Het prikkelen van de fantasie

door Gastblogger

Alweer een ander ritme. Zo veel onrust… Waren we nét gewend aan het thuiswerken, moeten (mogen) we weer halve dagen naar school. Voor mij als moeder een flinke organisatie. Opvang, huiswerk na school en boodschappen waar weer structuur in moet komen.

We mogen weer…

Mijn naam is Hanneke. Naast moeder ben ik vier dagen in de week juf op een basisschool. Ik kon mijn kinderen uit groep 6 nooit echt goed uitleggen wat een voorrecht het is dat wij naar school mogen. Inmiddels zijn ze het volledig met mij eens!

De kinderen zijn allemaal zo rond de 10 jaar, ze lijken heel stoer en zijn bijna net zo lang als ik. Ze praten de straattaal na die ze horen van hun grote broer of zus (of één of andere bekende vlogger). Maar… stiekem kruipen ze nog steeds het liefst even op schoot en hopen ze op een knuffel als het even niet meezit. Na al dat thuiswerken is het weer erg fijn om de kinderen te zien. Het bureau lag vol met post van de kinderen. ‘Juf, ik mis je’, ‘Juf, hoe lang duurt het nog?’…

Bij ons op school waren we gestart met halve dagen. De helft van de klas 3 uur in de ochtend en de andere helft 3 uur in de middag. Er waren redelijk wat variaties in omloop wat betreft het bieden van onderwijs in onze huidige ‘Corona-periode’. Gelukkig mogen de kids nu weer hele dagen naar school en heb ik ze allemaal weer in de klas! Ik ben ervan overtuigd dat iedere school haar onderwijs zo goed mogelijk probeert aan te passen aan haar doelgroep maar ik weet, na ruim tien jaar onderwijs, dat je gewoonweg niet iedereen tevreden kunt maken. Hoe graag ik dat ook zou willen!

Toen ik op school kwam hing er een spandoek aan ons schoolhek: ‘Leraren bedankt!’. Ik zou er persoonlijk van maken: ‘OUDERS BEDANKT’. Natuurlijk waardeer ik het gebaar enorm, maar alle eer aan jullie! Naast jullie baan ook nog je kind of kinderen ‘onderwijzen’. Ik vind het nogal wat! Natuurlijk ben ik juf maar thuis ben ik gewoon mama en neemt Jamie (en haar 2 broers) echt niks van mij aan. Al mijn tactieken die in de klas uitstekend werken, blijken thuis niks waard. Weg pedagogische achtergrond…

Fantasierijke kinderen

Nu blijkt dat we nog even vol moeten houden… Een alternatief rooster. Het ene kind geniet van het mooie weer en de vrijheid die dat met zich meebrengt, het andere kind heeft behoefte aan wat meer uitdaging thuis. Een leuke site voor meer uitdaging is proefjes.nl. Met simpele huis, tuin en keukenmiddelen kun je natuurkundige proefjes doen en onder andere ontdekken hoe sterk water is of hoe geluid werkt. Een echte aanrader dus!

Tevens gooien we heel veel weg wat we gebruiken bij zo’n proefje. Kosteloos materiaal. Het is een kleine moeite om dit te bewaren. Kinderen zien namelijk van alles in deze spulletjes. En ja, dat is anders dan wat wij zien. Een doosje met een touwtje eraan is bijvoorbeeld een stofzuiger met een stofzuigerslang, die allerlei bijzondere dingen kan. Hier geldt de regel: proces is belangrijker dan resultaat! Daar sta ik volledig achter. Ik geloof dat dit (met vallen en opstaan en een goede zelfreflectie) de weg tot succes is.

Fantasie stimuleren is een grote uitdaging! Ik kom er steeds meer achter dat speelgoed met een voorbedacht doel de fantasie zo veel minder prikkelt dan bestemmingsloze materialen. Denk aan oude fietsbanden, touwen, stoepkrijt, pvc-buizen, takken/stokken, doeken en nog veel meer. Leg het neer en kijk wat er gebeurt! Misschien is het in het begin nog helemaal niets en dat geeft niet. Kinderen weten hoe een spelcomputer werkt (beter dan ik in ieder geval), maar je fantasie gebruiken zonder dat er per direct een beloning of een prijs tegenover staat vereist een hele andere discipline. Soms moet je kinderen een beetje op weg helpen!

Een hut maken, een parcours, springspel, knikkerbaan, minipretpark voor de Playmobil poppetjes of Barbies…. Uiteindelijk gaan ze allemaal aan de slag en komen ze vies en voldaan weer binnen. Het prikkelen van de fantasie en het uitlokken van een onderzoekende houding is een prachtige gift, die je als ouder aan je kind kunt schenken! De toekomst van onze kinderen is een toekomst waar veel gaat veranderen, op allerlei gebieden. Maar wat zeker is, is dat we dan mensen nodig hebben die hun fantasie kunnen gebruiken. Die de gaten en kansen in onze maatschappij zien en hier op in kunnen spelen. Soms kost het wat tijd en energie maar ook wij houden hier (uiteindelijk) een zeer voldaan gevoel aan over!

Lees ook: Papa verrassen met Vaderdag doe je zo

Hanneke Kuijer

Hanneke (35) heeft drie kinderen, twee zoontjes van 3 en 5 jaar en een dochter van 8 jaar. Haar kinderen zorgen ervoor dat iedere dag zowel een uitdaging als een feestje is. Naast dat Hanneke moeder is, staat ze voor de klas als juf. Deze leuke juf geeft les aan kinderen uit groep 6 en gaat geen uitdaging uit de weg! Haar levensmotto is dan ook ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’. Hanneke is altijd nèt even anders. Ze is creatief, energiek, houdt van mode & styling, is sociaal, impulsief, ziet in alles wat positiefs en doet dit het liefst allemaal door elkaar!

Vertel 't ons 1 reactie

  1. De leukste juf en de liefste mama!

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.