Digidetox: meer leven in het nu

door Lidian

Social media. Tegenwoordig lijkt het wel alsof iedere ouder met zijn telefoon aan z’n hand geplakt zit. Tijdens het avondeten, in restaurants, maar ook in de speeltuin als de kids lekker zelf aan het spelen zijn. Het werkt verslavend, maar veel mensen hebben het gevoel dat zij op social media aanwezig MOETEN zijn. Het drukkende gevoel dat je moet reageren op berichtjes die binnen stromen, op onbeantwoorde e-mails, maar ook het plaatsen van foto’s op social media om te laten zien hoe leuk jouw leven wel niet is én het bijhouden van de likes op dat bericht. En daar gaat het mis. Want terwijl je druk bent in jouw online wereld, vergeet je eigenlijk te genieten van het leven in het hier en nu. We klagen dat de tijd vliegt en onze kinderen zo snel groot zijn geworden, maar stiekem maken we niet eens alles bewust écht mee. Of reageren we lichtelijk geïrriteerd op onze kids, als ze vragen of we ze willen duwen op de schommel, omdat we net even een leuk filmpje aan het bekijken waren. Maar hoe leven we bewuster in het nu en hoe vind je die inner peace terug? We weten het ergens wel, maar het is verdomd lastig. Om je te helpen hebben we 7 redenen op een rij gezet hoe je kan stoppen met social media en 7 handige tips om meer offline rust te creëren. Kom maar op met die digidetox!

Waarom stoppen of minderen met social media?

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat wij met z’n allen heel veel uren besteden op social media. Zo worden er dan ook veel boeken over geschreven waarom social media niet goed zou zijn voor de mens. In het boek Digital Minimalism van informaticus Cal Newport gaat het over de technologie die in een sneltreinvaart ons privéleven binnendringt. Cal Newport behoort tot een nieuwe groep schrijvers en denkers die waarschuwt voor overmatig gebruik van social media en de negatieve invloed die het heeft op de mens en maatschappij. De informaticus wilt met zijn boek de mens een leukere tijd en meer vrije tijd bieden. Ook al zijn we elke dag met elkaar verbonden, écht contact hebben we niet meer.

7x waarom we moeten stoppen met social media

Volgens Cal Newport:

 1. Creëer inner peace, door even helemaal niks te doen!
  Social media wordt gebruikt om gevoelens van verveling, onrust en en zorgen weg te duwen. We zijn geneigd uren naar onze telefoon te staren, als we in een rij staan, wachten op ons eten of in de speeltuin zitten te niksen. Maar vaak gebeurd dit op momenten die van korte duur zijn. Het schijnt, dat het effectiever is wanneer je voor je uit staart en nadenkt. Dit heeft te maken met je brein, deze activeert direct het sociale gedeelte. Dus creëer een bewust genietmoment, bijvoorbeeld als je naar je spelende kind kijkt. Er is toch niets mooiers?
 2. Eindelijk weer eens een écht gesprek!
  Het is heel makkelijk om je collega of partner een appje te sturen. Steeds meer mensen knopen hierdoor geen echt gesprek aan, wat ervoor zorgt dat nuances verloren gaan en er juist meer kans is op misverstanden. Zorg er eens voor dat je weer eens een goed gesprek aangaat tijdens het eten.  Of dat nou met je partner is of met je kids, zorg voor contact!
 3. Even wat me-time, helemaal alleen zijn is soms ook erg belangrijk.
  Zorg ervoor dat je af en toe tijd voor jezelf neemt. Je hoeft niet alleen te zijn, maar het gaat erom dat je je niet laat afleiden. Dus geen muziek, geen mensen en zeker geen berichtjes!
 4. Laat je telefoon links liggen en trek je wandelschoenen aan.
  De ideale manier om je problemen op te lossen, is om alleen te zijn met je gedachten en er eens lekker op uit te gaan. Maak eens een mooie wandeling om op jezelf te reflecteren en gelukkiger te worden. Vaak zorgt dit er voor dat je productiever, maar ook positiever wordt! Schoenen aan als de kinderen op bed liggen en wandelen maar.
 5. Geen social media = meer tijd. Deze kan je dan ook beter leren indelen!
  Je kan aan mensen laten weten wanneer jij beschikbaar bent om een gesprek te voeren. Of dit aan de telefoon is of tijdens je vaste wandeluurtje dat is helemaal aan jou! Besteed je tijd goed, voorkom dat je het overzicht niet meer hebt of dat mensen jou op een ongelegen moment willen spreken. Dus als je eropuit bent met je kind, zorg dan voor échte quality time en neem de tijd om bewust te genieten van dit moment.
 6. Social media neemt veel tijd in beslag.
  De hoeveelheid tijd die je steekt in social media kan je ook elders goed gebruiken. Stop wat meer tijd in een lekkere (en gezonde) maaltijd, of laat je kinderen eens zelf koken. Zonder opgejaagd gevoel kan je jouw kind veel fijner helpen en aanmoedigen om het koken zelf te ontdekken!
 7. Ontspannen zonder gebruik van social media.
  Steek je vrije tijd niet of minder in social media. De tijd die je hierin steekt, kan je ook gebruiken om meer energie te krijgen. Zoek iets wat voor jou werkt, wandelen, iets maken met je handen, sporten, een leesclub etc.

10 tips: Let’s go, digidetox!

 1. Laat je telefoon zo nu en dan eens bewust thuis.
  Zo maak je alles veel bewuster mee, geniet van het moment zonder afleiding.
 2. Zet je telefoon eens wat vaker op de ‘niet storen’ of ‘focus’ modus.
  Mensen kunnen je zo wel bereiken, maar je wordt niet afgeleid door alle pushmeldingen.
 3. Log jezelf 1 volledige week uit op je social media accounts.
  Een goede test om je weer even te doen beseffen dat er veel meer is buiten social media om.
 4. Vrienden… Heel eerlijk, niet iedereen hoort in jouw vriendenlijst op social media thuis.
  Mensen komen en gaan in je leven, wat dus ook betekent dat zij jou misschien ook na een tijdje vergeten zijn. Moet je deze mensen dan nog echt in jouw vriendenlijst houden? Niet echt nodig. Net als het volgen van allemaal mensen op social media die je niet persoonlijk kent. Schoon je vriendenlijst eens in de zoveel tijd op!
 5. Wordt eerst rustig wakker, zorg ervoor dat je 2 uur nadat je wakker bent pas je telefoon aan zet.
  Het is een gewoonte; ogen open en scrollen maar. Geniet ’s ochtends eerst nog even van de rust in huis of ontbijt gezellig met de kids zonder afleiding.
 6. Al die apps.. Je hebt ze niet allemaal nodig toch? Huppakee, weg ermee.
  Eerlijk is eerlijk, wij hebben allemaal apps op onze telefoons staan die we echt NOOIT meer gebruiken. Schoon je telefoon op en haal de onnodige apps van je telefoon. Zorgt voor meer geheugenruimte op je telefoon, maar ook voor een beter overzicht.
 7. Teveel foto’s? Kijk wat waardevol is en wat weg kan!
  Aan veel foto’s hecht je waarde, omdat er herinneringen aan verbonden zitten. Niet heel gek! Maar zorg ervoor dat je selectief wordt met de foto’s die op jouw telefoon staan. Je kan ervoor kiezen om al deze foto’s op te slaan op je computer, hierdoor kan je je telefoon iets opschonen. Heb je foto’s waarbij er niets in jou wordt los maakt? Dan weg ermee!

En nu? Weg met die telefoon en even lekker HELEMAAL niks! Let’s start the digidetox. ?

Beeld: Moodstreet

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.