Heeft jouw kind last van faalangst? Zo kun jij hierbij helpen

door Tessa

Faalangst komt vaak voor bij kinderen. Kinderen komen namelijk dagelijks in spannende situaties terecht en kunnen daardoor al op jonge leeftijd last krijgen van faalangst. Van de kinderen op de basisscholen heeft gemiddeld één op de tien kinderen hier last van. De hoogste tijd dus om aandacht te besteden aan dit belangrijke onderwerp. Het is fijn en belangrijk om jouw kind te ondersteunen, zo kunnen ze het beste uit zichzelf halen.

Wat is faalangst?

Faalangst, zoals het woord al aangeeft, is de angst om te falen en is altijd aan een situatie gebonden. Dat wilt zeggen dat de angst zich alleen voordoet in bepaalde situaties, bijvoorbeeld op school of tijdens het sporten.

We spreken van faalangst als een kind het gevoel heeft dat hij moet presteren en bang is dat het niet lukt. Ze willen het liefst weglopen van de angstige situatie of blokkeren volledig. Als de spanning zo groot is dat een kind slechter presteert dan hij eigenlijk zou kunnen, spreken we van faalangst.

Oorzaken faalangst

Faalangst kan veel verschillende oorzaken hebben. Het kan iets erfelijks uit de familie zijn, maar het kan ook uit zichzelf ontstaan. Sommige kinderen zijn namelijk gevoeliger voor het ontwikkelen van faalangst dan anderen.

Een andere belangrijke oorzaak van faalangst kunnen ervaringen uit het verleden zijn. Als kinderen veel negatieve ervaringen opdoen, bijvoorbeeld het halen van slechte cijfers op school, is de kans groter dat er faalangst ontwikkeld wordt. Bijvoorbeeld kinderen met dyslexie of kinderen die erg onzeker zijn hebben deze verhoogde kans.

Ook problemen in een gezin of reacties van ouders op prestaties kunnen hierin meespelen. Ben je een ouder die erg hamert op het behalen van hogere resultaten? Dan kan dit op de lange termijn negatieve gevolgen hebben, omdat het door de hoge druk voor kinderen lastiger wordt om te presteren. We begrijpen dat het behalen van goede cijfers altijd fijn is, maar dit moet niet een eis zijn. We hebben allemaal weleens een onvoldoende gehaald…

Hoe herken je faalangst?

Ieder kind is uniek en dat betekent ook dat er veel verschillende signalen voor faalangst zijn. Valt het op dat jouw kind de laatste tijd wat teruggetrokken is? Of wordt iets lastigs voor school telkens uitgesteld? Dit kunnen signalen voor faalangst zijn. Maar ook snel opgeven en veel piekeren zijn passend in dit rijtje.

Faalangst is ook terug te zien in gedragsmatige reacties. Zo kan jouw kind vlak voor een inspanning heel druk of verlegen worden, chaotisch zijn of de clown uit willen hangen.

Soorten faalangst

Er zijn drie soorten faalangst (cognitief, sociaal en motorisch).

  • Cognitieve faalangst; dit type faalangst komt het meest voor en heeft voornamelijk te maken met leren en presteren. Jouw kind ervaart bijvoorbeeld moeite met het maken van proefwerken en houden van spreekbeurten.
  • Sociale faalangst; wanneer jouw kind het lastig vindt om contact met anderen te maken en een druk voelt over wat anderen denken, kan het zijn dat jouw kind last heeft van sociale faalangst. Ook angst om bijvoorbeeld niet gekozen te worden bij het maken van groepjes is hier een voorbeeld van.
  • Motorische faalangst; bij motorische faalangst heeft jouw kind moeite om lichamelijke handelingen onder controle te houden. Zoals het nemen van een penalty bij een voetbalwedstrijd.

Hoe kan je helpen bij faalangst?

De kindertijd is een cruciale tijd, waarin kinderen gevormd worden voor de rest van hun leven. Als ouder wil je natuurlijk niets liever dan dat jouw kind lekker in zijn vel zit en tot volle bloei kan komen. Misschien herken je naar aanleiding van deze blog signalen van faalangst bij jouw kind of wellicht is dit al eens eerder vastgesteld. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om jouw kind te helpen.

  • Voor kinderen is het lastig om over faalangst te praten, ze schamen zich er namelijk vaak voor. Daarom is de eerste tip die we mee willen geven, praat erover! Laat vooral ook merken dat je jouw kind wilt helpen en dat er iets aan te doen is.
  • Zorg ervoor dat jullie huis op ieder moment van de dag een veilige plek is. Wanneer jouw kind zichzelf kan zijn in een veilige omgeving kan het zelfvertrouwen van jouw kind groeien.
  • Als ouder is het belangrijk om je te richten op het proces en niet op het resultaat. Waardeer de inspanning dus het meest. Het is hierbij belangrijk om complimenten om te bouwen, want complimenten gebaseerd op resultaten kunnen faalangst bij jouw kind oproepen. Meer lezen over hoe je het beste een compliment aan jouw kind kan geven? Je leest het in deze blog!
  • Laat merken dat fouten maken mag en dat daarvan juist geleerd kan worden. Wanneer jouw kind merkt dat de uitvoering van iets beter dan de vorige keer gaat, geeft dit meer zelfvertrouwen.
  • Laat jouw kind angsten aangaan, want die zijn er om te overwinnen. Doe dit samen of probeer het onder begeleiding.

Het werken aan faalangst is een proces en niet van het ene op het andere moment opgelost. Het is belangrijk om dit altijd in het achterhoofd te houden en zo samen te werken naar het mooiste resultaat. Laat ze stralen.

Heeft jouw kind last van faalangst (gehad)? En wat is volgens jou de gouden tip om hieraan te werken? Laat het ons weten in de comments!

Geplaatst in: Ouders
Deel dit artikel

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.