Hoe de hersenen van je kind ontwikkelen

door Wendy

Het blijft bijzonder: als ze worden geboren, kunnen ze niet veel meer dan poepen, plassen en huilen en binnen no time verandert je kleine baby in een lopend, pratend en bijna volledig functionerend mini-mensje. Hoe ontwikkelen de hersenen van je kind eigenlijk?

In het eerste levensjaar maken baby’s een enorme groei door. We zien hun gewicht verdrievoudigen en hun lengte verdubbelen, maar er gebeuren ook genoeg dingen die niet met het blote oog zijn waar te nemen. De hersenen van een baby maken de eerste twee jaar maar liefst twee miljoen verbindingen per seconde.

0 – 6 jaar: peuterbrein enzo

Tot hun zesde jaar zijn de sensorische gebieden aan de beurt. Je kind leert aandachtig kijken, luisteren, voelen en proeven en zijn spraakvermogen wordt geactiveerd. Zijn geheugen wordt opgebouwd en de motoriek wordt gefinetuned zodat hij controle krijgt over zijn bewegingen en bijvoorbeeld een kleurpotlood vast kan houden.

Stimulerende omgeving

Het stimuleren van je kind en nieuw en uitdagend speelgoed aanbieden is heel belangrijk, de eerste levensjaren. Uit onderzoek uit 1969 op ratten blijkt dat ratten die in een stimulerende omgeving opgroeiden beter ontwikkelde hersenen hadden. Hun hersenen waren zwaarder en hadden meer verbindingen.

Peuterbrein

Het emotionele onderbrein van je peuter is meer ontwikkeld dan zijn rationele kant. Emoties zijn dus sterker dan de rede. Hij denkt niet eerst na, maar doet. Pakt een ander kind het speelgoed van jouw kind af? Dan gaat hij gillen, hij kan niet anders. Ook kennen ze nog geen empathie. Hij leert net dat hij een eigen persoon is en kan zich nog niet verplaatsen in een ander. Aha, dat verklaart de terrible twos. Deze fase duurt niet lang en tussen het derde en zesde levensjaar is de meeste groei te zien in de frontale kwabben. Dan leert je kind te plannen, organiseren en taakgericht te werken.

6 – 12 jaar: de diepte ingaan

Na deze eerste fase zijn de hersenen klaar om de diepte in te gaan. Het is tijd om de kleuterklas achter zich te laten en basisvaardigheden als lezen, rekenen en andere schoolvakken te leren.

Blauwe plekken

De temporale kwabben en de pariëtale kwabben gaan zich sterk ontwikkelen. Dat betekent dat je kind ruimtelijk inzicht krijgt en minder vaak met blauwe plekken thuiskomt – fijn! -omdat hij zich minder snel stoot. Ook ontwikkelt de fijne motoriek en sensoriek zich meer. Het gehoor, het verbale geheugen en de taalfuncties wordt geperfectioneerd.

12- 16 jaar: puberteit

Ha, de puberteit. Dwars, boos en onbegrepen; een puber heeft het er maar zwaar mee. Tot voor kort werd er gedacht dat de hersenen van een kind van 12 jaar volgroeid was. Maar nu is bekend dat de hersenen – met name het voorste deel de prefrontale cortex – minstens doorgroeit tot het 23ste levensjaar.

Rationeel

Die prefrontale cortex is verantwoordelijk voor de ratio. Omdat de prefrontale cortex nog niet is uitgerijpt, kunnen pubers nogal dwars zijn. Ze reageren vanuit emotie, niet rationeel. Ze hebben hun emoties niet onder controle, kunnen (huis)werk niet plannen en overzien de gevolgen van hun daden niet goed. Maar adem in en adem uit, ze kunnen er dus niet zoveel aan doen. Het komt door de hersenen…

Risicosituaties

Door de groei van limbische gebieden in de hersenen, hebben pubers sterke behoefte aan nieuwheid en stimulatie. Ze zoeken risicosituaties op, zonder dat ze de verstandige beteugeling van de prefrontale cortex hebben. En daar kom jij kijken. Wat je kan doen om je puber toch onder controle te houden? Zorg dat hij voldoende slaapt, gezond eet en dat jij altijd weet waar hij uithangt. Door veel te praten blijf je op de hoogte van waar hij zich mee bezighoudt en kan je hem hopelijk behoeden voor te grote fouten.

Bron: Wij-leren.nl | Oeiikgroei | PsychFysio

 

Herken jij de groei van jouw kind in deze beschrijving? laat het ons weten in de comments.

 

Wil je meer lezen over ons brein? Misschien vind je dit ook leuk:

Het meisjesbrein: efficiënte alleskunner

Het jongensbrein: specialistische stoeiers

Het moederbrein: eh wat?

Geplaatst in: Ouders
Deel dit artikel

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.