De magische fantasiewereld van kinderen

door Eva

Jouw kind als een stoere ridder, een handige timmerman of een lieve dokter… De fantasiewereld van kinderen is magisch. Hier is alles mogelijk en worden ze door niets of niemand beperkt. Ze kunnen er helemaal in opgaan, prachtig toch? Maar die fantasiewereld is niet alleen heel erg mooi, het is ook nog eens goed voor de ontwikkeling. Waarom dat zo is en wat je als ouder kunt doen om de fantasie van jouw kind te stimuleren, lees je in deze blog.

Wat is fantasie?

Fantasie is iets bijzonders. Het is het vermogen om verhalen te bedenken en je in te leven in bepaalde situaties. Eigenlijk is fantasie dus niets anders dan het verbeeldingsvermogen. Alles wat jouw kind waarneemt, draagt bij aan de fantasie, van geluid, tot beeld en geur. Door het vormen van visuele beelden in het hoofd kan jouw kind zelf allerlei ideeën en verhalen bedenken.

Kinderen leren verbanden te leggen door te observeren. Hiermee kunnen ze later een verhaal vormen. Denk bijvoorbeeld aan de dokter waar je net geweest bent met je kind, waarna jouw kind zelf ook doktertje gaat spelen.

Het enige verschil met de werkelijke wereld is dat er in een fantasiewereld geen grenzen en beperkingen zijn. En dat maakt het nu juist zo mooi en bijzonder.

Vanaf een jaar of 2,5 kunnen kids hun fantasie ook uitspreken, maar dat betekent niet dat ze daarvoor géén fantasie hadden. Wat dacht je van mini’s die allerlei geluidjes nadoen: van dieren- tot autogeluiden.

Het nut van fantasie

Door het fantasiespel verwerken kinderen ervaringen uit het dagelijks leven en leren zij veel nieuwe dingen. Ze leren zich inleven in een ander én leren emoties te herkennen.

Hoe vaak gebeurt het niet dat je iets meegemaakt hebt met je kind en dat dit vervolgens thuis nagespeeld wordt. Denk bijvoorbeeld aan een bezoekje aan de dokter of tandarts. Met deze rollenspellen verwerken kids hun ervaringen en overwinnen zij zelfs eventuele angsten.

Naast dat fantasie bijdraagt aan het spel van kinderen, heeft het ook een positief effect op de ontwikkeling van emotionele beheersing, creativiteit, sociale vaardigheden, empathie en kritisch denken. Eigenlijk kun je de fantasiewereld zien als een oefenwereld, waarin alles kan en mag en waar je kunt leren van eventuele fouten en ervaringen.

Kortom: fantasie is niet alleen iets heel moois, het is ook nog eens een heel belangrijk onderdeel in de ontwikkeling van kinderen. Fantasie laat je kind groeien! Kids die alle ruimte krijgen om hun fantasie de vrije loop te laten, zullen hier veel profijt van hebben in hun verdere leven.

Hoe kun je de fantasie van jouw kind stimuleren?

Nu het belang van fantasie ons duidelijk is geworden, willen we natuurlijk ook weten wat we als ouder kunnen doen om de fantasie van onze kids te stimuleren. Goed nieuws: voor een groot deel gaat dit vanzelf. Maar natuurlijk hebben we ook nog een aantal tips voor je verzameld, waarmee je de fantasie van jouw kind kunt stimuleren:

#1 Meedoen
Ook al voelt het misschien soms wat gek, meedoen in het fantasieverhaal van jouw kind is de beste stimulans én het versterkt jullie band. Maar vergeet niet: jij bent te gast in het verhaal, dus laat jouw kind in de hoofdrol. Zo stimuleer je hem om zelf na te denken.

#2 (Voor)lezen
Door een verhaal (voor) te lezen, zonder plaatjes, wordt de verbeelding van jouw kind gestimuleerd. Hij moet de plaatjes er immers zelf bij verzinnen. Wil jouw kind iedere keer hetzelfde boekje lezen? Geef dan eens een eigen draai aan het verhaal of laat jouw kind zelf het einde van het verhaal verzinnen.

#3 Open einde speelgoed
Maak gebruik van open einde speelgoed. Dit is speelgoed zonder een duidelijke functie of betekenis. Er is geen duidelijke instructie, wat jouw kind in feite dwingt om er een eigen invulling aan te geven.

#4 Vrij spel
Je zult vast weleens horen dat jouw kind zich verveelt. Geef jouw kind de tijd om zijn eigen gang te gaan en zelf tot een (vrij) spel te komen, want ook dit stimuleert de fantasie. Met vrij spelen bedoelen we spelen zonder te sturen. Meer voordelen van vrij spel en hoe je dit kunt stimuleren, lees je hier.

#5 De natuur in
Gooi de TV of IPad even uit en ga de natuur in. Laat jouw kind zelf bedenken wat hij daar gaat doen. Buiten in de natuur spelen (zonder speelgoed) daagt jouw kind uit om zijn verbeeldingskracht te gebruiken, zo wordt hij vanzelf vindingrijk en je zult versteld staan waar hij mee komt.

#6 Tekenen
Laat jouw kind een tekening maken, zonder thema of opdracht. Doordat jouw kind iets wat in zijn hoofd zit op papier probeert te zetten wordt hij aangemoedigd om zijn fantasie te gebruiken.

Laat je verrassen en ontdek waar de fantasie van jouw kind je naartoe brengt… Is het de ruimte, een onbewoond eiland of misschien wel een gezellig ritje in de bus?

Wij zijn benieuwd: wat is jouw beste tip om de fantasie van jouw kind te stimuleren?

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.