Help, mijn kind heeft een piemel

door Wendy

Een zoon is zo gezellig! Ze kunnen urenlang zoet zijn met hun LEGO of Playmobil, houden van buiten zijn en je kleine kereltje is vast een enorme fan van jou. Bereid je voor op onverwachte kusjes en zinnen als ‘Mam, ik wil later met je trouwen’. Smelt… Maar ze hebben ook een piemel en dat werkt natuurlijk net wat anders dan je zelf gewend bent. Hoe houd je zijn pielemans goed schoon? En is het beter als hij staand of zittend plast? Voor alle mama’s die niet altijd een vader in de buurt hebben om te helpen met piemelkwesties, hier een mini-cursus pimmels.

To sit or not to sit

Jongens worden gemiddeld iets later zindelijk dan meisjes. Dat komt omdat je kind pas zindelijk kan zijn als het zenuwstelsel voldoende ontwikkeld is. Bij een meisje is dat rond 2,5 jaar en bij jongens is dat zo’n drie maanden later. Is jouw kereltje er klaar voor? Hoe kan je hem dan het best laten plassen, zittend of staand? Kinderen moeten leren hun plas vanuit een ontspannen positie te laten lopen. Zitten is daarom een stuk beter. En als ze staand plassen, gaan ze teveel duwen om de urine eruit te krijgen, op die manier ontwikkelen ze een verkeerde plasroutine. Zittend it is dus.

Shake it off

Er blijft nogal eens een druppeltje plas hangen. Dat kun je met wc-papier wegvegen, maar dat is misschien niet altijd voor handen. Leer hem om na het plassen altijd even met z’n billen te schudden.

Fresh & clean

Natuurlijk moet een piemel goed schoon worden gehouden. Als baby of als je zoon besneden is, is het easy; onder de douche of in bad is hij van onderen zo schoon. Maar als je kind zo’n drie a vier jaar is, kan zijn voorhuid heen en weer worden geschoven. En dat betekent dat vuil kan ophopen onder de voorhuid, iets dat erg pijnlijk kan zijn. Wil je niet. Goed schoonhouden is de oplossing. Vanaf het moment dat je kind zijn voorhuid heen en weer kan schuiven, wordt het tijd om hem te leren hoe hij zijn zaakje schoon houdt. Met deze tips is het een fluitje van een cent.

– Laat hem in bad of onder de douche staan.

– Als hij helemaal nat is, kan hij de voorhuid terugschuiven zodat het eikeltje te zien is.

– Het badwater of het water uit de douche maakt het eikeltje schoon. Het is erg gevoelig, dus laat hem voorzichtig te werk gaan.

– Daarna kan hij de voorhuid weer terugschuiven.


Heeft jouw zoontje last van zijn piemel? Raadpleeg je huisarts. Als achtergebleven vuil zijn huid irriteert, dan kan de huisarts een (hormoon)zalf voorschrijven en is zijn penis binnen no time weer pijnvrij.

 

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

10x dit overkomt je geheid als je kind zindelijk wordt

Je kind in 9 stappen zindelijk: zo pak je het aan

11 tips om je kind zindelijk te trainen

 

 

 

 

Vertel 't ons 1 reactie

  1. Hier een korte reactie op dit artikel.
    Ik ben een man Vroeger en nu nog steeds plas ik liefst zittend, Echter op de basis school had ik een juffrouw die iedere keer als een jongetje moest plassen riep van “bril omhoog als je moet plassen”
    Ik dacht jarenlang dat ik op van haar dus moest gaan zitten met de bril omhoog op die stenen rand wat ik dus nooit deed. Pas rond mij tiende, omdat een toilet deur een keer niet op slot was, zag ik een klasgenootje staand plassen, waarop ik verbaasd stond te kijken naar wat hij aan het doen was.
    O, kijk maar als je wilt, mag best hoor was zijn antwoord. Nu jij, was zijn antwoord. toen hij klaar was. Toen plaste ik pas voor het eerst staand.

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.