Dit zijn de populairste babynamen van 20/21!

door Tessa

Een babynaam kiezen is een lastige, maar vooral ook leuke keuze. Waren jullie het meteen eens met de naam? Of ging het samen met wat gekibbel? Want ook dit hoort erbij! De een vindt een moderne naam mooi en de partner kiest liever een ouderwetse. Meestal wordt de keuze voor een naam tijdens de zwangerschap gemaakt, maar er zijn ook partners die tot op het allerlaatste moment nog geen definitieve keuze hebben gemaakt. Ze willen juist eerst hun wereldwonder leren kennen, om te bekijken welke neem het beste bij de baby past. Ben jij in het afgelopen jaar vader of moeder geworden, of iemand uit jouw directe omgeving? Dan is het je misschien wel opgevallen dat veel ouders kiezen voor de naam Emma bij een dochter en Noah voor een zoontje. Dit waren namelijk de populairste namen van het afgelopen jaar. Nog op zoek naar inspiratie of gewoon benieuwd wat in 2020 de populairste babynamen waren, je leest het in deze blog! Ook nemen we alvast de trends voor 2021 met je door…

Een trend uit het afgelopen jaar is dat korte en stoere namen in opkomst zijn. Veel jongens en meisjes krijgen een naam die niet langer is dan twee lettergrepen. Ook afkortingen van langere namen blijven in 2021 geliefd. Lange namen, zoals Olivia, waren eerst erg populair, maar die verdwijnen langzamerhand uit de top 10. Wil jij een originele naam geven? Ga dan voor een naam met meer dan drie lettergrepen.

Een andere trend zijn unisexnamen. Mochten jullie het geslacht tot de geboorte niet willen weten, denk dan eens aan de namen Sam, Luca of Jamie. Friese meisjesnamen zijn ook in opkomst. Zo zouden namen als Doutzen en Fardau komend jaar best vaker kunnen voorkomen.

Maar nu eerst naar de top 10 jongens- en meisjesnamen van 2020. Hier komen zo!

 Top 10 jongensnamen 2020

Lucas en Liam staan op een gedeeltelijke derde plek met 617 vernoemingen.

 1. Noah (807)
 2. Sem (637)
 3. Liam/ Lucas (617)
 4. Daan (610)
 5. Finn (597)
 6. Levi (580)
 7. Luuk (579)
 8. Mees (566)
 9. James (563)
 10. Milan (545)

Top 10 meisjesnamen 2020

De meisjesnamen Julia en Mila staan op een gedeeltelijke tweede plaats.

 1. Emma (685)
 2. Julia/ Mila (665)
 3. Tess (660)
 4. Sophie (647)
 5. Zoë (621)
 6. Sara (571)
 7. Nora (561)
 8. Yara (531)
 9. Eva (510)
 10. Liv (508)

Trends 2021

Het jaar 2021 is pas net begonnen, maar nu worden de eerste trends voor het aankomende jaar al besproken. Bij jongensnamen en meisjesnamen zijn oer-Hollandse namen steeds populairder aan het worden. Bijvoorbeeld Jan of Mees. Vooral in het lijstje van de jongens zien we echte Nederlandse namen. Veel ouders vinden het prettig dat de naam van hun kind goed wordt uitgesproken en er geen verwarring kan ontstaan over de spelling. Toch worden internationale namen ook steeds populairder. Deze worden nu meestal als tweede naam gegeven, maar we zien steeds meer dat ouders ook een internationale naam als eerste naam geven.

Voor 2021 blijven de namen is de lijstjes van hierboven vrijwel hetzelfde, alleen stijgen en dalen veel namen van plaats. Ook zijn er enkele nieuwkomers.

Meisjes:

Voor de meisjes stijgt de naam Tess in populariteit, in 2021 zal deze naam waarschijnlijk op nummer één staan. Sophie wordt ook aankomende jaar een populairdere naam, waar Emma juist twee plekken daalt. Nieuwkomers in de top 10 zijn Lotte en Noor.

Jongens:

Net zoals bij de meisjes zal er dit jaar een nieuwe nummer één zijn, Sem zal de eerste plaats overnemen van Noah. Verder zijn er veel verschuivingen. De naam Finn daalt in populariteit en Luuk kruipt juist een plekje omhoog bijvoorbeeld. En nieuwe naam binnen de top 10 is Bram in 2021.

 Heeft jouw zoon of dochter ook een populaire naam? Of vinden jullie het leuker om originele namen te geven aan jullie kind(eren)? Laat het ons weten in de comments!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Beeld: Noppies

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.