Help, mijn tiener wil een feestje!

door Gastblogger

De vraag die iedere ouder van een tiener vreest: “Kan ik een feestje houden?” Natuurlijk is NIET vragen nog erger, want dan kom je een op een dag thuis en tref je je huis in puin aan. Grappig (of erg) genoeg kunnen zelfs de meest verantwoorde tieners tot een dieptepunt zinken wanneer feestjes de verkeerde kant op gaan. Je kent die ‘leuke verhalen’ wel van keukenkastjes die van muren werden getrokken en toiletpotten die waren gebarsten. Ter aanvulling op het braaksel, de drank en sigaretten op het tapijt. En om dan nog maar te zwijgen van de ouderlijke slaapkamer die ook redelijk ‘gebruikt’ wordt. JAIKS! Eigenlijk klinkt dit niet heel anders dan de feestjes waar je zelf als tiener naar toe ging, maar nu als ouder is het een gevalletje van “Niet in mijn huis!”.

Hoe pak ik het wèl aan?

Het is lastig: als ouder wil je geen party-pooper zijn: je wilt dat je kinderen sociaal zijn. Maar hoe voorkom je dat feestjes uit de hand lopen? Zoals vele aspecten van het ouderschap, is een rustige aanpak gedurende vele jaren, de enige die wel impact heeft. Communiceer met je kinderen over wat er op feestjes gebeurt en wat je eigen verwachtingen daarbij zijn. Als je besluit om een ​​feest toe te staan, stel dan de basisregels vast. Voor jezelf (die je niet met hen deelt) en voor hen.

  • Voor jou: Het is zelden een goed idee om van de ene dag op de andere weg te blijven. Als je tiener weet dat mama of papa op een gegeven moment zal verschijnen, heeft het een remmende invloed. Je kunt vaag zijn en zeggen dat je ergens na middernacht terugkomt, zonder precies te zeggen wanneer. Als de gasten worden opgehaald door een ouder, spreek dan vooraf een tijd met hen af.
  • Voor je tiener: Een NO-GO is het gebruik van social media als oproep voor het feest. Houd het uit Facebook, instant messaging, Twitter en waar dan ook. De meeste problemen die ouders hebben ervaren, zijn dankzij partycrashers. Stel je het scenario voor: je 16-jarige dochter is in de keuken, de deurbel gaat af, iemand antwoordt en er loopt een half dozijn 18-jarigen binnen, die dan hun vrienden sms’en over dit geweldige feest. Probeer van te voren dus helemaal duidelijk te hebben wie er komt en leg een limiet op aantallen; een paar extra man is prima, maar geen honderd.
  • Voor jou en hen: Accepteer dat er ongelukken kunnen gebeuren, hoe beschaafd het feestje ook is. Doe alles weg wat waardevol is of dat sentimentele waarde heeft. Als je sloten hebt op kamers waarvan je de voorkeur geeft dat ze niet gebruikt worden, gebruik die dan en vertel je kinderen dat bepaalde kamers strikt buiten bereik zijn.

Tienerfeestjes en alcohol

Ouders hebben hier vaak totaal verschillende meningen over. Als 14-jarige (!) ging ik al naar feestjes waar ouders voor elke tiener een bepaald aantal drankjes verstrekten, zoals twee biertjes. Anderen verbannen alcohol helemaal en verstrekten frisdranken.

Natuurlijk is er niets dat je kunt doen om te voorkomen dat alcohol (stiekem) wordt gebracht door genodigden, maar een deel van die verantwoordelijkheid ligt bij andere ouders. Onze tip: haal in ieder geval je eigen drank weg. Flessen drank achterlaten op het buffet is gewoon vragen om problemen. Aangezien er waarschijnlijk tóch alcohol wordt gedronken, laat je flink wat snacks achter om drank op de lege maag te voorkomen.

Lawaai en buren

Het is altijd goed om je buren te vertellen wat er gebeurt: er zal meer lawaai zijn dan normaal, zelfs als het alleen maar ouders zijn die opduiken om de kids op te halen. Maak je tiener bewust van de implicaties van luide muziek na een bepaalde tijd, want de politie voor de deur is ook een redelijk sfeer spoiler.

Dat je niet thuis bent is prima, maar je moet altijd bereikbaar zijn in geval van nood, dus houd je mobiel aan. Je kunt ook met een andere ouder of buur afspreken dat zij een back-up zijn.

Tot slot

Hoe je omgaat met het feestjesdilemma berust meestal toch wel op de volwassenheid van je tiener – een 14-jarige is kwetsbaarder dan een 18-jarige – en hoe goed je zijn of haar vrienden kent. De algemene consensus lijkt te zijn dat als er wederzijds vertrouwen is (tussen jou en je tiener), samen met een aantal verstandige voorzorgsmaatregelen, alles soepel zal verlopen. Maar de reden dat feestjes de neiging hebben verkeerd te lopen, is vaak niet aan de gastheer, maar aan partycrashers en te veel alcohol te wijten. Wees dus niet bang om duidelijke grenzen te stellen – het is immers joúw huis.

Heb je al eens een tienerfeest bij je thuis gehad? Hoe ging het? Wat zou je zeker nog een keer zo aanpakken en wat was een ontzettende flop?

Psst, lastige puber thuis? Wij gaven onlangs daar 7 gouden tips voor >

Bron: Huffingtonpost

Vertel 't ons 2 reacties

  1. Heidi Geerts- 09-01-2018 om 09:43

    Ik heb vorige maand zo’n feestje gehad van mijn dochter (14). De hele kamer verbouwd: tafel en kleed weg, waardevolle spullen in de kast. Alles ging prima, op één ding na: popcorn. Er wordt mee gegooid en het plakt vreselijk op de vloer. Drie keer dweilen (lees: schrobben en krabben) minimaal. Ook moest ik het uit de gordijnen pulken, ook op stof plakt het zo verschrikkelijk. Gelukkig was het een erg gezellig en geslaagd feest, maar mijn tip: géén popcorn !!

    1. Wat een brave borsten. 🙂 Kijk, als popcorn het ergste is, durft iedereen het wel aan! Dank voor je reactie, Heidi!

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.