Geboortevlekjes? Wat zijn dat precies?

door Gastblogger

Sommige pasgeboren baby’s hebben te kampen met geboortevlekjes, 80% van de baby’s krijgt hiermee te maken. De vlekjes ontstaan bij de geboorte of in de loop van de tijd. Het hoeft helemaal niet erg te zijn, vaak zijn deze vlekjes gewoon onschuldig. Maar wat houden deze geboortevlekjes in en waar moet je op letten als deze vlekjes tóch niet zo onschuldig zijn als ze lijken?

Wijnvlek

Ongeveer 0.5% van de kinderen heeft last van een wijnvlek in het gezicht of de hals. Het zijn vaak paarskleurige vlekken. Deze kleur ontstaat, omdat de bloedvaten meer uitgezet zijn dan op andere plekken. Hierdoor stroomt er meer bloed doorheen en is een wijnvlek het gevolg. Je kunt ervoor kiezen om de vlek te laten behandelen.

Ooievaarsbeet

De Ooievaarsbeet heeft zijn naam te danken aan de rode plek die bij baby’s vaak te zien is in de nek of het gezicht. De bloedvaatjes op deze plek zijn wijder waardoor er meer bloed doorheen stroomt. Gelukkig verdwijnen de vlekjes vaak vanzelf weer. No worries. 😊

Café-au-lait-vlek

Klinkt als een lekkere koffie, is het niet; wel heeft het zijn naam daar aan te danken, omdat het een typische ‘koffie verkeerd’-kleur heeft. Het zijn ronde of ovale vlekjes in een lichtbruine kleur. Heeft je kind meer van dit soort geboortevlekjes? Dan is een afspraak bij de huisarts zeker aan te raden. Meestal niet direct een reden om je zorgen te maken, maar een check kan geen zeker geen kwaad.

Aangeboren moedervlek

Een moedervlek is een ophoping van pigmentcellen en dit krijgt je kindje pas vaak op latere leeftijd. Helaas is 1% van de baby’s wel geboren met zo’n moedervlek; dit is een roze tot bruinachtige plek. Deze geboortevlek is niet per se erg, maar ze geven wel een verhoogd risico op huidkanker op latere leeftijd. Daarom is het belangrijk deze vlekjes goed te checken en in de gaten te houden!

Archipelvlek

De archipelvlek vind je vaak op de billen of rug van een baby. Deze vlek ontstaat door pigmentcellen die in de bovenste huidlaag liggen en heeft een blauwachtige kleur. Het komt vooral voor bij kinderen met een donkere huidskleur of Aziatische afkomst. Geen zorgen in ieder geval, want de vlek trekt uiteindelijk binnen vier jaar weer weg en is onschuldig.

Aardbeienvlek

Een aardbeienvlek ook wel ‘hemangioom’ genoemd is een goedaardige (gelukkig!) geboortevlek. Deze valt vaak pas na een paar dagen op. Bij deze vlek is er sprake van een ophoping aan een bloedvaten in de huid en vormt daardoor een bobbelige lichtrode tot donkerrode vlek. De vlekjes kunnen in principe op elk deel van je baby voorkomen. Ze gaan meestal vanzelf weg, maar soms kan het ook een paar jaar duren. Als de vlekjes gaan ontsteken is het wel raadzaam om hier iets aan te doen.

Heeft jouw kindje ook geboortevlekjes gehad en hoe ging jij hiermee om?

 

Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.