Eerste hulp bij zomertijd

door Wendy

Het is weer zover, dit weekend gaat de zomertijd in. Hoe lekker is het dat het ’s avonds een uurtje langer licht is én dat je niet meer wordt gewekt door het zonlicht dat door de gordijnen naar binnen schijnt, voordat je wekker zou gaan… Voor jou is het misschien fijn, maar het biologische ritme van je kind kan volledig in de war raken. Niet handig, dus hoe ga je om met de zomertijd?

Wat is de zomertijd?

Het laatste weekend van maart gaat de zomertijd in. De klok gaat om 2 uur ’s nachts een uurtje vooruit, naar 3 uur ’s nachts. Handig ezelsbruggetje: in het VOORjaar gaat de klok VOORuit. De zomertijd duurt 31 weken en het laatste weekend van oktober gaat de wintertijd weer in. De zomer- en wintertijd zoals we die nu kennen, werd in 1977 ingevoerd. Er was een oliecrisis en door in de zomer langer gebruik te maken van het zonlicht werd er elektriciteit bespaard.

Hoe ga je ermee om?

Door de zomertijd wordt het niet al in het holst van de nacht licht en kunnen we ’s avonds een uur langer van het daglicht profiteren, erg handig zou je denken. Maar voor kinderen is het soms even wennen. Ineens een uur eerder naar bed moeten, dat is voor kinderen nogal wat. Dat het nog licht is, als ze naar bed gaan, helpt ook niet mee. En dus is jouw kind de eerste dagen nadat de zomertijd is ingegaan rond bedtijd nog lang niet moe.

Er zijn twee manieren om met de zomertijd om te gaan: doen alsof er niks veranderd is én vasthouden aan je vaste schema.

Go with the flow

Als je doet alsof er niks aan de hand is, slaapt je kind de eerste zondag dus lekker een uur langer uit. Yay! Maar als maandag het gewone leven weer begint, moet je een diep slapend kind een uur te vroeg wakker maken. Da’s minder leuk. Het eten, dutjes en het ’s avonds naar bed gaan, alles wordt een uurtje naar voren geschoven. Waar hij normaal gesproken rond 19.00 naar bed gaat, is het nu voor zijn gevoel eigenlijk pas 18.00 uur. Forceer het niet door hem stipt op tijd naar bed te brengen, daar raakt hij misschien alleen maar gefrustreerd van. Start wel iets eerder met het avondeten en met het bedritueel. Het is helemaal niet erg als je kind de eerste paar dagen wat later dan normaal naar dromenland gaat. Binnen een paar dagen is alles vast weer als vanouds.

Schema volgen

Houd jij je liever vast aan een tijdschema waar je niet te veel van afwijkt? Verschuif zijn klok dan al een paar dagen voordat de zomertijd echt ingaat. Plan het avondeten elke avond een kwartiertje eerder in en verschuif ook zijn bedtijd met een kwartier. Na een paar dagen is je kind als het goed is – gewend aan het nieuwe ritme. Die zomer- en wintertijd-wissel? Hebben jullie geen last van!

Welke manier je ook aanhoudt, het wennen duurt een paar dagen. Dus over een paar dagen is alles – gelukkig –  weer business as usual.

Wist je dat…

Het zonder de zomertijd op 21 juni – de langste dag van het jaar – rond half vier ’s nachts al licht zou worden en tegen half tien ’s avonds donker.

Hoe ga jij om met het uurtje tijdsverschil? Hebben jouw kinderen er last van? We lezen jouw tips & tricks graag in de comments!

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.