Help, mijn kind heeft hoofdluizen!

door Gastblogger

Hoofdluizen, don’t panic! Jeukende parasieten die méér dan vervelend zijn om te hebben, maar gelukkig niet gevaarlijk. Wij geven je wat duidelijkheid over deze vervelende diertjes en tips ter bestrijding, zodat je kind snel weer luisvrij is.

Wat is hoofdluis

De hoofdluis is een parasiet, het beestje leeft van mensenbloed. Luizen zitten graag op warme en behaarde plekjes als achter de oren, in de nek of onder een pony. De luizen verspreiden zich erg snel, een jonge luis is na zeven tot tien dagen volwassen. Zodra de hoofdluis eenmaal volwassen is, kan het zelf eitjes gaan leggen en die eitjes betekenen: méér luizen. Jak! Snel ingrijpen is daarom erg belangrijk.

Waar komen luizen vandaan

Luizen kunnen – in tegenstelling tot een veel gehoord fabeltje –  niet springen. Het is ook niet wetenschappelijk bewezen dat luizen zich via kleding, knuffels of andere spullen kunnen verplaatsen. Hoofdluis kun je krijgen door direct haar-op-haar contact met iemand die hoofdluis heeft. Vaak krijgen kinderen tussen de drie en twaalf jaar vaker hoofdluis omdat zij met het spelen veel lichamelijk contact hebben. Samen een selfie maken? Niet heel verstandig! De luizen kunnen dan – wanneer de hoofden tegen elkaar aan worden gehouden – gemakkelijker overlopen.

Een hoofdluis kan alleen op het hoofd overleven. Zonder voedsel en warmte zullen zij binnen 24 uur uitdrogen. Zodra een luis zich niet op het hoofd bevindt, is het al zo zwak dat een besmetting niet zo snel zal gebeuren. Dat luizen zich het liefst op ‘vies’ haar nestelen is ook een fabeltje. Het gaat voor de luis om de hoofdhuid en de warmte, ongeacht of het haar vies of schoon is. Luizen zullen zich wel sneller nestelen op schoon haar, omdat ze dan het beste de hoofdhuid kunnen bereiken. Haar met gel of lak maakt het lastiger om zich te nestelen bij de hoofdhuid.

Hoofdluizen zijn niet gevaarlijk

Hoofdluizen zijn in principe niet schadelijk. De parasieten kunnen geen ziekten overbrengen, ze brengen enkel jeuk. Al is dat natuurlijk al vervelend genoeg! Wel kunnen er door het krabben infecties ontstaan, daarom is het nog belangrijker om zo snel mogelijk van de beestjes af te zijn.

Bestrijding van hoofdluizen

Er zijn twee methodes om hoofdluis te bestrijden. De eerste methode is het gebruiken van een netenkam. Deze methode kost veel tijd en energie, ook loop je het gevaar dat  je een luis over het hoofd ziet en niet veel later weer overnieuw kan beginnen. Bij de tweede methode gebruik je ook de netenkam, maar behandel je het haar ook met een antihoofdluismiddel. Deze methode is bewezen effectief.

Er zijn veel verschillende antihoofdluismiddelen te koop bij apotheken en drogisten, die deze ongewenste parasieten bestrijden. De chemische middelen werken op basis van malathion of permetrine, wat de luis vergiftigd. De middelen met dimeticon werken op een fysische manier en zorgen ervoor dat de luizen stikken. Natuurlijke middelen kunnen ook worden gebruikt om de luizen te bestrijden. De natuurlijke middelen kun je kopen, maar ook gemakkelijk zelf maken. Klik hier voor verschillende recepten.

Don’t forget: controleer ook de rest van het gezin op eventuele luizen om verdere verspreiding te voorkomen.

 

ClaudiaClaudia (19) studeert Business Management aan de Hogeschool Utrecht en is werkzaam als marketing stagiaire bij kleertjes.com. Ze is gek op fashion; haar moeder heeft een eigen damesmodezaak, waar ook newborn kleding wordt verkocht. Ze heeft haar liefde voor mode dus niet van een vreemde! Bovendien past ze graag op haar oppaskindje en werkt ze in het weekend in de horeca en de zaak van haar moeder. Claudia leest veel modebladen en wilt de nieuwste trends maar al te graag in haar kast hebben hangen!

Geplaatst in: Lifestyle
Deel dit artikel

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.