DIY: kerstactiviteiten met kids

door Gastblogger

Het is weer bijna kerstvakantie! Een fijne tijd om samen met de kids gezellige kerstactiviteiten te ondernemen. Deborah heeft weer wat leuke en creatieve Do It Yourself tips op een rijtje gezet, om het huis in kerstsfeer te brengen, een kinderkerstmenu samen te stellen en de kids te vermaken. Want ondanks dat dit een drukke periode is, zijn deze dagen in aanloop naar de feestdagen een fijn moment om extra tijd door te brengen met de kids.

Het huis versieren

Ben jij al helemaal in de kerststemming? Begin anders nog snel met het versieren van het huis samen met de kids! Gebruik hiervoor de knutsels van school, hetgeen je nog had liggen op zolder of breng een bezoekje aan het tuincentrum om extra decoratie te shoppen. Want wat is er nou een leuker uitje dan het bezoeken van tuincentrum dat volledig omgetoverd is tot een winterparadijs? Lees ook alvast de rest van deze blog voor je gaat shoppen, want misschien zie je nog wat andere benodigdheden die je nodig hebt voor de overige kerstactiviteiten. Leuke tip: laat de kinderen ieder jaar een kerstornament of hanger voor in de boom uitzoeken, zodat je over een paar jaar een mooie collectie met bijbehorende herinneringen hebt.

Kerststukje maken

kerstactiviteiten

Vind je het leuk om kerststukjes te maken? Ga dan snel aan de slag met de kids, zo zijn zij weer even creatief bezig én heb je gelijk een leuk cadeautje voor opa en oma, de liefste oppas of de buren! Een mooie win-win dus!

Benodigdheden per kind:
– Half deel oase (het groene steekschuim)
– Emmer met water
– Bloempotje of mandje
– Een dinerkaars
– Mesje en (snoei-)schaar
– Dennengroen (tip: gebruik de onderste takken van de kerstboom)
– Overig kerstgroen (bessentakken, hulst etc.)
– Decoratie op een stokje (plastic ballen, glitters decoratie, sterren, kerstmannen ed.)

Laat de kinderen een emmer met water vullen en laat het blok oase erop drijven. Let op: duw het blokje niet onder water! Zodra het blok uit zichzelf onder het wateroppervlak drijft is het verzadigd en kun je het snijden in het gewenste formaat. Druk vervolgens de oase in het potje of mandje en je kind kan aan de slag. Laat ze eerst de kaars in het midden van de oase prikken. Daarna gebruikten wij de onderste takken van de kerstboom als basis voor het kerststuk. Maak hiermee een rand en vul de rest in met kerstdecoratie tot je geen oase meer ziet. Het verbaasde me hoe goed het resultaat hier was voor een 3-jarig jongetje. Dus ook met kleinere kids is dit een superleuke activiteit om te ondernemen!

Kerst sensory play

 

kerstactiviteiten

Ook kochten we allerlei ‘frutsels’ waarmee lekker kan worden gespeeld in een sensory play speelbak. Vaak gevuld met kinetisch zand, maar soms ook alleen met leuke spulletjes. Met sensory play stimuleer je de zintuigen van kinderen, want deze manier van spelen is vaak gericht op voelen, horen en zien. Ze ontwikkelen daarmee hun fijne motoriek, creativiteit en het probleem oplossend vermogen. Het open ended spelen (een vorm van spelen zonder regels of een echt doel waarin het kind zijn fantasie de vrije loop kan laten gaan) is een groot succes hier thuis. Zowel voor de kids als voor ons, even klaarzetten en ze zijn er uren zoet mee!

Benodigdheden:

– Een grote bak (Bijvoorbeeld een dienblad, schoenendoos, lege wijnkist, opbergbak, grote schaal of een (spellendoos-)deksel)
– Schepjes, lepeltjes, eetstokjes, houten pincet, kleine bakjes, kinderkeukengerei

Kerst voorbeelden voor erin:
– Kerstboompjes
– Glittersteentjes
– Mosstenen
– Mos
– Takken
– Dennengroen
– Houten sterren
– Kerstbelletjes
– Hertjes
– Sneeuwballetjes
– Glittersliertjes
– Ijsster pailletten
– Chenille draad/pijpen raggertjes

Winter Wonderlandschap

kerstactiviteiten

Met dezelfde onderdelen kun je ook een Winter Wonderlandschap maken. Gebruik een bestaande autobaan als je die in huis hebt, of maak er zelf een met zwart en wit papier. Decoreer de baan met gezellige kerstdecoratie en wat mini speelgoedvoertuigen, zo heeft jouw kleintje gegarandeerd uren speelplezier.

Kerstfoto

kerstactiviteiten
Ben jij ook fan van tradities? Misschien is het maken van een jaarlijkse kersfoto van het gezin dan iets voor jou! Kies als setting een leuke plek in het bos, thuis voor de kerstboom of een andere locatie die bij jullie gezin past. Een dierbare collectie als je ze na een paar jaar allemaal naast elkaar legt. Lijst ze in, of maak er een speciaal fotoalbum voor, zo bewaar je de mooiste herinneringen voor later!

Kerstmenu voor kids

kerstactiviteiten

Met Kerst vind ik het heel fijn om met het gezin en ons bezoek gezellig aan tafel te zitten, maar dat is nog wel eens een uitdaging met kleine kinderen en zeker als het lastige eters zijn. Wanneer ik ga zitten met mijn kookboeken om het kerstmenu voor de volwassenen samen te stellen, vraag ik mijn oudste zoon erbij te komen zitten. Ik geef hem dan een stapel supermarktmagazines en zo stelt hij met wat knip en plak werk zijn eigen kinderkerstmenu samen. Pompoensoep, champignonpasteitjes, stoofperen, aardappelballetjes, mandarijnen en ijs it is.. Helemaal goed kind, als het maar gezellig is! 🙂

 

DeborahDeborah (33) is interieurontwerpster en een echte Pinterest-addict. Ze is getrouwd met Roel Benjamin en liefhebbende mama van hun kleine prinsjes William Arthur Benjamin en Julian Andrew Valentijn. Ze woont in een prachtig jaren ‘30 huis in Hilversum, dat nooit afkomt, zolang zij een Pinterest account heeft. Ze is niet te stoppen als het gaat om feestdagen, verjaardagen, zomaar feestjes-etentjes-borreltjes en de aankleding ervan. Van het huis, de kinderen, de tafel, de borden en de uitnodigingen tot traktaties en cadeautjes. Kidsactiviteiten, shoppen en play dates op leuke mama plekjes, doet zij het liefst iedere dag. Deborah wil jullie graag inspireren met alles dat haar blij maakt.

 

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.