Help, mijn kind accepteert geen ‘nee’!

door Gastblogger

Nee zeggen kan voor een kind soms erg hard aankomen. Een ‘nee’ wordt bij kinderen vaak gelijk als negatief ervaren en kan ervoor zorgen dat ze hun zin doordrammen. Tja, leren dat je mini niet altijd zijn zin krijgt is nog niet zo makkelijk voor hem. ? Nieuwsgierig hoe je hier het beste mee om kunt gaan? Lees dan snel verder!

Het marshmallow experiment

Ken je het bekende marshmallow experiment? Hierbij krijgt een kind een marshmallow aangeboden en hij mag kiezen om de marshmallow direct op te eten of  te wachten en krijgt dan twee marshmallows. Deze bekende test is afkomstig van Walter Mischel: hiermee laat hij zien dat behoeftebevrediging uitstellen positief kan bijdragen aan een succesvol en plezierig leven. Het helpt bijvoorbeeld met het omgaan van stress, schoolprestaties of pijnlijke emoties.
Uit het experiment bleek dat maar één derde van de kinderen kon wachten tot de tweede marshmallow. Degenen die het geduld hadden om te wachten op de tweede marshmallow, bleken op latere leeftijd daadwerkelijk beter te presteren en meer doorzettingsvermogen te hebben.

Dealen met frustraties

Het blijkt dus goed om kinderen al vroeg met ‘nee’ om te leren gaan; op deze manier kunnen kinderen makkelijker dealen met frustraties. Het belangrijkste resultaat uit het onderzoek is dat het niet zozeer gaat om verleidingen te weerstaan, maar om de omstandigheden om uitstel makkelijker te maken.
Kinderen onder de 4 jaar kunnen daarbij nog geen verleiding weerstaan. Dit komt doordat de hersenen nog niet zover zijn ontwikkeld. Daarnaast kwamen onderzoekers erachter dat ‘stress’ hierbij een rol speelt. Kinderen waarvan de ouders snel ruzie hebben of boos worden op hun kind kunnen eerder geprikkeld raken en toegeven aan verleiding. Het blijkt dat gelukkige kinderen de verleiding vier keer zo snel weerstaan. Waar het op neerkomt is dat we kinderen vaak te veel eisen om met verschillende frustraties om te gaan, zonder ze te leren hóé je daadwerkelijk met frustraties omgaat.

Help een handje

Een kind uit zijn frustraties meestal doordat jij als ouder bijvoorbeeld ‘nee’ zegt, maar het kan ook op andere manieren gebeuren: voordringen in de rij voor de glijbaan of raakt jouw mini gestresst als iets niet lukt. Herkenbaar? Maar hoe leer je je kind nu omgaan met deze frustraties?
Probeer bijvoorbeeld je kind aan te leren om juist aan iets leuks te denken als iets voor frustratie zorgt; staat er een rij bij de glijbaan? Leer hem dan te denken aan fijne dingen of laat hem nog even wat langer schommelen. ? Je kunt ook het goede voorbeeld geven door te zeggen hoe je zelf met frustratie omgaat: “Pff jammer dat wachten altijd zo lang duurt, dan verzin ik maar iets leuks om in de tussentijd aan te denken.” En een goede tip als je ziet dat je kind zijn best doet om zijn frustraties in te houden, benoem dan dat je ziet dat hij goed zijn best doet!

Ken jij nog goede tips om kinderen te leren met frustraties om te gaan? Laat het ons weten in de comments.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.