Eerste Hulp bij pubers: 7 tips

door Gastblogger

Pubers zijn net het Hollandse weer: je kunt er geen pijl op trekken. Van hartstikke chagrijnig tot giechelexplosies, binnen 5 minuten. En terwijl ze hun ouders van zich afduwen hebben ze die eigenlijk ook weer heel hard nodig. Hierbij wat tips & tricks voor de puberfase, want: het is een fase, het is een fase, het is een fase.

Ze doen het voor jou

Pubergedrag bereidt jou (al dan niet voorzichtig) voor op het moment dat de kids uit huis gaan. Tijdens de puberteit nemen pubers afscheid van de kindertijd en de hechte band met hun ouders.

Dwarser dan dwars

Pubers kunnen dwars zijn. Dan lijkt het alsof ze niets meer van je willen aannemen. Toch willen ze (stiekem) ook graag een goed contact met jou. Blijf het dus proberen, ook al is dat moeilijk. Blijf naar je puber luisteren, met hem praten en laat zien dat je interesse hebt in je kind. Ze willen graag dat je hen serieus neemt.

Tips om de puber-fase door te komen

  • Wil die van jou ook iets, omdat iedereen het heeft/mag/doet? Soms ga je (bijna) twijfelen. Neem contact op met de ouders van vrienden en vriendinnen, zodat je kunt checken of dit waar is.
  • Als jij zegt dat iets niet mag, doet je puber het misschien toch op het moment dat jij even niet oplet. Net als vroeger toen hij een peuter was. Probeer er niet altijd iets van te zeggen, maar ‘choose your battles’. 
  • Leg uit waarom je dingen wilt. Leg bijvoorbeeld uit waarom je wilt dat je puber op tijd thuiskomt.
  • Opgelegde regels doen het beter, wanneer kinderen erover kunnen onderhandelen. Kies hetgeen dat je het belangrijkst vind, bijvoorbeeld 1 x per week het bed verschonen in plaats van een altijd-opgeruimde-kamer. Laat het los, laat het gaaaaan…
  • Laat pubers zelf de gevolgen van hun gedrag ontdekken. Gooien ze hun sportkleren niet in de wasmand? Dan kunnen ze in vieze kleren sporten. Dat wil niemand.
  • Neem je puber serieus, zo verbeter je het zelfrespect van je kind. Dit betekent niet dat je alles maar goed moet vinden.
  • Het komt goed. Je puber is niet ineens een ander mens. Sommige eigenschappen worden duidelijker en andere minder.

Hoe ga jij om met je puber? Gouden tips zijn altijd welkom!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.