De leukste nieuwe kinderboeken (om voor te lezen)

door Gastblogger

De Nationale Voorleesdagen zijn bezig! Van 25 januari t/m 4 februari is er extra aandacht voor één van de meest ontspannende activiteiten voor kids: voorlezen. Voorlezen is namelijk niet alleen leuk, maar ook heel goed voor de ontwikkeling. Daar vertelde onze Sam al eerder over in dit artikel! Kan je wel wat voorleesinspiratie gebruiken? Met deze 7 nieuwe kinderboeken zit je sowieso goed! Om voor te lezen of om zelf te lezen, vanaf 6+.

Alleen op de wereld (nieuwe editie) – Hector Malot

Laten we maar beginnen met de klassiekers, waaronder ‘Alleen op de wereld’. Dit boek is oorspronkelijk in 1878 gepubliceerd, maar is nu opnieuw vertaald en uitgegeven. Tiny Fisscher heeft voor een toegankelijke bewerking gezorgd en de illustraties van Gouden Penseel-winnares Charlotte Dematons maken het geheel compleet. ‘Alleen op de wereld’ is het hartverscheurende verhaal van de vondeling Rémi die door zijn stiefouders aan een straatmuzikant wordt verkocht. Fantasievol en avontuurlijk, maar ook emotioneel. Snik!

De GVR – Roald Dahl

Nog een klassieker in een nieuw jasje: ‘De GVR’! Natuurlijk zijn onze boekenlijstjes niet compleet zonder een boek van Roald Dahl. Onlangs verfilmd door Steven Spielberg is ‘De GVR’ helemaal terug in het boekenlandschap. Twee keer opnieuw uitgegeven: een keer in de 75-jarige jubileumeditie en de filmeditie. ‘De GVR’ gaat over het weesmeisje Sofie, die door een reus wordt meegenomen naar Reuzenland. De taal in dit boek is briljant en verdient zeker een plekje in je boekenkast.

De waanzinnige boomhut – Andy Griffiths & Terry Denton

Er zijn ondertussen al weer vijf boeken in deze populaire serie verschenen en in februari 2017 komt deel zes uit. ‘De waanzinnige boomhut’ gaat over schrijver Andy en tekenaar Terry (klinkt bekend?) die hun boek moeten inleveren, maar ze wonen in zo’n spannende boomhut dat ze steeds worden afgeleid. Deze boeken zijn avontuurlijk en zitten vol met grappige illustraties. Ze zijn mateloos populair bij kids.

Het hebzuchtgas – Jan Terlouw

Het nieuwste boek van schrijver Jan Terlouw is ‘Het hebzuchtgas’. Alle boeken van Terlouw hebben een maatschappelijke achtergrond en vaak een politiek tintje en dat is ook weer zo bij ‘Het hebzuchtgas’. Het boek gaat over Julia, de 18-jarige kleindochter van de president van Tradicië. Zij gaat werken bij een bedrijf wat olie, gas en kolen wint en helemaal niet geeft om het milieu. Julia komt erachter dat de grote baas verslaafd is aan hebzuchtgas en daarom geen oog heeft voor de planeet. Ze gaat op een missie om hem van zijn verslaving af te helpen. Leerzaam én leuk!

De wonderbaarlijke avonturen van Gijs en opa – Eric van ‘t Zelfde

Gijs zit op school, maar echt leuk vindt hij niet. Ze kijken alleen maar naar wat Gijs niet kan, zoals rekenen. Gijs wil helemaal niet rekenen, maar op avontuur. Gelukkig houdt zijn opa wel van een avontuur… Terwijl de Cito-toets eraan komt beleven Gijs en opa wonderbaarlijke avonturen. Dit boek houdt je aan het lachen en zit vol fantasie. Ook heeft het een belangrijke boodschap: kijk niet zo zeer naar wat we allemaal niet kunnen, maar naar wat we wél kunnen.

Lotje Later – Cees van den Berg

Lotje Later is tien (bijna elf). Ze heeft al vijf jaar vioolles van Juf Krabbenbak, maar ze bakt er niet zoveel van. Er komen alleen maar zaag- en krasgeluiden uit haar viool. Dan krijgt ze van een mysterieuze man in een woonwagen een oude viool. Ineens kan ze geweldig spelen en gebeuren er nog meer wonderlijke dingen… Lotje is een eigenwijs figuur waar veel kinderen zich in kunnen herkennen. Perfect voor kleine muziekliefhebbers!

Jorrik de Ork – Thuis Goverde

Een fantasy boek voor de kleinsten, ‘Jorrik de Ork’ gaat over Jorrik. Hij is half ork, half mens. Daar wordt hij soms mee gepest, vooral door de zoon van de ridder. Het loopt uit de hand en Jorrik moet vluchten. Hij wordt naar een magisch dorp gebracht waar nog meer bijzondere kinderen wonen. Maar het dorp is aan de rand van het Wisselwoud, waar de orken wonen… Het taalgebruik van het boek is eenvoudig en eigentijds, met veel illustraties. Echt een aanrader!

Leuke prentenboeken (om voor te lezen) vind je hier op de website van de Nationale Voorleesdagen.

Vertel 't ons 1 reactie

  1. Tiny Fisscher- 21-04-2017 om 17:23

    Ik zie deze post nu pas, en top dat Alleen op de wereld in de versie van Charlotte Dematons en mij bovenaan staat, maar de cover die er nu bij staat is die van de integrale vertaling van August Willemsen… Hartelijke groet, Tiny Fisscher

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.