De spannendste loslaatmomenten

door Gastblogger

Vorige week zei mijn zwangerschapsyoga-lerares nog dat het loslaten nu al begon… En dan is de baby nog niet eens geboren. Nu is loslaten niet mijn sterkste kant, maar al doende leert men. Als ik mijn moeder-vriendinnen moet geloven komen er nog veel meer loslaatmomenten. Hierbij alvast een aantal van die momenten op een rij MET tips. Zo aardig waren ze dan ook wel weer.

Oppas

First things first: sommigen regelden dit al na een paar weken, anderen hebben jaren gewacht – maar er komt een moment dat je oppas regelt voor je kind. Bij Opa & Oma, een Oom of Tante of bij een oppasmeisje: hoe vertrouwd mensen ook voor jou kunnen voelen, het blijft vreemd om je kind bij iemand anders achter te laten. Tip van de ervaringsdeskundigen: je kind vindt het waarschijnlijk hartstikke leuk bij de oppas, alleen al om alle aandacht die het krijgt. Vind je het spannend? Bel of app dan gewoon.

Opvang

Volgende stap: naar de kinderopvang. De hele dagelijkse zorg overlaten aan iemand anders. Ik heb vroeger bij een peuterspeelzaal gewerkt en daar pinkte menig moeder een traantje (of een heel tranendal) weg. Vind je het lastig? Vraag dan gewoon of ze je bellen of appen of doe dat zelf tussendoor.

Groep 1

Een megamijlpaal: de eerste schooldag. Die eerste dag lijken ze altijd zo klein. En wellicht houd je het dan ook niet droog. Ik kon ‘mijn’ peuters in de gaten houden als zij naar de basisschool gingen en vond dat altijd al een dingetje… Kan me alleen maar voorstellen hoe het is als het over je eigen kind gaat. Gelukkig schreef collega Nienke een artikel over de voorbereiding op deze eerste dag – en alle schooldagen die daarna komen.

Bij een vriendje/vriendinnetje spelen

Deze komt soms al voor groep 1, maar als je kind eenmaal op school zit is deze vraag bijna onvermijdelijk: ‘Mag ik bij [voeg willekeurige naam in] spelen? Dan gaat hij of zij dus spelen bij ouders die je niet kent, in een huis waar jij nog nooit geweest.. #thehorror. Of valt het mee? Het feit dat ze vriendjes maken lijkt me wel weer heel aandoenlijk en leuk om te zien.

En dan komen er na deze momenten vast nog veel meer. Het eerste schoolreisje, de eerste keer alleen buitenspelen, de eerste keer logeren, de eerste keer alleen naar school of naar huis fietsen, en nog ontelbaar veel meer eerste keren…

Mocht je al gouden tips hebben om het loslaten wat makkelijker te maken: kom maar doorrrrr! Laat het ons weten in de comments.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.