Een enig kind is niet zielig

door Gastblogger

Er zijn maar weinig dingen waar zoveel (voor)oordelen over zijn: het enig kind. Ze zouden eenzaam, verwend en een stuk minder sociaal zijn dan kinderen die een broertje of zusje hebben. Maar is dat een feit of fabel? Wij zochten het uit.

Enig kind is een ziekte

Zo sprak Stanley Hall in 1885 (!). Gelukkig zijn we sinds die tijd heel wat wijzer geworden. Helaas zijn de opvattingen van deze toen vooraanstaande psycholoog nog wel blijven hangen. Inmiddels zijn we heel wat wetenschappelijke onderzoeken verder en er is nooit een verband gevonden tussen enig kind zijn en gedragsproblemen of eenzaamheid. Jacqueline van Swet, orthopedagoog en GZ-psycholoog, is de schrijfster van het boek ‘Enig kind’. Zij kwam tijdens het research voor haar boek veel ouders tegen die het hebben van één kind als een taboe ervaren, ook als dat geen vrijwillige keus was. In de maatschappij lijkt een gezin met (minimaal) twee kinderen de norm. Als je daarvan afwijkt, moet je je rechtvaardigen. En dus krijgen ze – direct of indirect – te horen dat het vreemd of egoïstisch is om te stoppen na een kind.

Feit & Fabel

Er zijn een hoop dingen die worden beweerd over enig kinderen. De volgende ken je wellicht: enig kinderen kunnen niet tegen kritiek, hebben faalangst, zijn niet speels of spraakzaam, ze zijn dominant of ze zijn egoïstisch. Tot zover de fabels, want de afgelopen jaren is er heel veel onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van enig kinderen en bleek dat deze vooroordelen niet voor niets vooroordelen heten.

  • In 1925 hebben twee Amerikaanse onderzoekers 141 studies met elkaar vergeleken. Hieruit kwam naar voren dat enig kinderen net zo dominant, volwassen en sociaal zijn als kinderen met broertjes of zusjes.
  • Uit een Brits onderzoek van 85 jaar later (2010) blijkt dat enige kinderen meer zelfvertrouwen hebben en meer tevreden zijn dan kinderen die broers en zussen hebben.
  • Ook in Korea is onderzoek gedaan naar het enig kind. Uit een onderzoek onder twaalfjarige kinderen bleek dat enig kinderen niet meer of minder populair zijn dan andere kinderen. Een vergelijking van 21 Amerikaanse studies had exact hetzelfde resultaat.
  • Kinderen die alleen opgroeien ontwikkelen zich sneller en hebben gemiddeld een hoger IQ. Zo blijkt uit weer een ander onderzoek.

Voor veel wetenschappers blijkt het dus een interessant onderwerp te zijn. Misschien juist door alle vooroordelen die er zijn. Enig kinderen zijn niet zielig of eenzaam. Ze zijn net zo gelukkig als kinderen die opgroeien met broertjes of zusjes. De verwende en dominante gevallen zijn er wel, maar dit heeft niet te maken met het aantal gezinsleden. Wel alles met de opvoeding. En we hebben het hierboven over ‘het enig kind’, maar dat bestaat niet. Elk kind is anders, met als enige overeenkomst dat ze opgroeien zonder broers of zussen. Journaliste Marte van Santen is enig kind en zei het volgende: “Een enig kind is niet uitzonderlijk, wel bijzonder. Net als ieder kind.” Dat leek ons een mooie samenvatting.

Ook over kinderen met broertjes en zusjes zijn we de boeken ingedoken. Hier lees je daar meer over. Hoe denk jij over de vooroordelen over enig kind of kinderen met broertjes en zusjes? Of heb je misschien een goede aanvulling op ons literatuuronderzoek? Let us know! 

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.