Bekende onbekende VS onbekende bekende

door Gastblogger

Ken je dat? Dat je iemand ziet, in de winkel, op straat of in de trein en dat je denkt: ‘Hee, die ken ik!’ Nou, ik heb dat vrij vaak. Tobbend ga ik dan verder waar ik mee bezig was, achterhalend waar ik die persoon toch ook alweer van ken, zou kunnen kennen, of ooit gezien heb. Zonder hem of haar ook écht te kennen.

Soms weet ik het vrij snel. Dan word ik midden in de nacht wakker en denk ik ineens ‘de supermarkt…’ Dan vervolgens weer tobbend liggen woelen waarom ik denk aan die ene supermarkt. KAK (heb je ‘m weer), nu lig ik wakker. Denk aan de supermarkt. Krijg honger. Want ja, in die supermarkt haal ik altijd die reep chocolade met karamel en zeezout… Dus dan hup, het bed uit, naar beneden, stuk chocolade en weer proberen te gaan slapen. Dan word ik ’s morgens wakker en leg ik de link. Die beste meneer die ik (eer)gisteren op straat tegenkwam ken ik van die ene supermarkt. Naja, ken… Ik HERken hem. Want als ik iemand écht ken, dan had ik dat wel direct geweten, toch?! Die man heb ik dan bij de vleeswaren gezien. Of achter me in de rij bij de kassa. Soms blijven mensen me gewoon bij. Dat noem ik dan een ‘bekende onbekende’.

Dan heb je ook nog de mensen die vallen in een ietwat andere categorie: ‘de onbekende bekende’. Die ken ik ook. Dat zijn geen BN’ers of zo. Ik heb het nu gewoon over ‘die mevrouw uit de straat’, een vader op het schoolplein, de opa van je vriendinnetje van vroeger, de schoonzus van je ex-vriendje. In die richting. Mensen die je kent, maar niet goed.

Soms zijn ‘onbekende bekenden’ mensen die je wel goed kent, maar dan dingen doen of zeggen die je niet had verwacht. Dan denk ik altijd: ‘Huh, zit jij zo in elkaar? Denk jij daar zo over? Heb jij dat echt gedaan? Zeg jij dat nou echt hardop? Dat had ik niet verwacht bij jou. Dat valt me mee van jou, of juist tegen’. Dat is dan een beetje een ‘onbekende bekende’. Ze zeggen of doen dingen die je niet vindt passen of die je niet had verwacht bij hen. Dan is die bekende voor jou, even een beetje onbekend. Dit trekt meestal wel weer bij. Is ook totaal niet erg.

Maar nu heb ik er inmiddels een heel erg ONBEKENDE BEKENDE bij gekregen. Dat gebeurt soms ook. Iemand die ik heel goed ken (in mijn geval al dik 17 jaar). Waar je lief en leed mee gedeeld hebt. Jaren mee hebt samengewoond. Die heel belangrijke gebeurtenissen van heel direct heeft meegemaakt. En dus altijd in je herinneringen zal blijven bestaan. Op elke foto van een belangrijk moment (denk aan getuigen op je bruiloft of zowat bij de geboorte van je kind) staat zij er bij. Waarvan je dacht dit is niet ‘vrienden komen en gaan’, maar waarvan je daarbij ook dacht ‘maar deze vriendschap blijft altijd bestaan’. Zo iemand bedoel ik. Die heb ik nu ook.

Voor het eerst. Een vriendin. Ex-vriendin. Ze belde me op. Om me te zeggen dat ze het wil verbreken. Die zag ik niet aankomen, had ik niet verwacht. Een zeer ‘onbekende’ actie bij een voor mij zeer bekend persoon. Zij is nu dus een ‘onbekende bekende’ voor mij. Maar tegelijkertijd ook een ‘bekende onbekende’. Ineens weet ik het verschil niet meer zo goed. Dat komt wel weer, denk ik. Na een maand is de boosheid, verwardheid en het verdriet wel wat afgenomen. Heb ik een stuk naar haar geschreven met alles over hoe ik het voelde en heb ervaren. Dat lucht op. Het is en blijft hard en een klap in mijn gezicht. Maar hoe zij ons gesprek afsloot, zo sluit ik het nu ook af: ‘ik hoop dat het je goed gaat in de toekomst’.

 

IrisIris Brands is getrouwd met man Dennis en samen zijn zij trotse ouders van Romy (5) en Linn (3). Iris werkt in het onderwijs, doet naast haar werk nog 1001 andere dingen én probeert thuis ook alle balletjes in de lucht te houden. Soms gaat dat perfect, soms wat minder. Het ene moment is het ‘all sunshine’ en op andere momenten kan ze ook wel eens alles (op kinderen en man na) om willen gooien.

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.