Help, ik wil mijn moeder-vriendin niet verliezen!

door Gastblogger

En op een dag dan is het zover, je vriendin wordt moeder. Misschien is het wel een baby boom en worden er wel meer vriendinnen en vrienden om je heen ouders. Dat kan best heftig zijn als je zelf (nog) niet in die fase zit. Want misschien ben je er nog helemaal niet aan toe, is het nog niet gelukt of wil je het simpelweg helemaal niet. En dat een kind alles in iemands leven verandert… dát is je vast wel eens opgevallen. Die vriendin wil je gewoon houden, maar hoe doe je dat nu haar kindje haar number one priority is?

Mijn tips aan jou

1. Accepteren is het key word

Accepteren dat je vriendin is veranderd, accepteren dat al haar aandacht wordt opgeslokt door een mini-mens, accepteren dat ze zich misschien niet meer helemaal in jouw problemen (verpeste haarkleur, lousy date, shitdag op werk) kan vinden. Best heftig. Maar mijn ervaring leert dat naarmate het kindje groter wordt, je vriendin ook weer meer ‘zichzelf’ wordt en weer net zo baalt als jij van een slechte kappersbeurt.

2. Hou van dat mini-mens

Hou van dat mini-mens zoals je van je vriendin houdt. Jij bent zijn nieuwe tante en als je een leuke vriendin hebt, mag je ook echt onderdeel van mini-mens zijn leven zijn. En als mini-mens jou begint te herkennen en affectie toont, believe me: dan doe je niks anders dan smelten.

3. Common ground

Probeer jullie gezamenlijke passie opnieuw te vinden. Je vriendin zit met handen en voeten aan een baby vast, die moet slapen en eten op vaste tijden, en poept en plast op wat minder vaste tijden. Als je niet meer kan gaan en staan waar je wilt, zul je een andere oplossing moeten bedenken. Houden jullie van shoppen? Kruip samen achter de pc en shop online. Gek op de bios? Neem popcorn mee en zoek alvast een leuke Netflix film uit die je bij je vriendin op de bank kijkt. Uitgaan vaste prik? Voorlopig een kleine borrel aan het eind van de middag, misschien over een paar maanden een avondje uit.

4. Praten helpt

Praat met je vriendin over je verwachtingen en over het feit dat je elkaar niet wil kwijtraken. Als het er pas na maanden uitkomt dat je ont-zet-tend genoeg van alle babytalk had en je niet gesteund voelde, dan is het einde zoek. Je vriendin zal zich onbegrepen voelen en het is mosterd na de maaltijd. Doe er op het moment zelf wat aan.

5. Voor iedere hobby een vriendin

Zoals je met je partner niet alles kunt delen (de beste man wil geen rom com kijken? Snap je toch..), kun je met een vriendin ook niet altijd alles delen. Je hebt een vriendin om mee te volleyballen, hebt een vriendin om mee te praten en je hebt een vriendin waar je keihard mee kan stappen. Nu je vriendin een baby heeft, komt ze misschien in een ander hokje terecht en dat is prrrrima.

Hey, that’s life!

En voordat je het weet, zit je of zelf weer in een andere fase of is je vriendin weer een beetje de oude. Dat is het leven: continu in beweging. Ook ik heb een tijd lang grote moeite gehad met alle veranderingen die de komst van baby’s brachten. Accepteren bleek het enige wat ik eraan kon doen en dat maakte alles een stuk leuker. Ik knijp in m’n handen dat ik mijn vriendinnen ondanks hun kindjes nog zo vaak zie en geniet ook met volle teugen van de mini-me’s. Ik hoop dat jij dat ook kunt en ben natuurlijk benieuwd naar jouw ervaringen met moeder-vriendinnen! Laat je een reactie achter in de comments?

Er zit natuurlijk ook een andere kant aan het verhaal: je vriendin die een baby krijgt, wil jou ook niet kwijt! Haar tips lees je hier >

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.