeite met leren

Hoeveel uur slaap heeft een kind nodig?

Gelukkig is ieder mens uniek, zo ook kinderen. De een heeft veel slaap nodig, de ander juist minder dan gemiddeld. Een uurtje meer of minder dan gemiddeld is dan ook helemaal niet erg, als ouder merk je vanzelf hoeveel slaap jouw kind nodig heeft en waar hij het beste op reageert. Toch opzoek naar een beetje houvast voor jouw kind? Houd dan onderstaand lijstje aan, waarbij je precies ziet hoeveel uur slaap jouw kind gemiddeld nodig heeft.

 • 4 jaar: 11,5 uur per nacht
 • 5 jaar: 11 uur per nacht
 • 6 jaar: 10 uur en 45 minuten
 • 7 jaar: 10,5 uur
 • 8 jaar: 10 uur en 15 minuten
 • 9 jaar: 10 uur
 • 10 jaar: 9 uur en 45 minuten
 • 11 jaar: 9,5 uur
 • 12 jaar: 9 uur en 15 minuten

De ideale kinderbedtijd

Maar wat is nou de ideale kinderbedtijd? Zoals we al schreven is ieder kind uniek en heeft elk kind een eigen natuurlijke bedtijd. Een natuurlijke bedtijd is het ideale tijdstip, waarop jouw kind het best en langst zal slapen en uitgerust wakker zal worden. Het gaat hier wel om de tijd waarop hij écht slaapt, dus niet het tijdstip waarop ze in bed liggen.  Maar hoe bepaal je deze bedtijd nou?

Heel simpel! Wrijft jouw kleintje uitgebreid in z’n ogen? Moet hij om de haverklap flink gapen? Zit hij doelloos voor zich uit te staren tijdens het eten? Tekenen dat ie bekaf is. ? Combineer deze tekenen met de slaapbehoefte van zijn/haar leeftijd en je hebt de ideale kinderbedtijd! Om je op weg te hebben hebben we vast de gemiddelde bedtijden voor je opgezocht:

Leeftijd            Naar bed

4 tot 6 jaar         tussen 19.00 en 19.30 uur

7 tot 8 jaar         tussen 19.45 en 20.00 uur

9 tot 10 jaar       tussen 20.00 en 20.30 uur

11 tot 12 jaar      tussen 20.30 en 21.00 uur

Hoe laat gaat jouw kleintje naar bed en komt dat overeen met de gemiddelde ideale bedtijd? Wij zijn benieuwd, laat het ons weten in de comments!

Misschien vind je dit ook leuk?

Vertel 't ons 2 reacties

 1. Mijn kleine ( grote) man is 6 jaar en gaat om 19 uur naar bed. Nog een boekje van hoogst 10 minuten en slaapt dan binnen 5 minuten. Hjj gaat nog steeds de klok rond. Moet m echt wakker maken. Begrijp er nu uit dat ik dan een slaapkop heb…. Haha. Wij vinden het heerlijk samen

 2. M.Westers- 06-03-2021 om 22:33

  Mijn dochter van 7 en zoon van 5 gaan alle 2 om 19u naar bed en om half 8 is het echt in Dromenland. En dan gaat de wekker om half 7 s ochtends. Ze hebben echt veel slaap nodig anders zijn ze heel vlug vervelend.

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.