Hoe deal je met de woedeaanval van je peuter?

door Gastblogger

“Mijn dochter van 2,5 heeft haar tweede temper tantrum van de ochtend, en ik zit inmiddels jankend en hoogzwanger op de bank. Ze krijst zo hard, blijft niet op de gang staan en slaat me tegen m’n buik. Ik weet gewoon niet wat ik moet doen. Ik heb hier zó de energie niet voor!” Voor héél veel mama’s en papa’s van een peuter een bekend verhaal. Peuter krijgt z’n zin niet en krijgt een woedeaanval waar je u tegen zegt. En die woedeaanval kan best even duren… Waar komt deze aanval vandaan en hoe kun je er het best mee dealen? We gingen weer op onderzoek voor je!

Waar krijgt een peuter deze woedeaanvallen door?

Wij mensen hebben in onze hersenen een gebied dat prefrontale cortex heet. Deze hersenkwab reguleert emoties en stuurt sociaal gedrag. De prefrontale cortex ontwikkelt zich pas vanaf 4-jarige leeftijd. Dít is de wetenschappelijke reden waarom jouw peuter eigenlijk niets aan zijn woedeaanval, ook wel ‘tantrum’ genoemd, kan doen. Ook de stress die een peuter ervaart, levert een behoorlijke bijdrage aan deze woedeaanvallen. Een peuter stress?? JA. Zijn belevingswereld is enorm, waardoor hij heel veel prikkels ervaart. Ook emoties als boosheid, onmacht en jaloezie zijn aanwezig, maar hij weet dit nog niet ‘normaal’ te uiten.

Hoe deal je met de woedeaanval (tantrum) van je peuter?

Wat voor soort woedeaanvallen zijn er?

Woedeaanval omdat peuter zijn zin niet krijgt

Oorzaak: Peuter hoort ‘nee’ en weet niet hoe hij hier mee om moet gaan.
Aanpak: Zeg niet alleen ‘nee’, maar geef je peuter wat te kiezen. “Je mag nu geen ijs, maar je mag nu wel een stukje fruit of rozijntjes. Wat zou je willen hebben?”

Woedeaanval die voortkomt omdat hij geen aandacht krijgt

Deze aanvallen mogen genegeerd worden. Geef je peuter aan dat je wél bereid bent met hem te praten als hij zich weer goed kan gedragen. Je peuter leert zo te begrijpen dat een woedeaanval er alleen maar voor zorgt dat je hem negeert en dat goed gedrag juist beloond wordt.

Woedeaanval uit frustratie

Oorzaak: De frustratie van je peuter komt vaak voort uit het feit dat hij bepaalde dingen nog niet zelf kan doen. Logisch toch? Dat zou jou ook boos maken.
Aanpak: Vertel je peuter dat je begrijpt waarom hij zo overstuur is. Probeer hem te helpen bij hetgeen hij wil doen, maar doe het niet vóór hem.

Woedeaanval bij overstimulatie

Oorzaak: Je peuter weet niet hoe hij moet omgaan met zijn gevoel van honger, vermoeidheid of teveel prikkels.
Aanpak: Geef hem te eten, laat hem slapen of breng hem naar een plek zonder stimuli.

Hoe deal je met de woedeaanval (tantrum) van je peuter?

10 manieren om te dealen met een woedeaanval van je peuter

1. Stay calm

Dit is eigenlijk de grondregel. Welke ouder blijft er nou volledig kalm als z’n peuter voor de tigste keer om no reason uit z’n dak gaat (lees: huilen, krijsen, slaan, op de grond liggen)? Tja, en toch moet het. Jouw boosheid maakt het alleen nog maar erger. Stel dat je peuter een woedeaanval krijgt omdat hij een bepaald snoepje niet krijgt in de supermarkt. Blijf volledig kalm (haal diep, diep, diep adem!) en verlaat direct de winkel. Vertel, zodra je kind weer gekalmeerd is, dat je met hem kan praten. Blijf rustig en geduldig. Doe niet belerend en straf hem niet. Vertel hem in plaats daarvan wat er zojuist gebeurd is en waarom dat niet gepast is.

