Het ontwikkelen van sociale vaardigheden

door Eva

Sociale vaardigheden. Het ene kind heeft het van nature, de ander heeft wat meer begeleiding nodig om ze te ontwikkelen. Waarom zijn deze vaardigheden zo belangrijk en hoe kun je jouw kind helpen om ze te ontwikkelen? Je leest het in deze blog!

Wat zijn sociale vaardigheden?

Sociale vaardigheden zijn vaardigheden om op een goede manier met anderen om te gaan. De vaardigheden ontwikkelen zich gedurende het leven, dit begint al als baby. Hoe ouder jouw kind wordt hoe meer sociale vaardigheden hij ontwikkelt, door interactie met anderen en ervaringen uit zijn leven. Maar… op dit gebied ben je nooit uitgeleerd. Zelfs volwassenen leren hierover nog dagelijks nieuwe dingen.

Het belang van sociale vaardigheden

Bij het ene kind ontwikkelen de sociale vaardigheden zich makkelijker dan bij de ander. Dit kan verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld de persoonlijkheid van het kind of ervaringen uit het verleden. Daarnaast kan het ook zijn dat jouw kind van nature makkelijker of juist minder makkelijk is in de sociale omgang.

Sociale vaardigheden zijn belangrijk in de ontwikkeling van jouw kind. Sociaal vaardige kinderen kunnen makkelijker met anderen omgaan en daardoor beter samenwerken en eventuele conflicten oplossen. Ze kunnen over het algemeen beter inschatten welk gedrag wel of juist niet gepast is en zich hierop aanpassen. Hierdoor komen ze vaak beter mee in een groep. Ze zitten dan vaak beter in hun vel, wat uiteindelijk weer voor betere prestaties zorgt.

Hoe help je jouw kind bij het vergroten van sociale vaardigheden?

Wil jij je kind ook helpen bij het ontwikkelen van zijn sociale vaardigheden? Deze tips kunnen je hierbij helpen.

#1 Luisteren en open vragen stellen

Een tip die in veel van onze blogs blijft terugkomen: luisteren. En dat is niet voor niets. Het is belangrijk dat je naar je kind luistert en open vragen stelt in plaats van jouw mening te geven. Hier leert je kind het meest van en zo geef je direct het goede voorbeeld.

#2 Contact met andere kinderen stimuleren

Probeer het contact met andere kinderen zo veel mogelijk te stimuleren. Of dit nu is door playdates uit school, buitenspelen met de buurkinderen of het organiseren van een logeerpartijtje. Je kunt jouw kind ook een (sport)clubje laten uitkiezen. Hoe meer contact je kind heeft met andere kinderen, hoe beter hij met anderen leert omgaan.

#3 Veel kinderboeken lezen

Niet alleen uit de praktijk, ook uit boeken leren kinderen heel veel over sociale situaties en vriendschappen. Lees daarom veel boeken samen met je kind.

#4 Leer jouw kind zich inleven

Empathisch vermogen is een belangrijk onderdeel van de sociale vaardigheden. Het ene kind heeft dit van nature meer in zich dan het andere, maar je kunt hier als ouder een handje bij helpen. Dit doe je door aandacht te besteden aan de gevoelens van jezelf en anderen én door deze benoemen. Zorg dat je zelf ook gehoor geeft aan de emoties van jouw kind, want ook hierin geef je het voorbeeld.

#5 Blijf neutraal

Heeft jouw kind een conflict met een vriendje of klasgenootje? Wees een en al oor en hoor aan wat er gebeurd is. Probeer de situatie helder te krijgen en samen met jouw kind naar een oplossing te zoeken, zónder een kant te kiezen.

#6 Wees een voorbeeld

We hebben het al een aantal keer benoemd, maar last but not least: wees zelf een voorbeeld. Je kind kopieert immers een heel groot deel van zijn gedrag van zijn ouders, dus ook hoe jij en je partner met anderen omgaan.

Heb jij nog meer tips? Deel ze met ons in de comments!

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.