Eerste hulp bij wintertijd

door Gastblogger

Met het verzetten van de klok, een uur a-c-h-t-e-r-u-i-t, krijgen we er het laatste (volle) weekend van oktober een uurtje bij. Dit jaar begint de wintertijd op zondag 27 oktober 2019 en eindigt op zondag 29 maar 2020. Het is dit jaar alweer 42 jaar geleden dat de wintertijd in Nederland werd ingevoerd en dat schopt bij veel kinderen hun biologische ritme volledig in de war. Wat eigenlijk betekent dat jij bij het krieken van de dag al op bent… Klinkt dit jou niet als muziek in de oren? Wij delen een aantal tips.

Wintertijd-overlevingsstrategieën

Grofweg heb je twee methodes om met onze zomer- en wintertijd om te gaan.

  • Methode 1: doen alsof er niets veranderd is
  • Methode 2: houd je aan je vaste schema.

Ga je voor methode 1? Dan begint je dag dus ‘gewoon’ een uurtje eerder. Gedurende de dag volg je jullie gewone routine, op basis van de klok. Alleen… Alles schuift een uur naar voren. Zorg ervoor dat je het normale eet- en slaapschema van je kids volgt en wees alert op slaapsignalen. Reken erop dat je kids ’s avonds eerder moe zijn, en dus wellicht ook iets eerder naar bed gaan.

Neig je naar methode 2? Help je kind dan met overbruggen. Verschuif zijn klok de dagen voor of na het ingaan van de nieuwe tijd met een kwartier per avond. Tot je kind gewend is aan de nieuwe tijd, blijf je dit doen. Kies je voor deze optie? Verschuif dan ook de andere slaap- en eetmomenten.

Sowieso: no stress

Het komt goed, alleen duurt het soms wel even. Neem een aantal de dagen de tijd om weer te wennen aan dit nieuwe ritme. Houd je vast aan jullie vaste ochtend- en avondrituelen, dit is voor jou en je kids prettig. Extra tips:

  • Zorg vroeg in de ochtend voor natuurlijk licht en frisse lucht – dit helpt de biologische klok resetten
  • Probeer voor het slapen geen drukke dingen te doen en vermijd blauw licht (afkomstig van schermen)

Hoe ga jij om met de wintertijd? Welke tips hebben jou door de jaarlijkse tijdswisselingen heen geholpen?

 

 

 

Bron:

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.