Na 4 maanden alleen maar flesvoeding was daar dan hét moment… Onze kleine meid mocht voor het eerst een hapje eten! Als je nog geen moeder bent kan je je niet voorstellen wat voor een mijlpaal dat is, maar bij ons thuis stond dit rood omcirkeld in de agenda! Natuurlijk hebben die kleintjes melk nodig om lekker te groeien, maar als ze dan een koemelkeiwitallergie heeft én flink last heeft van reflux, ben je die melk liever kwijt dan rijk, als ik eerlijk ben. Rechtop houden na het voeden, het bedje scheef, zure melk op haar kleding, honderdduizend spuugdoeken door het huis… Dan kijk je stiekem toch een beetje reikhalzend uit naar het moment dat je van de flesjes af bent. Maar daar zijn we nog lang niet, want je begint natuurlijk met echt maar ieniemienie babyhapjes. Omdat het maar zo weinig is, is het het leukst én goedkoopst om die zelf te maken. In deze blog deel ik graag mijn tips en ervaringen om jouw kleintje een heerlijke 3 sterren maaltijd voor te schotelen.
Een goed begin is het halve werk
In het begin eet je kleintje hooguit een paar lepeltjes groente of fruit. Zonde om de rest weg te gooien, dus de beste tip die ik van vriendinnen kreeg is; koop ijsblokjeshouders mét deksels. Dit is ideaal om je zelf gemaakte hapjes mee in te vriezen en je wilt niet dat er bacteriën of bijvoorbeeld broodkruimels bij het hapje komt. In het begin ontdooi je dan één ijsblokje per keer, later natuurlijk wat meer. Ik kocht ze zelf in het voorjaar bij de Zeeman, maar daar zitten ze niet standaard in het assortiment. Mocht je nu zwanger zijn, houd de aanbiedingen vast in de gaten! 😉
Tip: als het hapje goed bevroren is, kan je de ijsblokjes ook in diepvrieszakjes doen. Zo komen je ijsblokjeshouders weer vrij voor nieuwe hapjes!
Baby Food Processor
Heel optimistisch begon ik zelf met het koken van groenten en besloot dit met onze staafmixer te vermalen. Little did I know dat dit helemaal niet fijn genoeg was voor baby’s eerste hapje. De voor ons kleine stukjes bleken toch nog een beetje te grof te zijn voor Rebel en zij liet duidelijk merken dat ze dit echt niet door ging slikken. Oeps! Omdat ik zelfs de wortels nog liet aanbranden, besloot ik maar meteen voor grof geschud te gaan en kocht een hippe Baby Food Processor. Zelf heb ik een Alecto 5 in 1 baby blender/stomer gekocht, waarmee je kan stomen, mixen/blenden, pureren, (melk)flesjes kan opwarmen en zelfs speentjes of melkflesjes mee kan steriliseren.
Achteraf gezien gebruik ik alleen de stoom- en blendfunctie, maar de keuze is reuze en kijk vooral naar jouw eigen behoeftes. Wel ben ik heel blij met deze unit in de keuken, want de hapjes worden nu een stuk gladder gemixed en ook het stomen van groenten is beter voor het behoud van vitamines. Maar het scheelt ook extra vieze pannen, nu maak ik vaak de hapjes als ik ook voor ons zelf aan het koken ben. Win-win!
Started from the bottle now we’re here
Maar waar ga je dan mee beginnen, als jouw kleintje zijn eerste hapje mag gaan ervaren? Ik heb bij Rebel in het begin vooral het 5 stappen hapjesplan aangehouden. Zij adviseren te beginnen met groente, daarna pas fruit. Je start met 3 groentesoorten en geeft 1 groentesoort per dag, bij voorkeur wortel, bloemkool en broccoli. Dit zijn de meest toegankelijke smaken voor baby’s! Vanaf de eerste week wissel je deze smaken per dag af en geef je per keer een paar lepeltjes. Als je dit plan volgt komen er op den duur steeds meer groentesoorten (en na een paar weken ook fruit!) bij en door alles minimaal 10 keer aan te bieden, went jouw kleintje het beste aan deze smaken.
Op advies van onze kinderarts uit het ziekenhuis moesten wij ook al vroeg beginnen met het introduceren van pinda en ei. Aangezien Rebel al een allergie heeft, bestaat de kans dat zij ook gevoeliger is voor andere voeding. Bij het consultatiebureau kan je een schema opvragen, waar op staat hoe je het beste kippenei en pinda bij jouw baby kan introduceren. Na dit gevolgd te hebben vond ik het lastig om dit elke keer toe te voegen aan de hapjes, maar we hebben inmiddels een aantal standaard ‘recepten’ op het menu.
Favoriete hapje
Vanaf 6 maanden mag je gaan combineren, dit vond ik zelf wel lastig. Het eten gaat nog niet echt soepel, dus voedingssoorten gaan mixen voelde nog heel spannend. Gelukkig benadrukte onze kinderarts toen Rebel bijna 6 maanden was wederom dat we het beste zo vroeg mogelijk konden beginnen met zoveel mogelijk verschillende voedingssoorten te introduceren. Inmiddels is Rebel alweer ruim 7 maanden en begin ik er steeds handiger in te worden, maar ook meer te durven. Is jouw kleintje ook klaar voor wat variatie in de hapjes? Hierbij ter inspiratie een paar voorbeelden van onze favoriete hapjes:
- Banaan met 100% pindakaas
- Mango en banaan
- Aardbei en banaan
- Bloemkool met 100% pindakaas
- Broccoli met zoete aardappel
- Verse spinazie met aardappel en een gekookt ei
- Wortel met zoete aardappel
- Courgette met aardappel
- Pompoen met zoete aardappel
- Zoete aardappel met bloemkool en doperwten
- Rijst met avocado en bloemkool
- Broccoli met sperziebonen
- Doperwten met aardappel
- Avocado met ei
- Witte pasta met wortel en tomaat
- Zoete aardappel, kikkererwten en rijst
Vanaf 6 maanden mag je ook vlees of vis door de hapjes mixen, maar ook dit vind ik nog een beetje spannend. Wel geef ik af en toe een kant- en klaar potje waar dit wel in zit, zo kan zij er toch alvast aan wennen. Nu mama nog…. 😉
Heb jij nog lekkere combinaties waar jouw kleintje helemaal gek van is of was, laat het ons weten in de comments!
Misschien vind je dit ook leuk om te lezen: