Een ‘handleiding’ voor bij opa en oma

door Gastblogger

Soms lijkt het wel alsof opa’s en oma’s totaal vergeten zijn dat zij ook ooit kinderen hebben gehad, waar regels voor golden en dat hun antwoord vast soms ook gewoon ‘nee’ kon zijn. Het woord ‘opvoeden’ lijkt uit hun vocabulaire verdwenen. Natuurlijk mogen opa en oma de kinderen lekker verwennen en is het prima dat kinderen het daar meer dan heerlijk hebben. Maar laten we wel wezen, als kinderen daar niet enkel af en toe op bezoek komen, is het toch wel heel prettig als er ook bij opa en oma iets van regels en structuur is.

Dus vandaar deze ‘handleiding’ voor opa’s en oma’s die dol zijn op hun kleinkinderen en ze misschien iets te vaak verwennen.

 1. Kinderen hoeven niet vanaf ‘s morgens vroeg of de hele dag door snoepjes te krijgen. Snoepen mag heus, maar je hoeft niet te overdrijven.
 2. Als een kind iets vraagt, hoeft het niet altijd zijn/ haar zin te krijgen. Het is heel goed als ze leren omgaan met teleurstelling. Oók als ze dan even verdrietig zijn.
 3. ‘Nee’ is ook een antwoord. Kinderen hebben er een handje van om op de meest vreemde tijden bepaalde verzoeken te doen.
 4. ‘s Nachts kunnen ze water drinken. Als ze echt dorst hebben, drinken ze dat water wel. Heus, ze drogen niet uit.
 5. Zodra kinderen geen baby meer zijn, hoef je niet apart voor ze te koken. Als ze een keer iets niet zo lekker vinden is dat geen ramp.
 6. Kinderen moeten op een gegeven moment gewoon naar bed, ook als ze ‘niet moe’ zijn. Als je het aan kinderen vraagt, zijn ze nooit moe. Behalve als ze moeten opruimen ofzo.
 7. Kleine kinderen, grote oren. Ze horen alles (behalve als je vraagt of ze iets willen doen). Dus grote-mensen-gesprekken, leuke ideetjes of verrassingen graag bespreken zonder de kinderen erbij.
 8. Een antwoord kan gewoon hetzelfde blijven, zelfs als een kind het nog vijf keer vraagt.
 9. Kinderen kunnen meer dan je denkt. Ze laten je echter graag denken dat ze niet zelf hun schoenen kunnen uittrekken, opruimen, eten enzovoort.
 10. Als wij ‘nee’ zeggen is dat om een bepaalde reden. Dat is niet zielig, ze komen niets tekort. Echt niet. Dat heet opvoeden. Opvoeden is niet altijd leuk of makkelijk. Juist daarom is het fijn om dan jullie support te hebben. Geloof me, we houden net zoveel van die kinderen als jullie. Echt.

Meer lezen van Suzanne? Ook ‘10 vragen aan je kind (ipv ‘hoe was het op school?)‘ is van haar!

Suzanne Cee is moeder van twee zoons (3 en 6 jaar). “Mijn twee jongens hebben een alles behalve perfecte moeder. Een moeder met chronisch slaap en tijdgebrek. Ik pak uit alle ‘opvoedstijlen’ een beetje en geef er vervolgens eigen draai aan. Ik doe soms verantwoorde activiteiten met ze, maar laat ze vaker veel te lang achter de iPad. Ik zie ze het liefst happy, maar voor hetzelfde geld ben ik juist de oorzaak van een boos of verdrietig kind. Kortom, ik doe het zeker niet altijd goed. Bloggen doe ik graag. Over mijn kinderen, mijn eigen blijdschap, frustraties of gewoon iets heel praktisch. Niet omdat ik het allemaal zo goed weet, maar wel om mijn visie of ervaringen te delen. Just for fun.

Vertel 't ons 3 reacties

 1. Beste Suzanne, wat een heerlijk herkenbaar lijstje!! Kon ik dit maar uitprinten (dat lukt nog wel) en onder de neus van grootouders schuiven 😉
  Super dat je ook zo eerlijk bent in je introductie; heerlijk herkenbaar en onschuldig voor co-moeders.
  Hoe ben je ertoe gekomen om te gaan bloggen? Groetjes Margret

 2. Hai Margreet. Dank voor je leuke reactie!
  Grootouders zijn m.i. over het algemeen niet heel enthousiast als je je “bemoeit” met hun doen en laten, maar iets ergens “per ongeluk” zichtbaar laten liggen kan natuurlijk altijd. 😉 hihi…. met humor kun je wel veel bespreekbaar maken.

  Tsja, de perfecte moeder schijnt niet te bestaan (al lijkt dat soms wel zo) en wil ik het wel heeeel graag zijn, (maar ben ik het verre van) dus laten we maar gewoon eerlijk zeggen hoe de vlag erbij hangt 😉 (meestal half stok geloof ik bij mij) bloggen is voor mij een leuke manier om dingen van me af te schrijven, te delen of anderen te laten merken dat iedereen het beste wil, maar de uitviering niet altijd goed uitpakt. 😉

  Leuk dat je reageerde! Succes met de “grootouders” groetjes suzanne

 3. Moet er niet aan denken om de grootouders een ‘handleiding’ te moeten geven. Hou het graag gezellig ;-). Daarom geen oppas grootouders hier, nooit gedoe, en af en toe verwennen is dan prima.

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.