De leukste kinderboeken met kerstverhalen

door Gastblogger

Ook voor de kerstdagen zijn er erg veel kinderboeken: traditioneel of juist erg modern. Er is van alles wat! Er zijn opties als je het liefst het klassieke kerstverhaal vertelt, maar ook grappige of juist ontroerende kerstverhalen. De meeste ken je misschien al, maar het is altijd leuk om deze boeken met Kerst opnieuw (voor) te lezen. Lekker cosy op de bank, om helemaal in kerstsfeer te komen!

Kerstmis – Dick Bruna

Leukste kinderboeken met kerstverhalen

Een supersimpele versie van hét kerstverhaal – de geboorte van Jezus– is ‘Kerstmis’ van Dick Bruna. In dit boekje wordt op een versimpelde manier het verhaal verteld van Jozef en Maria. De tekeningen zijn in typische Dick Bruna stijl, denk Nijntje, alleen dan met menselijke figuren. Schattig en simpel!

Het kindje in de stal – Liesbet Slegers

Nog zo’n boekje is ‘Het kindje in de stal’ van Liesbet Slegers. Ook een simpele versie van het traditionele kerstverhaal. Deze versie heeft erg kleurrijke prenten en daarom erg leuk en aantrekkelijk voor peuters en kleuters. De illustraties stralen warmte en licht uit en is daarom perfect voor de feestdagen.

De Notenkraker – An Leysen

Leukste kinderboeken met kerstverhalenIn ‘De Notenkraker’ krijgt Clara voor Kerst een – verrassing! – notenkraker in de vorm van een soldaat. ’s Nachts komt deze soldaat tot leven en verslaat de gemene muizenkoning. De houten notenkraker veranderd dan in een charmante prins. Deze dromerige versie van het kerstverhaal is een lust voor het oog; de prachtige illustraties van Clara slepen je mee in deze fantasiewereld.

De Notenkraker CD boek – Harmen van Straaten

Er is ook een variant van dit verhaal met een CD met de prachtige muziek van Tsjaikovski wat hij schreef voor de balletvariant van het sprookje. De illustraties zijn niet zo romantisch als die van An Leysen, maar de muziek maakt heel veel goed.

Een Kerstvertelling/ A Christmas Carol – Charles Dickens

Leukste kinderboeken met kerstverhalenEen echte klassieker: ‘A Christmas Carol’ van Charles Dickens. Deze titel is op veel verschillende manier verteld, maar de populairste versie is ‘Een Kerstvertelling’. Dit boek gaat over de gierige chagrijn Ebenezer Scrooge, die sinds de dood van zijn zakenpartner nog gieriger en chagrijniger is geworden. Hij vind Kerst maar onzin en verpest het feest voor ieder in zijn omgeving. Tot hij bezoek krijgt van drie geesten…

Scrooge – Geronimo Stilton

Het origineel van Dickens is soms best een beetje angstaanjagend. De geesten zijn eng, vooral de geest van de toekomst, die met rammelende kettingen best indruk kan maken op kleintjes. Daarom is er ook een kindvriendelijke variant: die van Geronimo Stilton. Hetzelfde verhaal, iets milder verteld, met de grappige typische ‘Stilton’ illustraties.

Swinging Christmas – Benjamin Lacombe

Leukste kinderboeken met kerstverhalenBenjamin Lacombe is de koning van illustraties: zo levendig, kleurrijk en meeslepend. In dit verhaal vertelt hij over Robin, een jongen met een angst voor boeken, die Bernard ontmoet. Bernard is een oude man die leeft van herinneringen. Het boek is aandoenlijk en ontroerend. Extra leuk: bij het boek zit een CD met jazz uitvoeringen van bekende liedjes voor de feestdagen.

Een jongen met de naam Kerstmis – Matt Haig

Dit boek gaat over Nikolas, die met zijn vader in Finland woont. Wanneer zijn vader de kans krijgt om heel veel geld te verdienen door te bewijzen dat Elfhelm – een legendarisch elfendorp – echt is, neemt hij die meteen aan. Hij laat Nikolas achter bij zijn nare tante Carlotta. Hij is het hier niet mee eens en gaat zijn vader achterna. Het boek kwam in 2015 in het Engels uit en is mateloos populair. In Nederland verscheen dit boek in 2018. Echt een aanrader voor als je eens wat nieuws wilt voorlezen.

Zo is er voor ieder wat wils! Wat is jullie favoriete kerstboek? Laat het ons weten in de comments!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Vertel 't ons 1 reactie

  1. E. De Vries- 16-12-2017 om 13:19

    Het bijzondere kerstfeest van papa Panov
    Van Ruben Saillens
    Het prachtig geillustreerde prentenboek gaat over een arme schoenmaker die op kerstavond een boodschap in zijn droom krijgt dat Jezus hem de volgende dag zal bezoeken. Hij wacht de hele dag. Er komen verschillende mensen bij hem langs die hij eten, drinken, kleding en warmte geeft, maar Jezus komt niet… Totdat hij s avonds een visioen krijgt en een stem hoort: elke kerr dat je klaar stond om iedereen te helpen, heb je mij geholpen!

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.