Heitje voor een karweitje

door Lidian

De vakantie is voor de eerste kinderen begonnen en dat betekent… veel tijd… heeeel veel tijd! En wat doe je met al die tijd? Klusjes natuurlijk! Want… laten we eerlijk zijn, door al dat harde werken zijn er veel klusjes blijven liggen. Nu je eindelijk ook zelf eventjes vrij hebt van werk is het hoogtijd om die klusjes eens aan te pakken en de boel op orde te krijgen. Wie kan jou hier mooi bij helpen? Jouw kind! Die heeft net zoals jij eventjes lekker vakantie. En voor elk klusje dat jouw lieve schat doet, geef je hem natuurlijk een zakcentje voor in z’n spaarpot. Sommige kids vinden het ook enorm leuk om een klusje te mogen doen… en om hier dan een zakcentje mee te verdienen is dan EXTRA leuk! Zo kan jouw kind sparen voor dat ene coole spel… of voor een kleinigheidje voor dat ene meisje in de klas die hij ó zo leuk vindt!

Maar bij welke klusjes kan jouw kind je eigenlijk helpen? Wij zetten ze voor jou op een rijtje!

Heitje voor een karweitje

#1 Autowassen
Heb je een auto en kan die wel een wasbeurt gebruiken? Waarom door de wasstraat gaan als jouw kind een zakcentje wil verdienen. Precies dat dachten wij ook. 😉 Pak een emmer, wat sop en een spons… en BOENEN MAAR! Wedden dat jouw auto er naderhand gloednieuw uitziet.

#2 Onkruid wieden
Schijnt het zonnetje? Tijd om lekker naar buiten te gaan. Oeii… dan zie je ineens iets wat je al een tijdje geleden weg wilde halen maar wat er helaas niet van gekomen is. Iets wat continue terug blijft komen… onkruid natuurlijk. De tuin kan wel een opknapbeurt gebruiken. Daar kan jouw dochter of zoon mooi mee helpen! Want tsja, vakantie en iets met een zakcentje willen verdienen haha. 😉

#3 De was opvouwen
Dit is een klusje wat niet al te moeilijk is en ook nog eens snel klaar is! Let’s fold.

#4  Lege flessen wegbrengen
Weer een makkelijk klusje! Pak een grote tas, stop hier ALLE lege flessen in die je kan vinden (waar statiegeld op zit natuurlijk 😉 ) en breng deze vervolgens terug naar de dichtstbijzijnde supermarkt. Tel uit je winst!

#5 Hond uitlaten, kammen of eten geven
Lief zo’n vriendje die heel de dag geaaid wil worden en met je wil kroelen. Er is (bijna) niks leukers dan een dier in huis hebben, een liefdevol maatje die er altijd voor jou en jouw kids is. Maar… een dier hebben betekent niet alleen knuffelen en kusjes geven maar het betekent ook uitlaten, eten geven en kammen. Kleine klusjes die wel moeten gebeuren. Bij deze klusjes kan jouw kind gemakkelijk helpen en het is nog leuk ook. Want laten we eerlijk zijn, welk kind is er nou niet gek op z’n dierenmaatje?!

#6 Kattenbak verschonen
Oeii… daar zit een luchtje aan. Hebben jullie een kat in huis? Dan moet de kattenbak natuurlijk verschoond worden! Pak het schepje er maar vast bij. 😉

#7 Bed opmaken
Is jouw lieveling oud genoeg om z’n eigen bed op te maken? Dan is dat een mooi en handig klusje om hem zelf te laten doen. Het beddengoed was jij en het bed opmaken doet jouw kind, teamwork makes the dreamwork they say! 😉

#8 Kamer opruimen
Ligt het speelgoed overal en breek je je nek over de spullen die op de grond liggen om naar de andere kant van de kamer te komen? Of gebruikt jouw kind die kast om alle spullen in te gooien wanneer hij zijn kamer van jou moet opruimen? We horen het al… het is tijd voor een opruimsessie. Alhoewel… jij opruimen? Hoezo!? Dit kan jouw lieve schat maar al te goed zelf. Hups in de benen en opruimen maar!

#9 Planten water geven
Dit is een makkelijk en snel klusje. Geef jouw kindje een gieter (die niet al te groot is… want je wilt niet dat overal water komt te liggen…) en laat hem alle plantjes langs gaan. Zo komt de spaarpot wel vol!

#10 Boodschapje doen
Tijd om te lunchen! Je komt net terug van de winkel en hebt besloten om een lekkere lunch voor jezelf en de kids te maken. Je stalt al jouw net gehaalde items uit op het keukenblad en je ziet het ineens… Nee toch, dat ene ingrediënt wat je perse nodig had ben je vergeten. Dat is balen! Is jouw kind oud genoeg om zelf op en neer naar de winkel (die om de hoek zit) toe te gaan? Dan kan hij het ingrediënt, die jij bent vergeten, snel kopen bij de winkel. Kunnen jullie toch nog lekker samen smikkelen en smullen van de lunch!

#11  Plastic wegbrengen
Tegenwoordig wordt al het plastic natuurlijk bij elkaar verzameld. Sommigen hebben zo’n grote plasticcontainer op de hoek van de straat staan, waar het opgespaarde plastic in gegooid moet worden. Klein werkje en is gelukkig zo gedaan!

#12 WC poetsen
Gads, de WC. Iets wat jouw kind waarschijnlijk écht niet wil schoonmaken. Maar goed… het moet toch écht gedaan worden. Iets met… jong geleerd, is oud gedaan haha! 😉

#13 Stoffen
De planken en de vitrinekasten kunnen ook wel weer eens schoongemaakt worden. De stoflaag die daarop ligt…

#14 Fiets schoonmaken
Is jouw kind een racemonster en gaat hij het liefst met z’n fiets door iedere plas en door de modder? Hmmm… dit is een mooi moment voor een sopje en een spons. Hij mag de fiets zelf schoonmaken zodat hij er morgen weer op kan rondscheuren!

* De bovenstaande klusjes zijn natuurlijk niet voor alle leeftijden geschikt, houdt hier rekening mee. Hoeveel geld jij aan jouw kind geeft bepaal je natuurlijk geheel zelf. Wat ongeveer ‘normaal’ is om te geven aan kinderen van 6 t/m 10 jaar is 1 euro per klusje. Voor kinderen ouder dan 10 jaar is het gebruikelijk om 2 euro per klusje te geven.

Wat is jullie favoriete ‘heitje voor een karweitje’-klusje en waar spaart jouw kind hard voor? Wij zijn benieuwd, laat het ons weten in de comments en deel jullie beste tips met ons!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.