Help, mijn kind heeft hooikoorts!

door Maroucha

Hatsjoe! De temperaturen stijgen, dus we kunnen er weer heerlijk op uit. Buitenspelen, picknicken in het park of lekker zonnen bij een meertje als het wat warmer is. Hartstikke fijn! Maar niet voor mensen met hooikoorts. 🙁 Heb jij ook een niesend en snotterend kindje met hooikoorts in huis? Heeft jouw kleintje na zo’n dag ook rode branderige en jeukende ogen? Wij hebben 10 handige tips op een rijtje gezet om de vervelende klachten (hopelijk) iets te verminderen!

Wat is hooikoorts eigenlijk?

Wist je dat in Nederland zo’n 30.000 kinderen last hebben van hooikoorts? Dat is VEEL! Daarom nog even kort de feiten over hooikoorts op een rijtje. Hooikoorts heeft, ondanks haar naam, eigenlijk niets met hooi of koorts te maken! Hooikoorts is namelijk een vorm van allergische rhinitis, ook wel bekend als een allergische reactie van de neus. De ziekte aan het eind van de vorige eeuw ontdekt en wordt sindsdien vernoemd naar de tijd waarin de meeste mensen klachten hebben: het hooiseizoen.

Snif, snif..

Mensen met hooikoorts zijn allergisch voor stuifmeel of pollen van grassen, planten of bomen, met name voor het stuifmeel dat via de wind wordt verspreid. Als mensen met hooikoorts in aanraking komen met stuifmeel, reageert het afweersysteem hierop waardoor het slijmvlies in de neus gaat opzwellen. Het geïrriteerde slijmvlies veroorzaakt dan ook de verstopte neus, het niezen of branderige jeukende ogen. Gelukkig is hooikoorts niet gevaarlijk, maar het kan wel ontzettend vervelend zijn!

10 tips om hooikoorts te verminderen

Helaas is hooikoorts niet te genezen. Soms groeien mensen er overheen, maar dat is meestal pas na gemiddeld 10 tot 30 jaar… 🙁 Heeft jouw kindje erg veel last van hooikoorts, dan kun je tot die tijd het contact met stuifmeel zoveel mogelijk proberen te vermijden. Hopelijk kunnen de volgende tips je daarbij helpen:

1) Gebruik een hooikoortsradar.
Download de app Hooikoortsrader op je telefoon en bekijk de actuele polleninformatie. Zo kom je niet voor verassingen te staan!

2) Houd de buitenlucht BUITEN.
In het hooikoortsseizoen is het eigenlijk het beste om de buitenlucht jawel, BUITEN de deur te houden. Dat betekent: de (slaapkamer)ramen gesloten, beddengoed niet buiten laten luchten en de schone was niet buiten laten drogen. Alles om ervoor te zorgen dat de pollen niet in de kamer en/of het wasgoed blijven hangen.

3) ’s Ochtends de ramen open.
Mocht je nou tóch die niet-zo-fris-ruikende-kinderkamer even willen laten luchten? Of blijft de drukkende warmte ’s zomers hangen in het huis? Zet dan alleen ’s ochtends even de ramen open. In de ochtend bevinden zich de minste pollen in de lucht. Yay! Dit geldt niet alleen in huis, maar natuurlijk ook in de auto!

4) Voorbereid naar buiten.
Lekker naar buiten? Zorg dan dat jouw kleintje een goede zonnebril draagt. Het liefst één die goed aansluit, zodat de ogen van je kindje goed beschermd zijn en de pollen niet in de ogen komen. Zorg verder dat jouw kindje niet in de buurt van pas gemaaid gras gaat spelen, dit kan de klachten namelijk verergeren. Uit de buurt blijven dus!

5) Vaseline in de aanslag.
Ook helpt het om Vaseline rond de ogen en neus te smeren, om de directe prikkels van de pollen tegen te gaan. Het stuifmeel in de lucht blijft namelijk in de Vaseline plakken, waardoor je kindje minder snel hoeft te niezen of jeuk in de ogen krijgt. Zo zorg je ervoor dat je kleintje niet gaat wrijven, dit verergert namelijk alleen maar de klachten!

6) ’s Avonds douchen.
Een kind met hooikoorts slaapt zoals gezegd beter in een pollenvrije slaapkamer. Daarom helpt het om het haar van je kind ’s avonds te borstelen en vervolgens lekker onder de douche te zetten. Zo zorg je ervoor dat alle pollen eraf zijn en gaat jouw kleintje schoon én stuifmeelvrij naar bed!

7) Ga naar het strand.
Je kan als er sprake is van een ‘hoge pollenverwachting’ beter naar zee gaan, dan plekken op te zoeken waar het wemelt van de pollen, zoals het bos of andere groene natuur gebieden. Aan zee zijn namelijk veel minder pollen, waardoor je kind daar minder last zal hebben van de hooikoorts. Ideale plek om op vakantie te gaan dus, dat geeft letterlijk wat ‘ademruimte’! 😉

8) Doe een regendans.
Laat jouw kindje buiten lekker in de regen en plassen spelen – vergeet de regenjas en laarsjes niet – of ga samen als het nét geregend heeft even lekker naar buiten. De lucht na een flinke regenbui is voor kids met hooikoorts erg fijn, omdat er dan minder pollen in de lucht zitten. De regen heeft eigenlijk de lucht als ware ‘schoongespoeld’, hoera!

9) Honing uit de buurt.
Bijen komen tijdens hun zoektocht naar nectar continu in aanraking met het stuifmeel waar juist mensen met hooikoorts allergisch voor zijn. Ze pikken onderweg pollen op en die pollen belanden dus uiteindelijk weer in de honing. Precies die honing kan werken om resistentie tegen deze pollen op te bouwen. Als je jouw kindje dagelijks een lepeltje van deze honing geeft, kan dit werken als een soort ‘inenting’ tegen de allergie. Zorg er wel voor dat het écht honing is van een lokale imker, zodat jouw kleintje de pollen binnenkrijgt die in jullie omgeving voorkomen.

10) Drink kamillethee.
Kamille, hate it or love it. Toch wordt kamille al jaren gezien als één van de beste natuurlijke middelen tegen hooikoorts. Het zou de zwelling van de slijmvliezen verminderen, waardoor de symptomen van hooikoorts ook minder worden. Zet daarom af en toe een kopje kamillethee voor jouw kindje! Je kan het in de winkel als gewone theezakjes kopen of haal bij een natuurwinkel verse (gedroogde) kamille. Doe hiervan een flinke eetlepel in een glas met heet water, laat dit tien minuten trekken. Even zeven en het kan warm gedronken worden.

Heeft jouw kindje ook zo’n last van hooikoorts de afgelopen week? En hebben jullie nog nieuwe tips die hierboven nog niet genoemd zijn? Laat het ons weten in de comments!

Misschien vind je deze artikelen ook leuk:

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.