HELP! Mijn kind is verliefd…

door Lidian

Hoe gek je dochter of zoon ook op je is, je kind wil op een gegeven moment niet meer met jou trouwen maar zal een eigen ‘liefde’ vinden. Voor de eerste keer verliefd zijn… iedere ouder kent het wel! Kriebels in je buik, handjes vasthouden, de eerste kus én uiteindelijk je schoonouders ontmoeten. Het hoort er allemaal bij! Maar hoe zit dat nou eigenlijk? Voor ouders kan het namelijk best gek zijn om te zien dat je kind verliefd is. Maar hoe herken je verliefdheid bij jouw kind? En nóg belangrijker… hoe ga je ermee om? Wij leggen het je uit!

Tot over mijn oren verliefd… ❤ 

Verliefd zijn, hoe werkt dat nou eigenlijk? Als je verliefd bent dan maken je hersenen bepaalde stofjes (hormonen) aan, namelijk dopamine en adrenaline. Deze stofjes zorgen ervoor dat je je erg gelukkig gaat voelen. Dit gevoel is zo fijn dat je er steeds meer van wilt. Je kan dus wel zeggen dat het verslavend werkt! Het stofje moet namelijk continue opnieuw aangemaakt worden om je ‘gelukkig’ te voelen. Als je verliefd bent wil je graag bij die persoon zijn, dit komt omdat het stofje dan keer op keer weer wordt aangemaakt.

Kleuterliefde

Vanaf het moment dat jouw mini vijf of zes jaar is, kan jouw kleintje al verliefd raken. Dit uiten kids door heel ‘blij’ te zijn en ze kunnen er soms zelfs een beetje nerveus of onzeker door raken. Als je je kleine verliefd ziet gedragen kan het als schattig of grappig worden ervaren. Op deze leeftijd spelen hormonen nog geen rol, maar krijgen de kids wel meer oog voor elkaar. Jouw mini kan gemakkelijk verliefd raken op een iemand van het eigen geslacht (vriendje, vriendinnetje, papa, mama of de juf), dit zegt nog niks over de geaardheid van jouw mini.

Eerste vriendje of vriendinnetje

De meeste kids krijgen voor het eerst verkering wanneer ze een jaar of 8 á 9 zijn. Sommige kinderen krijgen pas op een veel latere leeftijd hun eerste vriendje of vriendinnetje. En dat maakt helemaal niets uit! 😉 Vaak houdt dit niet meer in dan alleen samen spelen, handjes vasthouden, een knuffel geven en zeggen dat je verkering met elkaar hebt.

Puberliefde

Wanneer je kinderen ouder worden, komen ze in de puberteit terecht. Ze worden dan extra gevoelig voor hormonen. Verliefd zijn voelt ineens een stuk intenser dan voorheen! Gaat de verkering uit? Dan ervaart jouw puber het liefdesverdriet als iets hartverscheurends… Het is nooit leuk om je kind verdrietig te zien, maar helaas hoort het bij verliefd zijn.

Op deze leeftijd komt er toch vaak wel wat meer bij kijken dan alleen handjes vasthouden en elkaar een knuffel geven. Het kan zijn dat jouw dochter of zoon voor de eerste keer zoent of zelfs verder gaat. Het is dan dus ook erg belangrijk om met jouw kind over seksualiteit te praten en hier voorlichting over te geven.

Hoe ga ik ermee om?

Als ouder is het soms best lastig om te zien dat jouw kleine meid of zoon nu écht groot begint te worden. Verliefd zijn is toch wel een ding voor veel ouders. Aan de andere kant is het ook wel weer heel leuk om je kind zo blij en gelukkig te zien. Maar hoe ga je er eigenlijk mee om? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet!

  1. Neem de gevoelens van je kind serieus en accepteer ze. Als kids nog klein zijn kan het soms als grappig worden ervaren, let erop dat deze gevoelens vaak wel echt zijn!
  2. Praat met elkaar! Praat niet alleen over de gevoelens die je kind ervaart maar heb je een puber in huis? Geef jouw dochter of zoon dan ook seksuele voorlichting.
  3. Probeer zoveel mogelijk het goede voorbeeld af te geven van een liefdevolle relatie. Kinderen nemen namelijk vaak over wat ouders doen. Geef dus het goede voorbeeld en wees lief in elkaars bijzijn, sla eens een arm om elkaar heen of geef elkaar een kus. Toon affectie aan elkaar, hierdoor zorg je ervoor dat je kind dit meeneemt voor later in de toekomst! 😉

Is jouw lieveling al eens verliefd geweest en hoe ging jij daarmee om? Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen en tips! Laat je het ons weten?

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Beeld: Bergstein

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.