Het nut van vervelen

door Gastblogger

“Mama, wil jij met mij spelen?” “Papa, ik wil met jou spelen!” Herkenbaar? Veel kinderen hebben er moeite mee om zichzelf te vermaken, met als gevolg dat veel ouders zich ontpoppen tot animatieteam. Volgens verschillende onderzoeken mogen we daar mee stoppen. Het is namelijk helemaal niet zo verkeerd om soms te vervelen. We mogen onze kids dus best af en toe even laten aanrommelen.

Het nut van vervelen

Vervelen wordt vaak als iets negatiefs gezien. En dus zien we ouders die hun kind te allen tijde vermaken, meespelen – of bij wat oudere kinderen – de agenda’s van uur tot uur vullen. Die negatieve lading van vervelen is (deels) te verklaren door het moment waarop verveling vaak toeslaat: als je normale dagstructuur wegvalt.

Bezig zijn, een dagindeling hebben, iets doen, dát geeft ons een gevoel van controle. Op het moment dat je even niets doet, verlies je die controle. En dat vinden (veel) mensen vervelend. En hoewel kinderen die zich vervelen niets lijken te doen, gebeurt er in hun hoofd juist heel veel. Uit onderzoek blijkt dat juist tijdens die momenten van ‘verveling’ creativiteit, fantasie en empathisch vermogen worden geprikkeld. Bovendien vinden ze uiteindelijk altijd wel iets om te doen. Kinderen hebben ook tijd nodig om tot een spel te komen, gun ze die tijd.

Oplaadtijd voor de hersenen

Opvang, peuterspeelzaal, school, huiswerk, televisie, iPad, spelletjes, opa’s, oma’s en vriendjes en vriendinnetjes – zijn slechts een deel van de prikkels waar kinderen mee te maken krijgen. Het verwerken van deze prikkels duurt bij kinderen langer dan bij volwassenen. Dus als je kind even niks doet en jij bij alles wat je noemt ‘geen zin in’ als antwoord krijgt, is dat echt niet erg. Het is zelfs goed voor ze! Als ze even niets doen, hebben de hersenen even rust. En rust betekent: oplaadtijd.

Het kinderhoofd is altijd bezig: ruiken, horen, voelen, proeven, zien en – als ze een keer niets doen – denken. En dat denken is heel belangrijk. Als er een keer niets gebeurt, dan kunnen kinderen zelf fantaseren en hierdoor iets nieuws bedenken. Dat kost soms even tijd, net als dat voor volwassenen soms tijd kost.

Spelen kost tijd

Psychologe Louise Berkhout heeft onderzoek gedaan naar het spel van kinderen, hiervoor observeerde ze kinderen in bijna vijftig kleuterklassen. Spelen kost tijd. Niet alleen het spelen zelf, maar ook tot dit spel komen. Spulletjes bij elkaar zoeken, bedenken waar je spel over gaat en met wie je gaat spelen… dat kost nou eenmaal tijd. Niet evenveel bij iedereen, maar er is geen kind wat met zijn armen over elkaar blijft zitten niksen. Na verloop van tijd komen ze in een bepaalde flow en gaan ze op in het spelen. Hoe minder ze het idee hebben dat er mensen kijken, hoe intensiever het spelen. Zodra een volwassene zich hiermee bemoeit, is het afgelopen.

Ouders mogen meer vertrouwen hebben in hun kinderen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die niet steeds in de gaten worden gehouden, zelf tot spelen komen en uit zichzelf maar weinig echt gevaarlijke dingen doen. Ze zullen zich vast een keertje in de nesten werken, maar gun ze dan ook de kans om hier zelf weer uit te komen en er van te leren, is het advies.

Een beetje verveling op zijn tijd is dus helemaal niet zo verkeerd, want ze komen er uiteindelijk zelf wel weer uit. We begrijpen dat het soms lastig is, maar probeer jouw kind wat vaker de ruimte te geven om zich te vervelen en ontdek wat er gebeurt…

Vervelen jouw kinderen zich weleens? En grijp jij in of laat je ze even aanrommelen? 

Vertel 't ons 1 reactie

  1. Skieen
    Lekker eten
    Relaxen

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.