Dilemma: wat als je kind het niet leuk heeft op de opvang?

door Wendy

Zo’n tien weken nadat je kennis hebt gemaakt met jouw kleintje, is het tijd om weer aan het werk te gaan. Vol goede moed (en na veel slikken en misschien wat tranen) breng je jouw kind naar de opvang. Maar hoe ga je ermee om als jouw kind het daar niet naar zijn zin heeft en de leidsters ook niet enthousiast zijn?

Wennen

Het overkwam een vriendin van mij. Haar zoon was net drie maanden oud toen ze weer aan het werk ging. Zo’n klein frummeltje de hele dag moeten missen, is al heftig. Maar het is nog een tikkeltje lastiger als je in het schriftje leest dat hij het niet zo erg naar zijn zin had. Nu denk je; een kindje moet natuurlijk wennen aan de nieuwe situatie en dat is ook zo. Maar het wennen duurde maanden. Het was niet alleen niet leuk voor haar zoon, ook de leidsters vonden het steeds minder leuk worden. De kleine man was niet vrolijk te krijgen en wilde alleen maar op schoot.

Schriftje

De eerste berichten in het schriftje waren leuk en positief, maar de teksten werden steeds korter en kleurlozer. Ook bij het wegbrengen en ophalen van haar zoon, merkten mijn vriendin en haar man dat de leidsters minder leuk reageerden op hun zoon dan op de andere kinderen. Waar de andere kids enthousiast werden begroet met een ‘wat gezellig dat je er weer bent!’, kreeg haar kind alleen maar een mat ‘goedemorgen’.

Het is op zich logisch dat de leidsters op leuke en gezellige kindjes leuker reageren dan op jengelende en jammerende kinderen, maar het breekt je moederhart.

Mom-kwaliteiten

Als moeder twijfel je vaak aan je mom-kwaliteiten: doe ik het wel goed? Ben ik een leuke moeder? De zoon van mijn vriendin ging maar één dag in de week naar het kinderdagverblijf, de andere dagen pasten de opa’s en oma’s op. Het schijnt dat het wennen moeizamer gaat als een kind maar één dag per week naar de opvang gaat. Ook de leidsters vertelden dat sommige kinderen meer tijd nodig hebben en dat het waarschijnlijk een fase is.

Hysterisch huilen

Ze zijn inmiddels vijf maanden verder, zonder veel vooruitgang en mijn vriendin vindt het steeds lastiger om haar zoon te brengen. Want wie wordt nou echt blij van dat ene dagje kinderdagverblijf in de week? Ze doet haar zoon er geen plezier mee en het is voor haar en haar man ook geen pretje om een hysterisch huilend jongetje achter te laten. Mijn vriendin twijfelt of ze die ene dag niet gewoon minder moet gaan werken. Hoe zou jij dit aanpakken?

 

Wat zou jij mijn vriendin adviseren? Hoelang moest jouw kind wennen op de opvang? Hoe maakten jij en de leidsters het leuker voor jouw kind? Laat het ons weten in de comments…

 

Misschien vind je dit ook interessant:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vertel 't ons 1 reactie

 1. Ouders met ervaring- 11-12-2018 om 15:22

  Wij hebben precies hetzelfde meegemaakt met ons zoontje. Wij hebben beide op een kinderdagverblijf gewerkt en zijn er zeker van dat de leidsters hier een grote rol in spelen. Het is erg belangrijk dat je kindje zich veilig en vertrouwd voelt bij de leidsters. Als een kindje dat zo klein is zolang nodig heeft om te wennen dan is het zeker niet de juiste plek voor hem.
  Wij hebben de keus gemaakt hem eraf te halen en idd dan maar minder werken maar de hele dag met buikpijn zitten wachten tot je je kindje mag ophalen werkten niet voor ons.
  Nu we dit lezen krijgen we er weer buikpijn van en beseffen we ons dat dit voor ons de beste keuze is geweest!

  Heel veel succes met het maken van een keuze!

  Veel liefs

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.