De kraamlijst: écht nodig & écht handig

door Gastblogger

Daar zit je dan hoogzwanger en met je hoofd al bijna in de wolken te dagdromen over babygepruttel en romantisch bevallen in bad. Tot de deurbel gaat. Je goede vriend ‘de pakketjesbezorger’ is verstopt achter een giga doos die door de deuropening geduwd wordt.  Vol verwachting en licht gespannen maak je de doos open. Wat zou er in zitten? BAM, je dondert regelrecht van je roze wolk bij het aanschouwen van zeven plastic zeiltjes, drie pakken maandverband (waarvan je niet eens wist dat ze in dat formaat gemaakt werden) en twee flessen pure alcohol die duidelijk niet bedoeld zijn om lekker mee te borrelen. Het is de bittere waarheid, je ontkomt er niet aan. Bevallen is een bloederige bende en die spullen op de kraamlijst zul je toch echt in huis moeten hebben.

Wat mij betreft zijn er aanvullend op de klassieke kraamlijst – die je hier kunt downloaden – nog een aantal musthaves die je kraambestaan een stuk aangenamer maken. Mijn vriendinnen doe ik altijd een groot plezier met deze tips (ze schijnen echt succesvol te zijn), dus doe er je voordeel mee!

  • Co-sleeper. Ik snap niet dat dit product nog niet verkrijgbaar is bij Ikea en op iedere hoek van de babyboulevard. Los van alle wetenschappelijk bewezen voordelen van veilig samen slapen, biedt het ook megaveel gemak voor de luie mama (c’est moi!). Speentje kwijt? Hupsakee met een handomdraai geregeld. Beetje onrustig? Aai over de bol is zo gefixt. Honger? Borst is in de buurt, koppel maar aan.
  • Hydro-hoe? Ze staan op iedere kraamlijst en je ‘moedervriendinnen’ raken er maar niet over uitgepraat. De babytijd lijkt gedomineerd door de hydrofiele-luier-maffia. Mijn zwangere BFF vroeg ooit aan mij: “Wat is dat toch met die doeken, waarom heb je er zo veel nodig? Het zijn toch net theedoeken? En die heb ik nog wel.” FOUT! De hydrofiele luier mag nooit en te nimmer worden onderschat. Vooral de XL-variant is machtig. Dat is een handdoek, speelkleed, zonnescherm, lakentje en borstvoedingstent in een.
  • Twee (!) thermometers. Op de kraamlijst staat gewoon een thermometer. En dat is prima. Maar in de praktijk vond ik het wel fijn om er twee in huis te hebben. Eén voor mama en één voor baby. Baby en jij moeten namelijk iedere dag getemperatuurd worden. En ook al komt de baby van ‘down under’ en is hij in die zin dus wel wat gewend, ik vind het idee dat de thermometer van mijn bips naar de baby’s bips gaat toch… Nou ja, een beetje goor. En dat je kan desinfecteren doet aan dat gevoel weinig.
  • In je kraamweek leer je van de kraamzuster hoe je je baby kan inbakeren met een hydrofiele luier (jaja, daar is ie weer!). Dat lijkt heel eenvoudig. Maar als ze weg is, zitten jij (en je partner) met die XL hydrofiele luier te klooien en heeft je baby zich binnen no time met z’n armpjes uit de cocon gewurmd. Mission failed. Vergeet het gedoe met de doek, koop een inbakerzakje. Gemak dient de mens.
  • Het voedingskussen, een top investering. Als je zwanger bent is het dé uitkomst voor die onhandige buik in bed. En een lekker kussen is zeker geen overbodige luxe, want zodra de baby er is, ben je de eerste weken ongeveer 24/7 aan het voeden. Pssst! Ik slaap er stiekem nog steeds mee…
  • Petit Bateau. Als het op kleding aan komt ben ik niet perse een merkenmeisje maar Petit Bateau vind ik een absolute musthave voor iedere newborn. Petit Bateau snapt als geen ander hoe een babylijfje er uitziet en wat het nodig heeft. De perfecte pasvorm, ieder knoopje op de goede plek en heerlijke stofjes. Het valt wel erg petit dus mochten jij en je man van het grote Hollandse soort zijn, dan kun je het kleinste maatje overslaan.
  • Sock ons. Waanzinnige slimme uitvinding. Past wat mij betreft in de categorie baby gadget. Al die lieve kleine babysokjes doen namelijk niet precies waar ze voor bedoeld zijn. Waar sokjes in de praktijk de voetjes van je mini-me lekker warm moeten houden, zakken ze in werkelijkheid consequent af en vind je ze regelmatig terug in de box, tussen de kussens of in de linkerhoek van het slaapzakje. Maar dus niét om het VOETJE. Damn it. En toen kwamen de Sock ons. Zij maakte een einde aan de eigenwijze sok en zorgde weer voor warme voetjes. Eind goed, al goed.

 

ElineEline (30) is gelukkig met Ronen en moeder van twee heerlijke dochters Sarah (3) en Eden (0). Eline droomde altijd van het moederschap  en geniet er ook ontzettend van. Tussen het genieten door heeft ze ook wel eens last van ‘off days‘ en dan houdt humor, relativeringsvermogen en liefde haar op de been. Eline vindt het leuk om te schrijven over wat haar als moeder en mens bezighoudt, beweegt en opvalt.

 

 

 

 

 

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.