Harvard: Zo krijg je een leuk kind

door Wendy

Een lief kind dat goed luistert en zich altijd gedraagt? Ehm, wishful thinking! En dat hoeft natuurlijk ook helemaal niet, het zijn kinderen. Wil je een gelukkig en lief kind? Dan hebben we goed nieuws: prestigieuze Amerikaanse universiteit Harvard komt met zeven beste opvoedingstips voor nóg leukere kinderen. Dit zijn volgens de onderzoekers de zeven opvoedgeboden.

 1. Besteed tijd mét je kinderen

  Op vrije dagen zijn jullie samen thuis of op pad. Maar hoe vaak komt het niet voor dat je afgeleid bent? Snel boodschappen doen, appen met een vriendin of social media checken. Daar worden jij en je kids niet heel blij van. Waar jullie wel blij van worden? Iets echt samen doen. Plan daarom elke dag een momentje met je kind in. Bouw mee met een LEGO kasteel, ga regelmatig echt in gesprek met je kind. Klets samen, knutsel samen, knuffel samen. Het klinkt logisch, maar.het.leven. Die boodschappen móéten worden gedaan, soms moet je echt even een appje beantwoorden of wordt je gebeld. Door een moment met en volledige aandacht voor je kind, voelt hij zich gezien en gewaardeerd en jij voelt je geen prutsende en te drukke moeder. Het betekent trouwens niet dat je de hele dag intensief met je kind bezig moet zijn. Natuurlijk moet hij ook zichzelf leren vermaken en er is ook niks mis mee als hij zich verveelt. Maar probeer wel een paar keer per dag bewust met hem bezig te zijn.

 2. Inspirerende mom

  Kinderen zijn net sponsjes. Ze kopiëren je in alles wat je doet. En dat is soms knap lastig en betekent niet uit je plaat gaan als je wordt afgesneden op de fiets, als er drinken over de tafel gaat of je kind je favoriete vaas kapot voetbalt. Tja, dat zijn dingen die gebeuren met kinderen. Natuurlijk mogen ze zien dat je boos of verdrietig bent, maar gooi een filtertje over je emoties, haal de scherpe randjes eraf. Je kind leert er ook van als hij ziet hoe jij ermee omgaat als je boos of teleurgesteld bent.

 3. Duidelijke grenzen

  Het is een van de moeilijkste dingen van het ouderschap: grenzen stellen én naleven. Toch zijn ze heel belangrijk voor je kind. Hij weet waar hij aan toe is en voelt zich veilig. Wees zelf altijd duidelijk en vriendelijk en leer je kind ook om ook duidelijk en vriendelijk te zijn, ook naar anderen toe. Als grenzen overschreden worden en regels niet worden nageleefd, laat je het natuurlijk merken. Maar vergeet het ook niet te laten weten als je dankbaar bent dat je kind afspraken nakomt en regels naleeft. Die positieve aandacht doet hem goed en inspireert om het gedrag vol te houden en de regels na te blijven leven. Win-win dus!

 4. Verantwoordelijkheid en zorgzaam

  Kinderen kunnen al best veel zelf en meehelpen in en rondom huis is ook een taak die ze al met verve kunnen volbrengen. Vertel ze dat je niet alles alleen in huis kan doen en geef ze klusjes die bij hun leeftijd passen. Zo leren ze zorgzaam te zijn en hun verantwoordelijkheid in jullie huis.

 5. Dankbaarheid

  Uit een rapport van UNICEF uit 2013 blijkt dat Nederlandse kinderen het gelukkigst zijn van alle kinderen uit westerse landen. Ja, dat is iets om trots op te zijn! De kinderen van tegenwoordig worden enorm verwend; uitjes, bakken vol Playmobil, DUPLO, LEGO, spelcomputers; het kan niet op. Het is hartstikke leuk voor je kind, maar het is eigenlijk van de zotte als je je bedenkt dat miljoenen kinderen op de wereld het niet zo goed hebben. In Nederland leeft 1 op de 10 gezinnen in armoede. Dat lees je goed. 1.op.de.10. Praat daar over met je kinderen en leer ze dankbaar te zijn voor wat te hebben. Bekijk bijvoorbeeld een paar keer per jaar of er speelgoed kan worden gedoneerd. Zo brengen wij af en toe speelgoed dat hier ongebruikt in de kast ligt naar tweedehandswinkels en de kringloop, zodat andere kindjes er plezier van kunnen hebben. En dure items waar niet meer mee gespeeld wordt, zetten we op Marktplaats. Van dat geld kan mijn dochter iets nieuws kopen. Zo leert ze ook wat de waarde van geld is.

 6. Inzetten voor de wereld

  Je kind leert dus al dat andere kinderen het misschien minder goed hebben dan hij en hij leert verantwoordelijk en zorgzaam te zijn. Laat je kind ook weten dat hij invloed heeft. Als hij onrecht ziet, kan hij er iets zeggen en actie ondernemen. Of dat nou op het schoolplein is of als hij verdrietig wordt van het plastic in de oceanen; hij kan meehelpen aan een mooiere wereld. Door vriendelijk te zijn, ook aan anderen te denken en actie te ondernemen.

 7. Gevoelens uiten

  We zijn mensen, met emoties. Dat is niet slecht of erg, het is juist goed en hoort erbij. Het is belangrijk om emoties van jezelf en anderen te herkennen en ermee om te gaan. Door dit als kind al mee te krijgen, zal hij later beter met conflicten om kunnen gaan en beter kunnen begrijpen wat anderen denken en voelen. Hij zal begripvoller, empathischer en vriendelijker zijn naar anderen. En laten we eerlijk zijn: dat kunnen we hard gebruiken in de wereld die steeds harder en onpersoonlijker wordt.

Wat vind jij van de zeven opvoedgeboden van Harvard? Heb jij andere tips om empathische vriendelijke en leuke kids te krijgen? We lezen het graag in de comments!

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.