Deze spellen maken buitenspelen nóg leuker

door Tessa

Sneeuw, hagel en vooral héél veel regen: de afgelopen weken was het weer in Nederland wisselvallig. Heel wisselvallig kunnen we eigenlijk wel zeggen. Want binnen een week van 24 naar 7 graden was ook voor ons even een omschakeling. Toch lijkt het nu echt te gaan gebeuren…. de temperaturen stijgen en de zon laat steeds meer van zich zien. Kunnen we zeggen dat de lente dan echt van start gaat? De weersvoorspellingen zorgen in ieder geval voor een lach op heel veel gezichten. De hoogste tijd om de tuin of het balkon zomerproof te maken, de kledingkast te voorzien van de jaarlijkse grote schoonmaak en de kids te stimuleren om zoveel mogelijk buiten te gaan spelen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat kinderen steeds minder buitenspelen. Hartstikke zonde; want wist je dat buitenspelen niet alleen goed voor de ontwikkeling is, maar ook het zelfvertrouwen een boost kan geven? Én laten we de weerstand natuurlijk niet vergeten. In deze blog delen we de leukste tips om jouw kind met plezier naar buiten te laten gaan!

Buitenblindemannetje

Is jouw kind met een vriendje aan het spelen? Check! Dit spel speel je namelijk met minimaal twee personen. Eén iemand doet een blinddoek om en de ander geeft aanwijzingen. Neem het blindemannetje mee de tuin in en draai ‘m een paar rondjes. Nu mag de ander aanwijzingen geven: vier stappen naar voren, draai naar links, spring drie keer. Het is nu de taak van het blindemannetje om te raden waar hij is. Kan die het voelen en goed raden? Dan is de ander aan de beurt als blindemannetje.

Estafette

Het leuke van een estafette is dat jouw kind helemaal zelf het parcour kan verzinnen, uitzetten en daarna met vriendjes of broertjes en zusjes kan uitvoeren. Activiteiten als een aantal keer springtouwen, een bal in een emmer gooien of een stukje hinkelen maken de route een echte uitdaging voor jouw kind.

Dobbelstenen avonturenspel

Op zoek naar een leuk en avontuurlijk dobbelspel voor jouw kind om buiten uit te voeren? Zoek dan niet meer verder! Maak van kartonnen dozen twee grote dobbelstenen. Op elk vlak schrijf je een opdracht, bijvoorbeeld een sprintje trekken of in een speeltoestel klimmen. Op de andere dobbelsteen schrijf je op elk vlak een voorwerp, bijvoorbeeld een appel of een voetbal. Ga op zoek naar vriendjes die willen meespelen, ga naar buiten en gooi om de beurt met de dobbelstenen. Degene die aan de beurt is moet de opdracht uitvoeren en daarbij het voorwerp meenemen en niet laten vallen. Een goede concentratie is dus vereist!

Bomenrace

Voor een bomenrace heb je eigenlijk alleen bomen nodig. Klinkt logisch en misschien voelde je het al aankomen, maar we zeggen het toch maar even. Ga naar het bos, een park of gewoon een straat in jouw woonplaats en verzin allerlei manieren om jouw kind van de ene naar de andere boom te laten verplaatsen. Wandelend, hinkelend, huppelend, lopend achteruit of rennend: er zijn genoeg manieren! Spreek bij elke nieuwe boom telkens af wat de volgende opdracht wordt. Wedden dat jouw kind dit leuk vindt?

Hinkelen met woorden

Hinkelen is zo’n spel dat we vroeger allemaal hebben gespeeld. Maar wat dacht je van hinkelen met woorden? Zo geef je dit spelletje meteen weer een educatieve twist. Door te hinkelen vormen de woorden een goed lopende zin. Nou ja, dat is de uitdaging dan voor de kids… Welk kind vormt de beste zinnen?

Buitentwister

Rechterhand op geel, linkervoet op blauw… eigenlijk kennen we Twister allemaal wel. Voor de buitenvariant van dit spel heb je alleen vier verschillende kleuren stoepkrijt nodig. Teken vier horizontale en drie verticale lijnen en vul deze vakjes met cirkels. Eentje met rode cirkels, de andere met groen en de laatste twee met de bekende blauwe en gele kleur. Het spel is klaar om te spelen, haal het winnaarsmentaliteit in elkaar naar boven en laat jouw lenigheid aan de ander zien!

Vind jij buitenspelen ook zo belangrijk voor de ontwikkeling van jouw kind? Deel jouw buitenspeeltips in de comments!

 Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Beeld: Raizzed

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.