DIY: customize jouw kleding tot iets nieuws!

door Tessa

Vonden jullie de outfits van de finalisten van The Voice Kids ook zo tof? Wat straalden ze tijdens de finale van afgelopen vrijdag. Zo zagen we onder andere sweaters in vrolijke kleuren, jasjes met stoere quotes en giletjes met toffe figuren. Ieder item was uniek, dit omdat veel van deze eyecatchers customized waren. Wist je dat al? Bij kleding customizen wordt basic- of oudere kleding in een nieuw jasje gestoken. Hoe tof! En het leuke is, je kunt héél veel items ook gewoon thuis customizen. Dus, pak een stapel met (oude) kleding en pimp het op met van alles. Het kan allemaal, echt waar. Want weggooien, dat is zonde. Hoe pimp je de kleding van jouw kind op? Dat lees je in deze blog. Maak er samen met jouw kind een gezellige middag van en creëer de tofste items. Choose your style, take the stage!

Tie dye

Wat heb je nodig?

 • Een kledingstuk, liefst een wit kledingstuk. Op een wit kledingstuk komen de kleuren straks mooier uit;
 • Een bak met warm water;
 • Een beetje zout;
 • Een tube acryl verf;
 • Een paar (oude) bidons;
 • Een paar elastiekjes;
 • Een plasticzak of vuilniszak.

Tie dye is zo leuk om thuis te doen! Je kunt namelijk niet alleen zelf de kleuren bepalen, maar ook combinaties bedenken en op het item zoveel mogelijk verschillende vormen maken. Benieuwd hoe je een T-shirt, short of wat voor item dan ook kleurt volgens de tie dye trend? Lees dan vooral verder…

Stap 1:
Doe het zout in een bak met warm water. Roer dit even goed door en leg het (witte) kledingstuk er vervolgens in. Laat het kledingstuk een aantal minuten in de bak liggen. Vervolgens knijp je het kledingitem uit boven de bak met water en leg je het op de plastic- of vuilniszak.

Stap 2:
Doe het acryl verf in één van de bidons. Het is dus slim om met wat oudere bidons aan de slag te gaan. De verhouding van het acryl verf is als volgt: vul de bidon met één deel acrylverf en drie delen water. Schud dit vervolgens goed door elkaar, dit tot dat de kleur goed gemengd is met het water.

Met tie dye kun je de mooiste creaties maken. Zo heb je kledingitems met kleuren die door elkaar lopen of tie dye die in een rondje in elkaar overloopt. We leggen ze beiden uit, zodat je zelf kan kiezen wat het wordt.

Kledingitem met verschillende kleuren door elkaar

Knijp het kledingitem slordig bij elkaar en doe er dan verschillende elastiekjes omheen. Hoe meer elastiekjes je gebruikt, hoe meer je de originele kleur van het kledingitem terug ziet komen straks. Pak vervolgens een bidon met een verfmengsel en verdeel het over het T-shirt. Doe dit vervolgens op elke stukje van het kledingitem met verschillende kleuren. Lag het item daarna ergens neer en laat het drogen.

Kledingitem met rond uitlopende kleuren

Liever een overloop van kleuren op het kledingitem? Dat kan ook! Voor deze variant heb je wel een vork nodig. Zet de vork met de punten in het midden van het item en draai de vork. Nu ontstaat er een draai. Doe er vervolgens elastiekjes omheen, zorg ervoor dat de elastiekjes samen op een soort ster lijken en dat er acht vakjes in totaal zijn. Geef ieder vakje een kleur en laat vervolgens het item minimaal één uur drogen.

Patches

Met patches kun je ook ieder item pimpen. Vroeger werden dit soort opstrijkbare emblemen vooral gebruikt om gaten in broeken of op ellebogen te maken en verbergen. Maar tegenwoordig zijn patches gewoon hartstikke hip en worden ze ook gebruikt om een kledingitem op te pimpen. Wat heb je nodig?

 • Een ‘blanco’ kledingitem;
 • Een aantal patches;
 • Een strijkbout;
 • Een strijkplank;
 • Een theedoek of bakpapier;

Stap 1:
Leg het kledingitem (vlak) neer op de strijkplank en plaats de patch op de plek waar je hem wilt hebben. Tip: om er zeker van te zijn dat de ondergrond zo vlak mogelijk is, strijk je eerst de plek waar de patch moet komen.

Stap 2:
Zet de strijkbout zo warm als dat de stof kan hebben. Zorg ervoor dat de stoomfunctie van de strijkbout uit staat en dat die niet vol met water zit. Let op: een patch kan niet op plastic of geoliede materialen worden gestreken. Hiervoor moet je lijm gebruiken.

Stap 3:
Leg een (dunne) theedoek of bakpapier over de patch. Als je de theedoek of het bakpapier over de patch heen legt, let er dan wel op dat je de patch niet verschuift. De theedoek of het bakpapier zorgt ervoor dat de voorkant van de patch niet wordt beschadigd door de warmte van de strijkbout.

Stap 4:
Vervolgens druk je met ronddraaiende bewegingen de strijkbout op de theedoek of het bakpapier. Houd de strijkbout ongeveer 60 seconden op de patches met een ronddraaiende beweging. Als het opstrijken niet lukt, kun je altijd nog gebruik maken van (textiel)lijm.

Stap 5:
Laat de patch rustig afkoelen en til de theedoek of het bakpapier voorzichtig op. Controleer of de patch goed vast zit. Dit doe je door zacht met een vinger over de rand te wrijven en ze omhoog te tillen. Komt de patch nog omhoog? Leg de theedoek of het bakpapier dan terug en plaats de strijkbout nogmaals op de patch en duw circa 10 seconden. Strijk voor een betere hechting ook de achterzijde van het materiaal waar de patch op gestreken is.

Buttons & pins

Ook superleuk om te doen: kleding pimpen met buttons! Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een kledingitem en een aantal buttons. Plaats de buttons op het kledingstuk en jouw item is meteen een stuk leuker om te dragen.

Textielverf

Met textielverf heb je de creativiteit volledig zelf in de hand. Verf toffe figuren, plaats een quote of schrijf je eigen naam op het kledingstuk. Hoe leuk is dat? Ga op zoek naar textielverf en een item. Klaar om aan de slag te gaan met deze techniek? Yes!

Deze verschillende technieken kunnen natuurlijk ook makkelijk met elkaar gecombineerd worden. Een tie dye item met een paar buttons? Yes! Of textielverf met patches? Het kan allemaal. Maak er een gezellige middag van en creëer nieuwe items binnen een paar minuten.

Met welke techniek gaan jullie aan de slag? Laat het ons weten in de comments!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Beeld: 29FT

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.