Een positief zelfbeeld ontwikkelen bij kids

door Eva

We weten allemaal dat een positief zelfbeeld een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van je kind. Maar wat verstaan we nu precies onder het zelfbeeld, hoe wordt het zelfbeeld gevormd en het allerbelangrijkste: hoe kun je jouw kind helpen bij het ontwikkelen van een positief zelfbeeld? We vertellen je er alles over, want een positief zelfbeeld… dat gunnen we ieder kind!

Wat is een zelfbeeld?

Vanaf het eerste levensjaar ontwikkelen kinderen een zelfbeeld. Het zelfbeeld is de manier waarop jouw kind naar zichzelf kijkt. Dit zelfbeeld ontwikkelt hij door verschillende reacties op zijn gedrag, de omgeving, bepaalde dingen die tegen hem gezegd worden en het beeld dat mensen van hem hebben.

Daarom is een opvoeding met véél liefde, waarbij er naar zijn behoeften wordt geluisterd, heel belangrijk. Dit draagt allemaal bij aan het ontwikkelen van een positief zelfbeeld. Wanneer iemand tegen jou zegt dat je iets niet goed kan of iets niet goed doet, dan brengt dat natuurlijk ook niet veel positiviteit met zich mee. Voor je mini geldt dit ook en het draagt gelijk bij aan een negatief zelfbeeld.

Hoe wordt het zelfbeeld van kinderen gevormd?

Dat je als ouder het grootste voorbeeld bent voor je kind, zal je vast niet ontgaan zijn. Daarom is de invloed ook zo groot. Laat aan jouw kind zien dat je vertrouwen hebt, geef complimenten en laat vooral zien dat je van hem houdt. Op die manier ontwikkelt hij makkelijker een positief zelfbeeld.

Dit betekent niet dat je niet boos mag worden op je mini, ook dat hoort erbij. Het omgekeerde werkt juist averechts: nooit boos, maar wel negatieve opmerkingen en geen liefde voor je mini? Dan ontstaat er vanzelf een negatief zelfbeeld én dat je wil je niet! Het is hierbij ook belangrijk dat je goed let op de manier waarop je praat. Als je een compliment geeft, werkt het niet als je daar boos bij kijkt óf juist andersom: boos zijn en blij kijken.

Daarnaast is niet alleen de omgeving van invloed op je kind, maar ook wat je mini ziet en meemaakt. Wordt hij altijd als ‘schattig’ gezien, dan zal hij zich daar ook snel naar gedragen. Dit geldt hetzelfde voor je kind als hij snel de stempel ‘druk’ krijgt van meesters en juffen bijvoorbeeld.

Jouw kind helpen met het ontwikkelen van een positief zelfbeeld

Goed nieuws voor alle ouders, want jij hebt een grote invloed op het zelfbeeld van jouw kind. We hebben een aantal tips waarmee jij jouw kind kunt helpen bij het ontwikkelen van een positief zelfbeeld:

  • Neem regelmatig de tijd om écht te luisteren naar je kind. Dit geeft jouw kind het gevoel dat hij ertoe doet en dat komt ten goede aan het zelfbeeld.
  • Wees het goede voorbeeld en laat jouw kind zien dat je zelf invloed kunt uitoefenen op hoe je je voelt.
  • Laat weten welk gedrag er op prijs gesteld wordt én ook welk gedrag niet.
  • Spreek je waardering uit, wanneer hij iets goed doet. Ruimt hij bijvoorbeeld uit zichzelf zijn kamer op? Complimenteer! De volgende keer zal hij dat dan weer veel sneller uit zichzelf doen.
  • Geef ook een compliment wanneer jouw kind iets nieuws of moeilijks probeert, ook als het niet lukt. Dit geeft jouw kind het gevoel dat je in hem gelooft en zorgt voor meer zelfvertrouwen en dus een positiever zelfbeeld.
  • Focus op alles wat goed gaat en geef alleen opbouwende feedback, daar leert hij van.
  • Liefde en aandacht! Je kunt het je kind niet genoeg geven en ook dit heeft een positieve invloed op het zelfbeeld.

Heb jij nog goede tips? Laat het ons weten in de comments!

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.