Het zelfvertrouwen van je kind vergroten

door Eva

Als ouder wil je natuurlijk alleen het allerbeste voor jouw kind. Je wilt dat jouw oogappel lekker in zijn vel zit en tot volle bloei komt. Tegenwoordig wordt er niet alleen van ouders, maar ook van kinderen steeds meer verwacht. Deze druk kan invloed hebben op het zelfvertrouwen van jouw kind. Wij vinden dat kids alle support verdienen om zich volop te ontwikkelen! Wil jij je kind ook helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen? Er zijn verschillende dingen die je als ouder kunt doen.

Liefde en aandacht
Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar liefde en aandacht zijn de basis voor het zelfvertrouwen van kinderen. Dit geeft ze het gevoel dat ze belangrijk zijn en dat ze de moeite waard zijn.

We begrijpen dat er tegenwoordig van ouders veel gevraagd wordt. Probeer er voor te zorgen dat je op de momenten samen ook écht aanwezig bent. Leg de telefoon, laptop en alle andere afleiding bewust aan de kant. Zo heb je alle aandacht voor jouw kind. De ontwikkeling van kleintje is ten slotte ook een van de mooiste dingen die er is, vergeet er niet van te genieten.

Een en al oor
Luister naar alle mooie verhalen waar jouw kind mee thuiskomt en minstens zo belangrijk: toon interesse. Écht luisteren is open staan voor dat wat hij te vertellen heeft. Ook dit is een vorm van aandacht en het geeft jouw kind erkenning.

Complimenten geven
Het is op zich voor de hand liggend dat het geven van complimenten het zelfvertrouwen van kinderen kan boosten. Maar de manier waarop je een compliment geeft is minstens zo belangrijk. Richt het compliment op de ontwikkeling, de moeite die jouw kind doet en het leerproces, niet op het resultaat. Dat kan juist faalangst veroorzaken. Wil je meer weten over hoe je jouw kind een goed compliment kunt geven? Je leest het hier.

 ‘Zelluf doen’
Iedereen die kinderen heeft zal het herkennen, de fase waarin jouw kleintje alles ‘zelluf’ wilde doen. Zorg dat je jouw kind, ook wanneer hij ouder wordt, de ruimte geeft om dingen zelf te doen. Geef verantwoordelijkheden die passen bij zijn leeftijd, dit zal jouw kind laten groeien. We begrijpen dat het soms lastig is, maar probeer niet alles uit handen te nemen. Door jouw kind zelf naar oplossingen te laten zoeken, geef je hem de kans om zich nog verder te ontwikkelen.

Positivity is key
Focus op het positieve en benadruk wat er goed gaat. Jij bent hierin het voorbeeld, want kinderen leren door wat ze bij jou zien. Moedig je kind ook aan om dit zelf te doen.

Fouten maken mag
Leer het je kind! Laat hem zien dat het helemaal niet erg is om een fout te maken, maar dat je ervan kunt leren. Dit zal ervoor zorgen dat jouw kind ook makkelijker een uitdaging aan durft te gaan, wat hem uiteindelijk weer sterker maakt. Ook hierin ben jij een belangrijk voorbeeld.

Stop met vergelijken
Broers, zussen, neven, nichten, klasgenoten… Ieder kind is uniek en mag zijn wie hij is. Benoem de kwaliteiten van jouw kind zonder hem te vergelijken. Kinderen die zich uniek voelen, accepteren zelf ook dat iedereen uniek is. Ze weten dat ze niet dát hoeven te doen wat anderen ook doen, maar dat ze zichzelf mogen zijn.

Door te vergelijken kan jouw kind het gevoel krijgen dat hij niet goed genoeg is en dat is het laatste wat we willen, toch?

Stimuleer de interesses
Wat het ook is, geef jouw kind de ruimte voor dromen en fantasie en stimuleer hem om vrij te denken. Motiveer jouw kind bij alles wat zijn interesse heeft, ook al lijkt het in eerste instantie niet haalbaar. The sky is the limit!

Tot slot: het ontwikkelen van zelfvertrouwen is een proces. Loop niet te hard van stapel en geef jouw kind de ruimte om zichzelf te ontwikkelen.

Laat ze stralen!

Heb jij nog meer tips om het zelfvertrouwen van jouw kind te boosten? Deel ze hieronder!

Geplaatst in: Ouders
Deel dit artikel

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.