Digidetox : even geen social media!

door Lidian

Social media. Tegenwoordig lijkt het wel alsof iedereen met zijn telefoon in z’n hand geplakt zit. Zit je niet op je telefoon? Dan zit je waarschijnlijk als nog uren te scrollen door je social media op je tablet of computer. Bij veel mensen voelt het als of zij op social media MOETEN zijn. Het is niet fijn als je het gevoel hebt dat je moet reageren op berichtjes die binnen stromen, op onbeantwoorde e-mails, je té veel foto’s op je telefoon hebt en je bureaublad ook nog eens een chaos begint te worden. How to find your inner peace? Daarom hebben wij voor jou 7 redenen waarom wij moeten stoppen met social media en 10 handige tips om digitale rust te creëren op een rijtje gezet. Kom maar op met die digidetox!

Waarom stoppen/minderen met social media?

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat wij met z’n allen heel veel uren besteden op social media. Zo worden er dan ook veel boeken over geschreven waarom social media niet goed zou zijn voor de mens. In het boek Digital Minimalism van informaticus Cal Newport gaat het over de technologie die in een snelvaarttrein ons privéleven binnendringt. Cal Newport behoort tot een nieuwe groep schrijvers en denkers die waarschuwt voor overmatig gebruik van social media en de negatieve invloed die het heeft op de mens en maatschappij. De informaticus wilt met zijn boek de mens een leukere tijd en meer vrije tijd bieden. Ook al zijn we elke dag met elkaar verbonden, echt contact hebben we niet meer.

7x waarom we moeten stoppen met social media

Volgens Cal Newport:

 1. Creëer inner peace, door even helemaal niks te doen!
  Social media wordt gebruikt om gevoelens van verveling, onrust en en zorgen weg te duwen. We zijn geneigd uren naar onze telefoon te staren, als we op de bus wachten, als we in een rij staan en vaak gebeurd dit op momenten die van korte duur zijn. Het schijnt, dat het effectiever is wanneer je voor je uit staart en nadenkt. Dit heeft te maken met je brein, deze activeert direct het sociale gedeelte.
 2. Eindelijk weer eens een écht gesprek!
  Het is heel makkelijk om je collega op het werk een appje of een e-mail te sturen. Steeds meer jongeren knopen hierdoor geen echt gesprek aan, wat ervoor zorgt dat nuances verloren gaan en er juist meer kans is op misverstanden. Zorg er eens voor dat je weer lekker gezamenlijk gaat lunchen, een afspraak inplant of een telefoon gesprek met elkaar hebt. Zorg voor contact!
 3. Even wat me-time, helemaal alleen zijn is soms ook erg belangrijk.
  Zorg ervoor dat je af en toe tijd voor jezelf neemt. Je hoeft niet alleen te zijn, maar het gaat erom dat je je niet laat afleiden. Dus geen muziek, geen mensen een zeker geen berichtjes!
 4. Laat je telefoon links liggen en trek je wandelschoenen aan.
  De ideale manier om je problemen op te lossen, is om alleen te zijn met je gedachten en er eens lekker op uit te gaan. Maak eens een mooie wandeling om op jezelf te reflecteren en gelukkiger te worden. Vaak zorgt dit er ook voor dat je productiever wordt! Schoenen aan en wandelen maar.
 5. Geen social media = meer tijd. Deze kan je dan ook beter leren indelen!
  je kan aan mensen laten weten wanneer jij beschikbaar bent om een gesprek te voeren. Of dit aan de telefoon is of tijdens je vaste wandeluurtje dat is helemaal aan jou! Besteedt je tijd goed, voorkom dat je het overzicht niet meer hebt of dat mensen jou op een ongelegen moment willen spreken.
 6. Social media neemt veel tijd in beslag.
  De hoeveelheid tijd die je steekt in social media kan je ook elders goed gebruiken. Zorg er bijvoorbeeld voor om opdrachten af te krijgen, te bellen, af te spreken en om bij relevante evenementen aanwezig te zijn.
 7. Ontspannen zonder gebruik van social media.
  Steek je vrije tijd niet of minder in social media. De tijd die je hierin steekt, kan je ook gebruiken om meer energie te krijgen. Zoek iets wat voor jou werkt, iets maken met je handen, poolen, een leesclub etc.

10 tips: Let’s go, digidetox!

 1. Orde. Tem je bureaublad!
  Zorg ervoor dat alle losse bestanden die over je bureaublad slingeren een vaste plek krijgen. Maak mappen aan en zorg voor wat extra structuur! Het scheelt je een hoop hoofdpijn.
 2. Vergeet je smartphone zo nu en dan met opzet.
 3. Zorg ervoor dat je niet alles tegelijkertijd wil doen. Multitasken? STOP! Doe 1 ding tegelijkertijd.
 4. Too many photos? Kijk wat echt matters en wat in de trashcan kan!
  Aan veel foto’s hecht je waarde, omdat er herinneringen aan verbonden zitten. Niet heel gek! Maar zorg ervoor dat je selectief wordt met de foto’s die op jouw telefoon staan. Je kan ervoor kiezen om al deze foto’s op te slaan op je computer, hierdoor kan je je telefoon iets opschonen. Heb je foto’s wat niet iets in jou los maakt? Dan weg ermee!
 5. Log 1 volledige week uit van je social network. 
 6. Ga een keer lunchen in een Wifi-loos restaurant.
 7. Vrienden.. Let’s be honest, niet iedereen hoort in jouw vriendenlijst thuis.
  Je leert veel mensen in je leven kennen, veel komen en gaan. Wat dus ook betekent dat zij jou misschien ook na een tijdje vergeten zijn. Moet je deze mensen dan nog echt in jouw vriendenlijst houden? Niet echt nodig. Schoon je vriendenlijst eens in de zoveel tijd op!
 8. Wordt rustig wakker, zorg ervoor dat je 2 uur nadat je wakker bent pas je telefoon aan zet.
 9. Al die apps.. Je hebt ze niet allemaal nodig toch? Dacht ik ook! Huppakee, weg ermee.
  Eerlijk is eerlijk, wij hebben allemaal apps op onze telefoons staan die we echt NOOIT gebruiken. Schoon je telefoon op en haal de onnodige apps van je telefoon. Zorgt voor meer geheugenruimte op je telefoon, maar ook voor een beter overzicht.
 10. Creëer lucht in je mailbox!
  Weg met al die mailtjes die je spaart en waar je achteraf niet meer naar om kijkt. Zijn het mails die belangrijk zijn en waar je nog wat aan hebt? Maak mapjes aan en zorg voor een beetje lucht tussen de mails door.

 

En nu? Weg met die telefoon en even lekker HELEMAAL niks! Let’s start the digidetox. 😉

Meer tips? Dan is dit misschien ook wat voor jou.

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.