HELP! Mijn kind is geen buitenspeler

door Gastblogger

‘Mijn kind is geen buitenspeler, maakt dat uit?’. Onderzoek toont aan dat 1 op de 7 kinderen niet houdt van buitenspelen. Jouw kindje is dus niet de enige! De meest voorkomende boosdoeners zijn natuurlijk de iPads en spelcomputers. 😉 Buitenspelen is goed voor de gezondheid, sociale contacten en heeft zelfs invloed op hoe blij je kids zich voelen.

Buitenspelen is gezond!

In de wintermaanden is het vanzelfsprekend dat je kids minder buiten komen. Slecht weer, kou en gure dagen zorgen ervoor dat het binnen voor de tv nèt iets aangenamer is. Maar buitenspelen is (zelfs in de kou) erg gezond en heeft veel voordelen! Kids leren omgaan met leeftijdsgenootjes, ontwikkelen hun motoriek èn het geeft hun immuunsysteem een boost. Kinderen leren heel veel van het omgaan met leeftijdsgenootjes.

Maar waarom wil mijn kind dan niet buitenspelen?

Elk kindje heeft wel eens een dag dat hij niet buiten wil spelen. Dat is natuurlijk heel normaal! Maar willen jouw kids structureel niet buiten spelen? Hoe komt dit en wat kun je eraan doen? Word niet boos, maar laat je kind binnen spelen en check regelmatig zijn/haar gedrag. Zo kun je uitvinden of de iPad gewoon heel interessant is, of dat er wellicht andere dingen spelen. Zie je signalen dat je kind sip is? Dan zit hij waarschijnlijk ergens mee. Misschien is er tijdens het buitenspelen iets gebeurd waardoor hij niet meer naar buiten wil of durft. Tip: Speel mee en benoem wat je ziet zodat je erover kunt praten samen!

Hoe krijg je jouw iPad-verslaafde naar buiten?

We hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet:

  • Begin bij jezelf! Leg zelf die telefoon wat vaker weg en geef het goede voorbeeld.
  • Ga samen iets leuks doen zoals naar de speeltuin, picknicken of voetballen!
  • Zorg voor uitdaging; zet bijvoorbeeld een leuke speurtocht uit, waar je kids op het eind een schat vinden.
  • Speel hun lievelingsgame na in het echt!
  • Leg een kleedje in de tuin (als je die hebt, anders misschien in een parkje) en neem hun favoriete (buiten)speelgoed mee.

Als je kindje niet zo graag buiten speelt kun je dit stimuleren met bovenstaande tips! Er zijn veel leuke speelplekken buiten, waar jullie samen naartoe kunnen gaan.

Houdt jouw kind van buitenspelen? En wat is jullie favoriete buitenactiviteit samen? Laat het ons weten in de comments!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Beeld: Vingino

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.