Een positieve opvoeding

door Maroucha

Wist je dat positief opvoeden beter is voor een kind, dan de harde – en veelal oude – aanpak? Hoe goed we ook weten dat rustig blijven en niet schreeuwen beter is, hoe lastig het soms is om alles op een positieve manier te benaderen. Maar kinderen ontwikkelen zich niet alleen beter door een positieve opvoeding, je biedt ze ook een veilige plek om in op te groeien. En dat is uiteindelijk wat iedereen wilt voor zijn kind.

Wat is positief opvoeden?

Maar wat is dat nou precies, positief opvoeden? Kort gezegd betekent het dat je je kind in een veilige omgeving laat opgroeien, door op te voeden met liefde, positieve aandacht en ondersteuning. De insteek is positief, zowel het contact met je kind, als naar je kind luisteren of te kijken naar zijn behoeftes. Een positieve opvoeding draagt vaak ook bij aan hoe iemand later in het leven staat, een zelfstandig persoon met een gezonde dosis zelfvertrouwen. De voordelen van een positieve opvoeding zijn dan ook:

 • Je kind heeft een betere kans om zich goed te ontwikkelen.
 • Je kind krijgt een positiever zelfbeeld en meer zelfvertrouwen.
 • Je versterkt de band tussen jou en je kind.
 • Je kind heeft minder kans op emotionele- en/of gedragsproblemen.

Tips om positief op te voeden

Maar hoe pas je dit toe in de praktijk? We kunnen ons voorstellen dat dit compleet nieuw voor je is, of dat je niet weet waar te beginnen. Daarom hebben we 10 tips voor je op een rijtje gezet, om je op weg te helpen.

 1. Aandacht en tijd
  Probeer gerichte aandacht te hebben voor je kind als hij je wat wilt laten zien. Even die telefoon weg en écht aandacht geven of luisteren. Deze contactmomenten zijn voor zowel je kind als voor jou als ouder erg belangrijk.
 2. Fysiek contact
  Even knuffelen of elkaars hand vasthouden. Fysiek contact verstrekt jullie band en het is gelijk ook een vorm om te laten weten dat je van hem houdt.
 3. Communiceren
  Probeer wat vaker een gesprek aan te gaan met je kind. Over wat jullie die dag hebben meegemaakt, of dingen waar je kind graag over wilt praten. Zorg voor verbinding.
 4. Complimenten geven
  Benoem de dingen die je fijn vindt aan je kind, zowel wat hij goed doet, als dingen die je bewondert aan hem. Geef eens wat vaker een complimentje en blijf positief.
 5. Voorkom vervelen
  Zorg voor leuke activiteiten en uitdagingen voor je kind. Zo houd je de sfeer positief. Kinderen die zich gaan vervelen kunnen wel eens ‘vervelend’ worden… het woord zegt het al. 😉
 6. Geef het goede voorbeeld
  Zorg dat je zelf het goede voorbeeld geeft. Verwacht je dat je kind ‘alsjeblieft’ en ‘dankjewel’ zegt, of moet hij z’n vuile vaat direct naar de keuken brengen? Doe dat dan zelf ook eerst consequent. Een goed voorbeeld doet volgen.
 7. Afspraken maken
  Maak duidelijke afspraken en zet ze op papier, zodat iedereen in huis weet waar de grenzen liggen. Geef vooraf de gevolgen aan als je kind zich niet aan de afspraken houdt, maar blijf zelf ook consequent.
 8. Rustig blijven
  Mocht het onverhoopt toch een keer mis gaan (wat logisch is), blijf dan vooral rustig. Geef duidelijk aan waar de grens ligt en wat de consequenties zullen zijn. Luistert je kind op dat moment goed naar je? Geef dan ook een complimentje voor het luisteren. Zo los je het samen op een positieve manier op.
 9. Realistisch blijven
  Ondanks bovenstaande adviezen moet je wel realistisch blijven. Kinderen blijven kinderen en ook zij ontwikkelen zich op eigen tempo. Verwacht niet direct dat alles goed gaat, dat zorgt alleen maar voor teleurstelling bij jou als ouder.
 10. Zorg voor jezelf
  Ook als je bovenstaande tips allemaal toepast, kan je als ouder soms alsnog onder flinke spanning staan. Zorg daarom ook goed voor jezelf en probeer momenten in te plannen om zelf even te ontspannen. Zo ben je een leukere ouder voor je kind op de momenten dat je er volledig voor hem bent.

Maar onthoud… ook ouders zijn niet perfect. Het té goed willen doen, kan ook weer leiden tot teleurstellingen en frustraties. Het is soms niet makkelijk, maar probeer vooral de juiste balans te vinden voor jezelf.

 

Welke opvoedstijl hanteer jij? Of kies je er nu voor er wellicht iets in te veranderen? Wij lezen het graag in de comments!

Beeld: Babyface

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.