2. Plan zorgvuldig

Stem je uitstapjes en boodschapjes op je kind’s bui af. Ga er niet op uit als hij moe of hongerig is. Jij bent toch ook niet de gezelligste als je chagrijnig bent? Zelfs aan de kleinste dingen kun je je dan ergeren. Een peuter heeft hetzelfde.

3. Leid je peuter af

Probeer de focus af te halen van hetgeen waar je kind overstuur van is. Jij maakt een broodje pindakaas, maar je peuter had een broodje jam gewild en zet het op een huilen. Hop, naar het volgende onderwerp. Wat wil je peuter na de lunch doen? Naar de speeltuin of de kinderboerderij? Voor je het weet, is hij vergeten dat hij een broodje jam wilde.

4. Humor is alles

Probeer een beetje humor in te zetten voordat de woedeaanval uit de hand loopt. Je kind’s bui bespotten werkt averechts. Doe iets wat hij grappig vindt of maak een grapje wat hem, daar is ‘ie weer, even afleidt.

5. Beloon goed bedrag

Geef je kind ALTIJD een complimentje als hij zich goed gedraagt. Vertel dat je het fijn vindt hoe hij om iets vroeg of om hoe hij iets deelde.

6. Geef niet toe

Blijf consistent en leer je kind om controle te krijgen over zijn frustraties. Vertel dat er betere manieren zijn om deze frustraties te tonen en geef voorbeelden.

7. Veilige hechting

Als je kind veilig gehecht is aan jou als ouder, dan zal hij je signalen beter begrijpen. Dit kan woedeaanvallen voorkomen.

8. Wees een goed voorbeeld

Het is essentieel om kinderen de juiste manier van communiceren te leren door zélf een goed voorbeeld te tonen. Jij bent diegene van wie ze alles leren. Je kinderen zullen met moeilijke situaties omgaan zoals jij dat doet. Straffen, schreeuwen en dreigementen zijn niet het goede voorbeeld en zullen woedeaanvallen alleen maar verergeren of laten toenemen.

9. Let op de voeding van je kind

Voeding is zoveel belangrijker dan dat je misschien denkt. Alles wat je er in stopt, komt er namelijk ook weer letterlijk uit. In gedragsvorm. Bewezen is dat suiker en bepaalde kleurstoffen bijvoorbeeld voor woedeaanvallen kunnen zorgen. Zorg dat je kind uitgebalanceerde, gezonde en voedende maaltijden krijgt. Vermijd junk food, frisdrank en suiker (zo veel mogelijk). Let ook goed op of je kind misschien bepaalde allergieën heeft.

10. Begin een ‘tantrum’ dagboek

Begin een simpel dagboek om je kind’s gedrag in vast te leggen. Noteer de tijd, duur, de situatie ervoor en erna. Na 7 dagen kun je zoeken naar patronen en vanuit daar duidelijke beslissingen nemen.

Hoe deal je met de woedeaanval (tantrum) van je peuter?

En jijzelf?

  • We herhalen: Stay calm. Begrijp dat deze woedeaanvallen horen bij de normale ontwikkeling van je kind en verwacht ook niet dat het any moment weer over kan zijn.
  • Zorg voor een plan: weet wat je moet doen op het moment dat je peuter een woedeaanval krijgt.
  • Denk niet dat je kind jou manipuleert, dat doet hij niet. Hij weet simpelweg nog niet om te gaan met het vervelende gevoel dat hij heeft.
  • Negeer andere mensen. Kijkt iedereen om naar jouw schreeuwende peuter? Jij kunt er niks aan doen, dus maak je niet druk om wat mensen denken.
  • Wees lief voor jezelf en neem een break als het je écht teveel wordt.
  • Tot slot; humor doet wonderen!

Bron: Attach from Scratch

 

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.