DIY: dromenvanger

door Gastblogger

Tijd om weer eens te ‘Do It Yourself-en’ dacht ik zo! Omdat ik een dromenvanger – en het idee erachter – mooi en bijzonder vind, spookte het idee om een DIY dromenvanger te maken al een tijdje door mijn hoofd. Máár ik zocht naar een leuke, simpele variant die je samen met je kindjes kunt maken. Dat is gelukt!

Wat is een dromenvanger?

De dromenvanger is afkomstig van een Indianenvolk uit Noord-Amerika. Zij geloofden dat het ophangen van een dromenvanger boven het bed nare dromen weert. Sindsdien maken ouders over de hele wereld al eeuwenlang dromenvangers om boven het bed of wiegje van hun kindje te hangen. De oorspronkelijke dromenvanger bestaat uit een ring van wilgenhout met daarin een web waarin kraaltjes zitten en vaak hangen er veren onder de ring.

Stappenplan dromenvanger maken

Ik ging aan de slag met iéts ander materiaal. De benodigdheden: kartonnen bordjes, verf, een grote kwast, een schaar, perforator, touw, glimmende stickertjes, kraaltjes, een mooie veer (of veren) en armband.

Lifestyle blog - DIY dromenvanger

Benodigdheden deel 1: bordjes, verf, schaar, kwast, stickertjes en perforator

Lifestyle blog - DIY dromenvanger

Benodigdheden deel 2: kraaltjes, touw, armband en veer

Stap 1

Pak een kartonnen bordje en draai de bolle kant naar boven. Leg daar een kleiner bordje of ander rond voorwerp op, dat precies past op het platte middelste gedeelte van het kartonnen bordje. Teken vervolgens met potlood een cirkel om kleinere bordje heen. Je hebt nu een cirkel aan de achterkant van het kartonnen bordje getekend.

Lifestyle blog - DIY dromenvanger

Lifestyle blog - DIY dromenvanger

Stap 2

Prik nu met een schaar een gaatje in het midden van de door jou getekende cirkel en vanuit daar kun je de cirkel verder uitknippen. Knip de cirkel uit het bordje.

Lifestyle blog - DIY dromenvanger

Stap 3

Pak nu de perforator en knip met één kant steeds een gaatje uit het bordje totdat je ongeveer 9 gaatjes hebt langs de uitgeknipte cirkel. Hier wordt straks het touw door gespannen, zodat zich een web vormt. Let op: dit is een pieeeep!-klusje. Ik knipte halve gaatjes, of per ongeluk toch twee gaatjes…. Anyhow, drie bordjes verder is het me eindelijk gelukt.

Lifestyle blog - DIY dromenvanger

Stap 4

Nu laat je je kind het bordje beschilderen en let op: de onderkant van het bordje moet beschilderd worden, niét de binnenkant. Waarom? De binnenkant van het bordje heeft meestal een laagje dat geïmpregneerd is en daar pakt de verf niet op. Ik deed dit dus fout… Blond!

Lifestyle blog - DIY dromenvanger

Lifestyle blog - DIY dromenvanger
Hier ging het wel goed!

Stap 5

Als de verf droog is, kun je weer verder! In mijn geval bleek het rood geverfde bordje intens te vloeken bij mijn touwtjes en stickertjes, dus change of plans: het bordje werd paars. Toen konden we weer verder. Span nu verschillende draadjes kriskras door het bordje via de gaatjes. Haal zo nu en dan het draadje door een kraaltje heen voor een speels effect. Aan het einde van een draadje maak je een klein knoopje. Laat je kind vervolgens vrolijke stickers pakken op het bordje voor een speels effect. Span nu verschillende draadjes kriskras door het bordje via de gaatjes.

Dromenvanger-stap-6

Stap 6

Knip tot slot met de perforator aan de onderkant en aan de bovenkant van het bordje – op gelijke hoogte – een gaatje. Aan de bovenkant haal je een touwtje door het gaatje heen waaraan je de dromenvanger uiteindelijk kunt ophangen. Aan de onderkant haal je een klein draadje door het gaatje heen. Hier hang je een vrolijke armband aan. Tot slot hang je aan de armband die mooie veer en voilá: de dromenvanger is klaar!

Lifestyle blog - DIY dromenvanger

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.