Een positief zelfbeeld ontwikkelen bij kinderen

door Gastblogger

We weten allemaal dat een positief zelfbeeld een positieve invloed heeft bij de ontwikkeling van je mini. Maar hoe ontwikkelt je kind dit nu eigenlijk? Als ouder heb je hier in ieder geval grote invloed op. Ook de omgeving kan hier aan bij dragen. Wil je weten hoe?

Wat is nu ‘zelfbeeld’?

Vanaf het eerste jaar van je mini ontwikkelt hij een zelfbeeld. Dit is de manier waarop hij naar zichzelf kijkt. Dit zelfbeeld ontwikkelt hij door verschillende reacties op zijn gedrag, de omgeving, bepaalde dingen die tegen je mini gezegd worden en het beeld dat mensen van hem hebben. Daarom is een opvoeding waar wordt geluisterd naar zijn behoeften en véél liefde (ja, écht) heel belangrijk! Dit draagt allemaal bij aan het ontwikkelen van een positief zelfbeeld. Wanneer iemand tegen jou zegt dat je iets niet goed kan of iets niet goed doet, dan brengt dat natuurlijk ook niet veel positiviteit met zich mee. Voor je mini geldt dit ook en het draagt gelijk bij aan een negatief zelfbeeld.

Ontwikkeling zelfbeeld

Een baby snapt niet gelijk het verschil tussen zichzelf en de omgeving. Tussen zijn eerste en tweede levensjaar in merkt hij hier pas onderscheid in. Wanneer die dan in de spiegel kijkt, komt het moment: “Hé, dat ben ik!” (cute!). Dit kun je ook op een grappige manier testen door bijvoorbeeld zijn neusje rood te maken en hem in de spiegel te laten kijken. Dan merk je snel genoeg of hij het door heeft. Als die naar zijn neus grijpt, weet je genoeg 😉. Naast het feit dat je mini ongeveer op anderhalf jarige leeftijd zijn zelfbeeld ontdekt, begint ook voor hem de peuterpubertijd. Ook wel de tijd waarin ‘nee’ zijn favoriete woord is en maar al te goed weet dat hij een eigen persoon is, met jawel een sterke eigen wil. In die tijd worden reacties van de omgeving ook belangrijker. Zowel positieve als negatieve reacties hebben veel invloed op hem. Vanaf de kleutertijd ontstaan hierdoor ook verschillen tussen kinderen en hun zelfbeeld. De één is veel blijer met zichzelf dan de ander.

De vorming van het zelfbeeld

Dat je het grootste voorbeeld bent voor je kind, is je waarschijnlijk niet ontgaan. Daarom is de invloed ook zo groot. Laat aan hem zien dat je vertrouwen hebt, geef complimenten en laat vooral zien dat je van hem houdt. Op die manier ontwikkelt hij makkelijker een positief zelfbeeld. Het betekent niet gelijk dat je niet boos mag worden op je mini, ook dat hoort erbij. Als je over het algemeen gewoon positief bent en jouw liefde voor hem laat blijken, komt het echt wel goed (heus wel)! Het omgekeerde werkt juist averechts: nooit boos, maar wel negatieve opmerkingen en geen liefde voor je mini? Dan ontstaat er vanzelf een negatief zelfbeeld én dat je wil je niet! Hierbij is het ook belangrijk dat je goed let op de manier waarop je praat. Als je een compliment geeft, werkt het niet als je daar boos bij kijkt óf juist andersom: boos zijn en blij kijken. Plus niet alleen de omgeving is van invloed op je kind, maar ook wat je mini ziet en meemaakt. Wordt hij altijd als ‘schattig’ gezien, dan zal hij zich daar ook snel naar gedragen. Dit geldt hetzelfde voor je kind als hij snel de stempel ‘druk’ krijgt van meesters en juffen bijvoorbeeld.

Tips voor een positief zelfbeeld

Luister goed naar je mini om zo in te kunnen spelen op zijn behoeften. Laat ook duidelijk merken welk gedrag je tolereert en welke niet. En laat zeker waardering blijken als hij iets goed doet; ruimt hij bijvoorbeeld uit zichzelf zijn kamer op? Complimenteer! De volgende keer zal hij dat dan weer veel sneller uit zichzelf doen. Maar het kan ook gaan om nieuwe dingen uitproberen. Voor het eerst zonder zijwieltjes fietsen bijvoorbeeld? Dat is zeker een compliment waard! Door het complimenteren geeft het hem zelfvertrouwen. Maar wat vooral belangrijk is: luister goed naar wat hij wil en waar hij aan toe is. Iets moet natuurlijk niet té spannend zijn. En last but not least: show him love!

Heb jij nog goede tips? Laat het ons weten in de comments!

 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.